26 Ιουν 2014

Ύμνος στη Γιάλοβα… καταπράσινη, ιδιαίτερη και οικολογική

ΓΙΑΛΟΒΑ - ΠΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

Ξέρεις από αφρικανικό χαμαιλέοντα; Γνωρίζεις από μεταναστευτικά πουλιά; Σου αρέσουν οι ήσυχες διακοπές, οι χαλαροί ρυθμοί και το να μην ξοδεύεις μία περιουσία; Αν είσαι δε και λάτρης της οικολογίας και της φύσης, σου συνιστώ ανεπιφύλακτα τη Γιάλοβα, μόλις 7 χλμ. βόρεια του κόλπου της Πύλου.
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΙΑΛΟΒΑ
Για να σας πω την αλήθεια εγώ μία Γιάλοβα ήξερα κι αυτή στα παράλια της Τουρκίας. Αγνοούσα ότι υπάρχει ένα τόσο σπάνιο μέρος, μόνο 3 ώρες με το αυτοκίνητο από την Αθήνα, 5΄ από το Costa Navarino και 10΄ από την Πύλο. Έτσι όπως τα βλέπω τα πράγματα (γιατί το επισκέφθηκα το μέρος), μου κάνει σαν ένα μικρό διαμαντάκι που τώρα σιγά σιγά το ανακαλύπτουμε, επειδή βρέθηκε ο Κωνσταντακόπουλος να κάνει το Costa Navarino.
Τι είναι η Γιάλοβα; Ένα μικρό, καταπράσινο, παραθαλάσσιο χωριό, ιδανικό και τέλειο για ήρεμες διακοπές (κυρίως οικογενειακές) και εξορμήσεις -με οικολογικό, κι όχι μόνο, ενδιαφέρον - στη γύρω περιοχή. Προσέξτε, η θάλασσα που έχει η Γιάλοβα δεν είναι κάτι το συγκλονιστικό. Ρηχή και με την υφή εκείνη που σου κάνει σαν να μπαίνεις σε λάσπη και γλίτσα. Πεντακάθαρη, αλλά το αίσθημα παραμένει. Φυσικά, σε απόσταση 3΄ από το κέντρο της Γιάλοβας έχει θάλασσες που σε κάνουν να παραμιλάς. Για να καταλάβετε, η Βοϊδοκοιλιά είναι στα 4 λεπτά.
Το μέρος, λοιπόν, είναι ένα χωριό που παλαιότερα ήταν σε τρομερή ακμή χάρη στο εργοστάσιο σαπουνιού και λαδιού που κυριαρχούσε στην παραλία. Αυτό βέβαια ρήμαξε, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια βάλθηκαν κάτοικοι της περιοχής να το αναστηλώσουν, κι έτσι από τη μία στιγμή στην άλλη ένα ασήμαντο χωριουδάκι βρέθηκε με ένα ανακατασκευασμένο, τεράστιο κτήριο του 19ου αιώνα, να συγκεντρώνει εστιατόρια, μπαράκια, cafes και δωμάτια ξενοδοχείων, σε μία αρχιτεκτονική που σε κάνει να τα χάνεις. Και μόνο για να θαυμάσετε όλο αυτό το σύστημα των καταστημάτων, που είναι φτιαγμένο σε παλιές αποθήκες και εργοστάσια, αξίζει μία βόλτα στην περιοχή.
Εμένα μου άρεσε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι από τις 20:00 και μετά ο παραλιακός δρόμος γίνεται πεζόδρομος και μπορείς χωρίς κανένα πρόβλημα να απολαύσεις μια βόλτα από τη μεριά της παραλίας έως την άλλη.

Η κεντρική πλατεία της    Γιάλοβας.
Η κεντρική πλατεία της Γιάλοβας.

Ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια συγκεντρώνονται στον παραλιακό πεζόδρομό της.
Ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια συγκεντρώνονται στον παραλιακό πεζόδρομό της.

ΓΙΑΛΟΒΑ, ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ο σημαντικότερος υγροβιότοπος της νότιας Ελλάδας. Πολύτιμος σταθμός για τα μεταναστευτικά πουλιά όπως τους κορμοράνους, αλλά και τόπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα. Το οικοσύστημα της Γιάλοβας φημίζεται επίσης ως περιοχή φιλοξενίας σπάνιων ειδών, όπως του αφρικανικού χαμαιλέοντα που συναντάται μόνο εδώ. Λόγω των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών της η Γιάλοβα προστατεύεται και έχει ενταχθεί στο «Natura 2000», με στόχο την απόλυτη προφύλαξη. Εδώ, οι φανατικοί της παρατήρησης πουλιών θα δείτε 258 σπάνια είδη εκ των οποίων 79 συγκαταλέγονται στο κόκκινο βιβλίο για την απειλούμενη ελληνική ορνιθοπανίδα. Θεωρώ πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε την εκεί Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και να περπατήσετε σε ένα από τα δεκάδες μονοπάτια που θα σας υποδείξουν για να θαυμάσετε από κοντά το μεγαλείο της φύσης.

ΓΙΑΛΟΒΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ
Να θυμάστε ότι το διαβάσατε πρώτοι στο Traveller's ICONS και στο www.travelstyle.gr: Η Γιάλοβα, μαζί με το ορεινό χωριό του Ρωμανού αλλά και την περιοχή με κατεύθυνση την Πύλο (όπου θα φτιαχτεί σε λίγα χρόνια το Banyan Tree 6*) εκτιμώ ότι θα αναπτυχθεί στον υπερθετικό βαθμό. Με λίγα λόγια, θα γίνει must και προορισμός επίσκεψης όχι μόνο για Έλληνες, αλλά και για χιλιάδες ξένους. Συγκεντρώνει όλα αυτά τα γνωρίσματα που μπορεί κάποιος να απολαύσει, όπως φύση, διακοπές, οικονομία, ξεγνοιασιά. Δεν είναι και λίγο όταν όλα αυτά τα κάνεις σε κάποιες από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και του κόσμου.

Αν και κοσμοπολίτικο μέρος, η παραλία της    Γιάλοβας προσφέρει στιγμές ηρεμίας.
Αν και κοσμοπολίτικο μέρος, η παραλία της Γιάλοβας προσφέρει στιγμές ηρεμίας.

Οι παραλίες που ξεχωρίζουν δίπλα στη    Γιάλοβα είναι του Ρομανού - Πετροχωρίου.
Οι παραλίες που ξεχωρίζουν δίπλα στη Γιάλοβα είναι του Ρομανού - Πετροχωρίου.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ
  • Γιάλοβα
Η πρώτη παραλία που θα δείτε είναι αυτή που βρίσκεται μπροστά από τα cafes και τα εστιατόρια στο χωριό και στο camping. Την προτιμούν οι ξένοι και ειδικά αυτοί που έχουν παιδιά, για να έχουν και άμεση πρόσβαση στα καταστήματα. Αν δεν υπάρχει μέσο μεταφοράς, δεν θα σας καθίσει άσχημα γιατί έχει και ξαπλώστρες με ομπρέλες, αλλά και ηλιοβασίλεμα.
  • Χρυσή Ακτή-Διβάρι
Στα 2 χλμ. από το χωριό, εκπληκτική παραλία που φτάνει μέχρι και το Παλαιόκαστρο. Έχει θαλάσσια σπορ και λειτουργεί καντίνα με ομπρέλες και ξαπλώστρες.
  • Χρυσή Ακτή-Μπούκα
Είναι στα 2,5 χλμ. από τη Γιάλοβα και πρέπει να πάρετε το χωματόδρομο μέχρι εκεί που τελειώνει, μετά την καντίνα. Θα είστε μόνοι σας, ενώ ξαπλώστρες δεν υπάρχουν (ούτε και ομπρέλες).
  • Ρωμανού και Πετροχώρι
Λίγο πιο έξω από το χωριό, στα 8 χλμ., εντυπωσιακές παραλίες που βλέπουν στα ανοιχτά του Ιονίου. Προσέξτε, εδώ κολυμπάτε στην παραλία που έχει φτιαχτεί το Costa Navarino. Για να φτάσετε εκεί, κάνετε αριστερά στην ταμπέλα που σας πηγαίνει στο χωριό του Ρωμανού (όπως φεύγετε από Γιάλοβα και κατευθύνεστε προς Costa Navarino). Προσωπικά, επειδή κολύμπησα στη συγκεκριμένη παραλία, τη θεωρώ εξαιρετική, μιας κι είναι πλήρως οργανωμένη, με ωραία beach bars (όπως το «4 θάλασσες») που προσφέρουν δωρεάν ξαπλώστρες, φαγητό, καφέδες και ποτά σε τιμές όχι φθηνές, αλλά πολύ καλές. Το νερό της θάλασσας είναι παγωμένο κι αναζωογονητικό και η άμμος όχι ψιλή, αλλά σκούρα και σχετικά χοντρή. Ιδανική για μην λερώνεσαι, δηλαδή, και άριστη για ρακέτες.
  • Βοϊδοκοιλιά
Στα 9 χλμ. από τη Γιάλοβα, ακριβώς δίπλα στην παραλία του Ρωμανού, βρίσκεσαι μπροστά σε μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης. Εδώ, βέβαια, δεν υπάρχει τίποτα οργανωμένο, αλλά τον Αύγουστο γίνεται «πανηγύρι» από τύπους που έρχονται για ελεύθερο camping και τροχόσπιτα. Σας την προτείνω για Ιούλιο και Σεπτέμβριο, αλλιώς για να τη δείτε και να κολυμπήσετε σαν άνθρωποι θα πρέπει να πάτε ή πολύ νωρίς το πρωί, έως τις 10 (άντε 11) ή πολύ αργά το βράδυ (λίγο πριν πέσει ο ήλιος, γύρω στις 20:00).

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
  • Ανάκτορο του Νέστορα
Αν έχετε όρεξη (οι ξένοι συνήθως έχουν), θα πάτε μέχρι το Ανάκτορο του Νέστορα. Είναι στα 12 χλμ. από τη Γιάλοβα, λειτουργεί και ως μουσείο και κατοικήθηκε το διάστημα μεταξύ 11ο-13ο αι. π.Χ.
  • Παλαιόκαστρο
Είναι στα 4 χλμ., αλλά θέλει και 600 τουλάχιστον μέτρα περπάτημα. Πρόκειται για ένα φράγκικο κάστρο, εντυπωσιακό και καλοδιατηρημένο, που χτίστηκε το 1281 μ.Χ.
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το κάστρο της Πύλου στα 6 χλμ., το μουσείο της Πύλου, το κάστρο της Μεθώνης στα 17 χλμ. και την αρχαία Μεσσήνη ή Ιθώμη στα 53 χλμ. (αυτό για τους φανατικούς των αρχαιολογικών χώρων, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την Καλαμάτα για να δουν εναλλακτικά την περιοχή).

Καταρράκτες Γιάλοβας
Ω ναι, υπάρχουν και τέτοιοι στο οικοσύστημα της περιοχής. Αν αντέχετε, λοιπόν, 20΄ περπάτημα θα πάτε στον καταρράκτη του Καλάμαρη-Σχοινόλακκα, που είναι στα 3 χλμ. από τη Γιάλοβα. Μετά έχει μία ανηφόρα κι ακολουθεί ένα μονοπάτι με σχετικές πινακίδες. Η θέα θα σας αποζημιώσει και υπάρχουν κάποιοι τολμηροί που -ενίοτε με πολύ μεγάλο κίνδυνο- βουτούν (εσείς μην το τολμήσετε).

Στη λιμνοθάλασσα της    Γιάλοβας θα έχεις την ευκαιρία να δείς ροζ φλαμίνγκο.
Στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας θα έχεις την ευκαιρία να δείς ροζ φλαμίνγκο.

Ο καταρράκτης του Καλαμάρη στη Σχοινόλακα.
Ο καταρράκτης του Καλαμάρη στη Σχοινόλακα.
ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ-ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Όπως σας είπα, ωραίο περπάτημα θα κάνετε μπροστά στην παραλία, στη λιμνοθάλασσα, όπου μπορείτε εύκολα να περπατήσετε για 1.500-2.000 μ. Στο «Μονοπάτι της Φύσης» μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκπαιδευτική διαδρομή, μέσα από 8 διαφορετικά οικοσυστήματα, αφού πρώτα σας ενημερώσουν στην Ορνιθολογική Εταιρεία (τηλ. 6981 174509).

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Για πολλά και ενδιαφέροντα προσφέρεται η περιοχή της Γιάλοβας -από οργανωμένες καταδύσεις, ενοικιάσεις σκαφών, ημερήσιες κρουαζιέρες, ενοικιάσεις ποδηλάτων, μοτοσικλετών, αυτοκίνητων κ.λπ.
  • Καταδυτικό Κέντρο Padi, σχολή καταδύσεων και καταδυτικές εκδρομές, τηλ. 27230 22408
  • Navarino Ο.Ε., ενοικιάσεις σκαφών αναψυχής, τηλ. 27230 23155
  • Messinia Gold, κρουαζιέρες και εκδρομές από 2 έως και 4 ώρες με ένα γρήγορο σκάφος, κιν. 6937 438566
  • Martin's Shop, ενοικιάσεις ποδηλάτων, τηλ. 27230 22393
ΒΟΪΔΟΚΟΙΛΙΑ, ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΑΛΟΒΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΡΩΜΑΝΟΣ
Όπως θα δείτε τη Βοϊδοκοιλιά από ψηλά, σας προτείνω να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και να σκεφτείτε ένα υδάτινο μανιτάρι που μπήγεται, διεισδύει στην ξηρά. Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και σίγουρα τη δημοφιλέστερη της Μεσσηνίας. Η εξωτική, στρογγυλή παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, με τους αμμόλοφους, τα γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα νερά είναι τόπος ιδιαίτερης απόλαυσης, ο οποίος σε καλεί να τον ερωτευτείς και να τον ζήσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθετε στη Γιάλοβα, στον Ρωμανό ή στο Costa Navarino και να μην επισκεφθείτε τη Βοϊδοκοιλιά. Δεν θα λέγεστε ούτε ταξιδιώτες, ούτε περιηγητές και φυσικά ούτε καν τουρίστες. Δεν είναι δυνατόν να μένουμε σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα και να μην έχουμε κολυμπήσει έστω και μία φορά στα τιρκουάζ, γαλήνια νερά αυτής της υπέροχης παραλίας. Εσείς πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι σχεδόν πάντα ο όρμος της «μαστιγώνεται» από τους βορειοδυτικούς ανέμους. Αν δεν κάνετε το λάθος να κολυμπήσετε στα ανοιχτά, δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα. Φυσικά στη συγκεκριμένη παραλία δεν υπάρχει ούτε ομπρέλα, ούτε ξαπλώστρα, άρα πετσετούλα και νεράκι θα σας είναι απολύτως απαραίτητα.

Τα γαλήνια νερά της    Γιάλοβας χαρίζουν αξέχαστες εξορμήσεις με σκάφος.
Τα γαλήνια νερά της Γιάλοβας χαρίζουν αξέχαστες εξορμήσεις με σκάφος.
ΒΟΪΔΟΚΟΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Οι πολλοί πιστεύουν πως η Βοϊδοκοιλιά είναι απλώς μια εντυπωσιακή -ή αν θέλετε εκθαμβωτική παραλία. Λάθος! Είναι κι ένας εξαιρετικός αρχαιολογικός χώρος. Εκτός από το Παλαιόκαστρο, που το βλέπετε στην κορυφή ενώ κολυμπάτε, υπάρχουν απομεινάρια τειχών και κτηρίων που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή εποχή και φτάνουν μέχρι τους μεσαιωνικούς χρόνους. Επίσης, αν περπατήσετε στο μονοπάτι στη βόρεια άκρη της παραλίας, θα δείτε τον θολωτό τάφο του Θρασυμήδη και στην ανηφόρα, στη νότια άκρη της παραλίας (περίπου 20΄ περπάτημα), θα δείτε τη σπηλιά του Νέστορα. Ακόμα και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, τη Βοϊδοκοιλιά ήθελαν να έχουν θέα και για στη μετά θάνατον ζωή, ανεξαρτήτως που όλα αυτά εμείς τα έχουμε αναξιοποίητα και τα ανακαλύψαμε επειδή βρέθηκε ο Κωνσταντακόπουλος να φτιάξει το Costa Navarino.

  • Περισσότερα άρθρα για Γιάλοβα βρείτε εδώ
  • Περισσότερα άρθρα για Costa Navarino βρείτε εδώ
  • Για προσφορές ξενοδοχείων πατήστε εδώ
  • Για τα πιο δημοφιλή θέματα πατήστε εδώ
  • Για τα τελευταία άρθρα πατήστε εδώ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΚΕΙΜΕΝΟ:ΤΑΣΟΣ ΔΟΥΣΗΣ (tdousis@dousiscom.gr), ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (kkonstantopoulou@dousiscom.gr) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: orange studio/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ, ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ