8 Ιουν 2014

Σειρά εξελίξεων πυροδότησε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον Άγιο Νικόλαο της Πύλου.

Έρευνα στην Πύλο για την πυρκαγιά


ΘΑΡΡΟΣ

Εμπρησμό υπονοεί ο Δ. Καφαντάρης 
Καύση των σκουπιδιών για μείωση του όγκου ισχυρίζεται ο Η. Κανάκης      
Σειρά εξελίξεων πυροδότησε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον Άγιο Νικόλαο της Πύλου. Τα αίτιά της, όπως και το ακριβές σημείο που εκδηλώθηκε, διερευνώνται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο της οποίας βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος από την πρώτη στιγμή και έχει ήδη ξεκινήσει το προανακριτικό έργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχουν ήδη καταθέσει από προχθές ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περικλής Κοντογόνης και από χθες ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κανάκης, ενώ θα ακολουθήσουν καταθέσεις κι άλλων αιρετών, μέχρις ότου σχηματιστεί δικογραφία, που θα παραπεμφθεί αρμοδίως.

Χθες, μιλώντας στο «Θ» ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δ. Καφαντάρης, υποστήριξε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε εκτός των ορίων του σκουπιδότοπου και πως δεν κάηκαν σκουπίδια, καθώς αυτά ήταν καλυμμένα από χώμα. «Δεν κάηκαν σκουπίδια και όσοι το λένε αυτό, παραπληροφορούν τον κόσμο. Ας σταματήσουν την παραπληροφόρηση», είπε χαρακτηριστικά.
Αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης, που επιτεύχθηκε, όπως είπε, από αέρος και τα πολλά πυροσβεστικά οχήματα, ανακοίνωσε πως ο Δήμος Πύλου – Νέστορος προτίθεται να προβεί σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διερευνηθεί αν η πυρκαγιά της Τρίτης και εκείνη που είχε εκδηλωθεί προ δεκαπενθημέρου οφείλονται σε εμπρησμό.         
Αναφορικά με τα δεματοποιημένα απορρίμματα, ο κ. Καφαντάρης ανέφερε πως με δύο έγγραφά του προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ζητήσει την απομάκρυνσή τους από το συγκεκριμένο αδειοδοτημένο χώρο εναπόθεσης, καθώς επήλθε κορεσμός και δε χωρά επιπλέον δέματα. «Αυτή είναι και η αιτία που σταμάτησε να λειτουργεί ο δεματοποιητής», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «περιμένουμε μια γρήγορη λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού, αλλιώς θα έχουμε κάθε φορά τα ίδια γεγονότα».
Κατέληξε δε, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει  κάτι περισσότερο.


Μήνυση Κανάκη               
Στη μήνυση που κατέθεσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πύλου ο κ. Κανάκης, ανήμερα της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, στρέφεται ευθέως κατά του δημάρχου Δημ. Καφαντάρη, λέγοντας πως η φωτιά είχε εκδηλωθεί προ δεκαπενθημέρου και του καταλογίζει ευθύνες στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του όγκου των απορριμμάτων.
Στη μήνυσή του αναφέρει τα εξής: «Σήμερα και ώρα 15.30 στη θέση Άγιος Νικόλαος στην Πύλο Μεσσηνίας, εντός της περιοχής του σκουπιδότοπου, εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά, η οποία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο εκδηλώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, συχνότητας περίπου 15 ημερών, και απορρέει της ανευθυνότητας και της κακής διαχείρισης των αρμόδιων αρχών, οι οποίοι με τις ανωτέρω ενέργειες επιδιώκουν τη μείωση του όγκου των συσσωρευμένων σκουπιδιών, θέτοντας παράλληλα τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, μηνύω ως άμεσα υπεύθυνο το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος κ. Δημ. Καφαντάρη και επιπρόσθετα ασκώ μήνυση κατά παντός υπευθύνου, επιζητώντας την εκδίκαση της υπόθεσης και την ανάληψη των ευθυνών από τους αρμόδιους φορείς».         

«Πνιγήκαμε» 
Εξαγριωμένος με την κατάσταση είπε πως είναι ο αναγνώστης μας από τη Γιάλοβα, Π.Γ., ο οποίος πρόσθεσε πως δεν κάηκαν μόνο 200 στρέμματα έκτασης, αλλά πολύ περισσότερα και σε αυτά περιλαμβάνονταν και πολλές ελιές, με αποτέλεσμα να χάσουν κάποιοι το εισόδημά τους.
Στράφηκε δε και κατά του δημάρχου Δ. Καφαντάρη, υποστηρίζοντας πως αντί να μεταβεί στις υποχρεώσεις του Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής, στο εξωτερικό, θα έπρεπε να βρίσκεται στο χώρο με τους συνεργάτες του, προκειμένου να είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί πριν από 15 ημέρες.
Είπε, επίσης, πως «πνιγήκαμε από τις διοξίνες και το νέφος από τα καμένα σκουπίδια», καταρρίπτοντας έτσι την περί του αντιθέτου άποψη του κ. Καφαντάρη.
_______________________________________________________________
____________________________________________________________________
«Εκρηκτικό» τοπίο στον Αϊ- Νικόλα Πύλου με νάρκες από την Κατοχή και καμένα σκουπίδια  
Από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα το απόγευμα της Τρίτης, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή του Αϊ - Νικόλα, στην Πύλο, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ώρα και «φούντωσαν» τη φωτιά που σιγόκαιγε εδώ και δυο μήνες.
Τα της πυρκαγιάς τα διαβάσατε στο χθεσινό μας φύλλο, αλλά, σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, το ζήτημα έχει βαθύτερες προεκτάσεις, αφού έχει σταματήσει η δεματοποίηση των απορριμμάτων που γινόταν εκεί, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο χώρος ήταν στο παρελθόν, κατά τον καιρό της Κατοχής, γερμανικό πολυβολείο και είχε ναρκοθετηθεί. Κατά μαρτυρίες δε κατοίκων της περιοχής, ανάμεσα στην κόλαση του τοξικού νέφους από την καύση των απορριμμάτων, από την περιοχή του Κέντρου Υγείας άκουσαν μια έκρηξη και είδαν χώματα να σηκώνονται σε πολύ μεγάλο ύψος.
 
Σκουπίδια και νάρκες 
Η περιοχή του Αϊ- Νικόλα ήταν ο παλιός σκουπιδότοπος της Πύλου, που μετατράπηκε σε χώρο δεματοποίησης, μετά την εγκατάσταση εκεί αντίστοιχου μηχανήματος, που ξεκίνησε να δεματοποιεί απορρίμματα. Η δεματοποίηση σταμάτησε, ενώ τα δεματοποιημένα απορρίμματα παρέμεναν στην ύπαιθρο όσο αναζητούνταν λύση για τη διαχείρισή τους.
Σύμφωνα με όσα είπε στο «Θάρρος» ο νεοεκλεγείς επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Ηλίας Κανάκης, η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί προ διμήνου περίπου. Επίσης, ανέφερε πως ο συγκεκριμένος χώρος ήταν πολυβολείο στην Κατοχή και είχε ναρκοθετηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι πριν από 30 και πλέον χρόνια ένας νέος άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του, πατώντας προφανώς σε νάρκη. Πρόσθεσε ότι δεν έχει γίνει αποναρκοθέτηση, λόγω του δύσβατου εδάφους, ενώ υποστήριξε πως υπάρχουν ουσιώδεις παραλείψεις από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, που αποτυπώνονται και σε σχετικό έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Το γεμάτο διοξίνες σύννεφο που κάλυψε την περιοχή της Πύλου είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή του γιου του κ. Κανάκη στο Κ.Υ. Πύλου με αναπνευστικά προβλήματα, όπου του χορηγήθηκε οξυγόνο, Μάλιστα, προέβη σε καταγγελία και μήνυση λόγω του δημόσιου κινδύνου που υπάρχει.
 
Δήλωση Πετράκου 
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος, σε δήλωσή του αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, πως «η φωτιά στον Άγιο Νικόλα, πέρα του ότι αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως απαιτείται μια πιο σοβαρή στάση απέναντι στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καταδεικνύει και τις σημαντικές ευθύνες της ηγεσίας της Δημοτικής Αρχής, η οποία χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου συμπορεύτηκε με τις ιδέες του περιφερειάρχη για τους δεματοποιητές. Η υλοποίηση των ιδεών του κ. Τατούλη ουσιαστικά οδήγησε στη χθεσινή οικολογική καταστροφή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη Βουλή από την πρώτη στιγμή τάχθηκε εναντίον των δεματοποιητών συμμείκτων απορριμμάτων και είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους. Δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους».
Θα πρέπει, τέλος, να αναφερθεί ότι ζητήσαμε και από το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Δ. Καφαντάρη, να σχολιάσει τα της πυρκαγιάς, αλλά απάντησε πως δε θα προβεί σε κανένα σχόλιο. 
\  

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC