12 Μαΐ 2009

ΤΕΙ Καλαμάτας - Καθηγητής έδινε θέματα


ΤΕΙ Καλαμάτας
Καθηγητής έδινε απαντήσεις θεμάτων σε φοιτητές

Δεν έφταναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια μείωση του αριθμού των σπουδαστών το ΤΕΙ Καλαμάτας, τις προηγούμενες ημέρες βγήκαν στην επιφάνεια και μια σειρά από άλλα, εσωτερικής λειτουργίας, με αποτέλεσμα η εικόνα του να… «θολώνει» ακόμα περισσότερο.
Συγκεκριμένα, όπως εμφανίστηκε χθες στην ιστοσελίδα «zougla.gr» και μεταδόθηκε αργά χθες βράδυ στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος», ωρομίσθιος καθηγητής του ΤΕΙ Καλαμάτας κατηγορείται ότι τα προηγούμενα χρόνια έδινε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων του εξαμήνου τις απαντήσεις των θεμάτων σε κάποιους σπουδαστές.
Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας: «Στην Ελλάδα δεν παραγράφονται μέσα σε μια νύχτα μόνο οι ποινικές ευθύνες των πολιτικών μας. Με την ίδια ευκολία φαίνεται ότι “εξανεμίζονται” και αποσιωπούνται και τα αδικήματα των επίορκων καθηγητών.

17 Φεβρουαρίου 2009. Καθηγητής, ο οποίος εργαζόταν με σύμβαση στο ΤΕΙ Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μαθήματος των Μαθηματικών, στο Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, έδωσε σε φοιτήτρια μια κόλλα Α4 με τις απαντήσεις των θεμάτων.
Όπως ήταν φυσικό, μετά το τέλος της εξέτασης, σπουδάστριες που είδαν την κατάφωρη αδικία να συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους, κατήγγειλαν το περιστατικό στους άλλους επιτηρητές.
Με έγγραφες καταγγελίες προς το τμήμα και τη σχολή, οι επιτηρητές ενημέρωσαν για την πράξη του εκπαιδευτικού και το θέμα έφτασε στο πειθαρχικό του ΤΕΙ. Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό!
Ο συγκεκριμένος καθηγητής, το 2007, ήταν και πάλι υπόλογος στο Τεχνικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Μεσσηνίας για ανάλογο περιστατικό -και τότε εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.
Πώς είναι δυνατόν, όμως, ο επίορκος καθηγητής να επέστρεψε στα καθήκοντά του; Ποιος έκρινε ότι ήταν κατάλληλος και αποφάσισε την επαναπρόσληψή του; Πόσα χρόνια απαιτούνται για να… παραγραφούν τα αδικήματα των εκπαιδευτικών; Γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν ενημερώθηκε για το πρώτο περιστατικό;».
Για τα όσα αναφέρονται παραπάνω, το «Θ» ζήτησε την άποψη του προέδρου του Ιδρύματος, καθηγητή Α. Κανάκη. Ο τελευταίος στις δηλώσεις του δεν αρνήθηκε το πρόβλημα, αλλά ξεκαθάρισε ότι –τουλάχιστον- επί προεδρίας του το ΤΕΙ δεν έμεινε με… σταυρωμένα τα χέρια: «Συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού ALTER επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες το ΤΕΙ Καλαμάτας και ο δημοσιογράφος του συνεργείου έθεσε κάποιες ερωτήσεις σχετικές με το πρόβλημα που υπήρξε με τον ωρομίσθιο καθηγητή. Καλό θα ήταν να βλέπαμε πρώτα το ρεπορτάζ και μετά να σχολιάζαμε το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκείνο που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, είναι ότι η διοίκηση του ΤΕΙ Καλαμάτας, τουλάχιστον, η σημερινή, όταν υπήρξε το πρόβλημα επιλήφθηκε άμεσα και πήρε τις αποφάσεις που έπρεπε. Όποτε έφτασαν στα αρμόδια όργανα επώνυμες και συγκεκριμένες καταγγελίες για οποιοδήποτε θέμα, αντιμετωπίσαμε αμέσως το πρόβλημα».
Α.Π ΘΑΡΡΟΣ