14 Μαΐ 2009

Νικήτρια η ΠΑΣΠ και η ΑΠΟΧΗ



Φοιτητικές εκλογές
Νικήτρια η ΠΑΣΠ και η αποχή


Σε εορταστικό κλίμα στο Πανεπιστήμιο και σε πιο ήρεμο στο ΤΕΙ (μετά την προχθεσινή πανηγυρική ατμόσφαιρα), διεξήχθησαν χθες οι φοιτητικές εκλογές και στην Καλαμάτα. Γύρω στις 12.00 το μεσημέρι βρεθήκαμε στο ΤΕΙ, όπου μιλήσαμε με εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων. Συνεχίσαμε στην Πανεπιστημιακή Σχολή Καλαμάτας...
«Η κίνηση θα ξεκινήσει από τη 1.00 και μετά» μας είπε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ ΤΕΙ Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος. «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει προσέλευση φοιτητών, γιατί οι εκλογές είναι η δύναμή τους, πρέπει να το καταλάβουν αυτό, για να υπάρχει προσέλευση στην κάλπη». Όσο για τα προβλήματα που απασχολούν την παράταξή του: «Η φοιτητική εστία που καθυστερεί, η βάση του 10, που εξαιτίας της δεν έρχεται κόσμος στο ίδρυμα και σε κάποια χρόνια οι σχολές ίσως και να μην υφίστανται».Ο Μάριος Τσιώλης από την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: «Η προσέλευση μέχρι τώρα είναι ελαφρώς πεσμένη σε σχέση με πέρυσι. Ελπίζουμε ότι μέχρι τις 7.00 που κλείνουν οι κάλπες θα προσέλθει κόσμος. Η ψήφος είναι η δύναμη των σπουδαστών και δεν πρέπει αυτό το δικαίωμά τους να το αφήσουν». Κάνοντας λόγο για τα θέματα που απασχολούν τη ΔΑΠ: «Τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα, η εστία κ.ά.». Ο Παντελής Μιχαλιάδης από την Πανσπουδαστική Κ.Σ. μας είπε: «Εμείς θέλουμε το κλίμα δυσαρέσκειας που γενικότερα υπάρχει στην κοινωνία, να εκφραστεί και στη φοιτητική κάλπη». Για τα προβλήματα των φοιτητών του ΤΕΙ: «Είναι ίδια με όλων των άλλων φοιτητών. Δεν παίρνουμε πτυχία με αξία, δεν έχουμε δωρεάν σίτιση, μετακίνηση, στέγαση, πληρώνουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας, είμαστε “πελάτες” στην πόλη που σπουδάζουμε και σχεδόν δωρεάν εργατικό δυναμικό στα μαγαζιά της Καλαμάτας». Ενώ ο Βασίλης Βενετσάνος από την Αριστερή Ενότητα: «Μέχρι τις 11.30 το πρωί είχαν έρθει να ψηφίσουν 50 άτομα, ενώ έχουμε 4.000 φοιτητές. Την ίδια ώρα στο Πανεπιστήμιο που έχει πολύ λιγότερους, είχαν ψηφίσει επίσης 50. Πιστεύω ότι φταίει το “απολιτίκ” κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι κυρίαρχες παρατάξεις, αλλά και η βάση του 10. Από τότε που εφαρμόστηκε, δεν υπάρχει φοιτητής στο πρώτο έτος. Ως συλλογικότητα βλέπουμε τις εκλογές σαν μια μάχη, είμαστε η γενιά του άρθρου 16, που στηρίξαμε ενεργά την εξέγερση του Δεκέμβρη». Για τα προβλήματα: «Η μη λειτουργία της εστίας, η μη ενημέρωση σπουδαστών για τις μετονομασίες τμημάτων που έγιναν, η εφαρμογή του νόμου πλαισίου, η έλλειψη φοιτητικής μέριμνας».Οι παρατάξεις που πήραν μέρος στις χθεσινές εκλογές του ΤΕΙ είναι: Στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας οι ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ και στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας οι ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ και Αριστερή Ενότητα. Οι κάλπες έκλεισαν το βράδυ και η καταμέτρηση συνεχιζόταν ως αργά.
Πανεπιστήμιο Πιο ικανοποιημένοι, όσον αφορά στην προσέλευση ψηφοφόρων, ήταν οι φοιτητές της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο Νίκος Μαλαπάνης από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σχολίασε: «Η προσέλευση είναι καλή, προσπαθούμε να πάει ακόμη καλύτερα. Θέλουμε να συμμετέχουν οι φοιτητές στις εκλογές, γιατί έτσι εκφράζονται, έχουν λόγο. Το κλίμα είναι πολύ καλό και ελπίζουμε να βγει ο καλύτερος».

Η Αγγελική Ζερβουδάκη από την ΠΑΣΠ: «Υπάρχει προσέλευση φοιτητών στις κάλπες. Σκοπός μας να έρθουν όσο περισσότεροι γίνεται, ενώ ελπίζουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα για το καλύτερο μέλλον του πανεπιστημίου μας». Αναφερόμενη στο πρόβλημα με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών: «Είναι σε ικανοποιητικό δρόμο, βρισκόμαστε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μας μένουν δύο βήματα: υπογραφή Προέδρου και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Η Γιάννα Ουλή από την Πανσπουδαστική Κ.Σ.: «Καλούμε τη νεολαία, μέσα από τις φοιτητικές εκλογές, να στείλει μήνυμα αντεπίθεσης και καταδίκης των κομμάτων του κεφαλαίου, του ευρωμονόδρομου και των παρατάξεών τους, να ψηφίσει συνολικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην κοινωνία. Εμείς συνδέουμε το χώρο της Οικονομίας με αυτόν της Παιδείας και καλούμε το φοιτητή να έρθει μαζί μας στον αγώνα, για να δημιουργήσουμε ρήγματα στο υπάρχον πολιτικό σύστημα».Και ο Σταύρος Κυριακόπουλος από την Αριστερή Ενότητα: «Καλούμε τους φοιτητές να ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους και με πολιτικά κριτήρια. Το πανεπιστήμιο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας και πρέπει να είμαστε πολιτικοποιημένοι όταν πηγαίνουμε στην κάλπη». Για το πρόβλημα με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του Ιστορίας Αρχαιολογίας: «Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν πιο ριζοσπαστικές κινήσεις και αυτό θα προτείνουμε ως παράταξη εάν δε λυθεί άμεσα».Στην πανεπιστημιακή σχολή Καλαμάτας οι παρατάξεις που πήραν μέρος στις χθεσινές εκλογές είναι: Στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας οι ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, ΠΚΣ και Αριστερή Ενότητα και στο Φιλολογίας οι ΠΑΣΠ και ΠΚΣ. Η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων συνεχιζόταν ως αργά το βράδυ.
ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΟΧΗ Διπλή νίκη της ΠΑΣΠ στο Πανεπιστήμιο
Η ΠΑΣΠ και με διαφορά αναδείχθηκε πρώτη δύναμη και στα δύο τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κατά τις χθεσινές φοιτητικές εκλογές. Τα πρώτα αποτελέσματα, όπως μας δόθηκαν αργά χθες βράδυ (γι’ αυτό και δεν είναι ολοκληρωμένα), έχουν ως εξής:
Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών- Εγγεγραμμένοι: 450 περίπου- Ψήφισαν: 177- Λευκά: -- Άκυρα: 7- ΠΑΣΠ: 89- ΔΑΠ: 37- Πανσπουδαστική Κ.Σ.: 29- Αριστερή Ενότητα: 15Έδρες: 4 η ΠΑΣΠ, 1 η ΔΑΠ, 1 η Πανσπουδαστική, 1 η Αριστερή Ενότητα.
Τμήμα Φιλολογίας- ΠΑΣΠ: 52- Πανσπουδαστική Κ.Σ.: 19- Άκυρα: 4Έδρες: 5 η ΠΑΣΠ, 2 η Πανσπουδαστική.
Της Μαρίας Νίκα .ΘΑΡΡΟΣ
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας