alfavita.gr
........................................Η ζωή στη Πύλο... κουβεντιάζοντας ;;; από μακριά με αγάπη και νοσταλγία χωρίς σκοπιμότητες
13 Ιαν 2013
Eμπορία αποξηραμένων φύλλων ελιάς
-
Ως μια νέα διέξοδος για τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας φαντάζει η εμπορία αποξηραμένων φύλλων ελιάς σε αγορές του εξωτερικού. Η ζήτηση είναι υπαρκτή για το προϊόν τόσο στην Κορέα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr.
- Από το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, σύμφωνα με το Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εξέδωσε το ΠΚΠΦ & ΠΕ Ηρακλείου, ανακοινώνονται τα εξής:
- Σε ισχύ, από τις 28 Μαρτίου, νέος κατάλογος προωθούμενων ειδών και ποικιλιών δενδροκηπευτικών καλλιεργειών, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, ο κατάλογος περιλαμβάνει ποικιλίες και είδη εσπεριδοειδών, υποτροπικών φυτών, γιγαρτόκαρπων, πηρυνόκαρπων, αμπελοειδών, ακρόδρυων και λοιπών δενδρωδών, ελιών, κηπευτικών και κοσμητικών ειδών. Επίσης, περιλαμβάνει και τις προωθούμενες ενέργειες για κάθε καλλιέργεια.
- Δώρο για τον ανθρώπινο οργανισμό το ελαιόλαδοEξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, με ευεργετική δράση στην καρδιά, στα αγγεία, στο δέρμα και στο πεπτικό. Ο λόγος φυσικά για το λάδι, του οποίου οι ουσίες είναι δώρα για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά ακόμη και σήμερα γίνονται γνωστές νέες πτυχές της προσφοράς του στην υγεία.
8 Ιαν 2013
Κρύβει «θησαυρό» η καλλιέργεια της αλόης
Την αποκαλούν «βότανο της αθανασίας» και έχει πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα στην καλλιέργειά της, αρκεί να έχει ήλιο, ενώ ο χυμός (ζελέ) από τα φύλλα της πωλείται από 10 εως 15 ευρώ το κιλό. Είναι η αλόη βέρα. Φυτό γνωστό εδώ και 5.000 χρόνια.
Την αποκαλούν «βότανο της αθανασίας» και έχει πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα στην καλλιέργειά της, αρκεί να έχει ήλιο, ενώ ο χυμός (ζελέ) από τα φύλλα της πωλείται από 10 εως 15 ευρώ το κιλό. Είναι η αλόη βέρα. Φυτό γνωστό εδώ και 5.000 χρόνια.
Μόνο που σήμερα η καλλιέργειά της αποτελεί πράγματι επαγγελματική ευκαιρία, αφού χρησιμοποιείται σε πλήθος φαρμακευτικών συσκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής. Και το σημαντικό είναι ότι η εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτει τις ανάγκες ζήτησης, με αποτέλεσμα να εισάγουμε χυμό αλόης από τη Γερμανία. Υπολογίζεται ότι το 25% των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν παγκοσμίως περιλαμβάνουν και αλόη. Ενα ώριμο φυτό μπορεί να δώσει 10 με 12 κιλά τζελ τον χρόνο και να αποδώσει τουλάχιστον 100 ευρώ στον παραγωγό.
Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα, ενώ είναι γνωστή η αναφορά του Xριστόφορου Kολόμβου για την αλόη, καθώς έγραψε: «Τέσσερα φυτά είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου: το σιτάρι, η άμπελος, η ελιά και η αλόη βέρα. Το πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο αναζωογονεί το πνεύμα του, το τρίτο του χαρίζει αρμονία, το τέταρτο τον θεραπεύει».
1. Ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς από το πρώτο κιόλας έτος
2. Περιζήτητο το φυτό από τη φαρμακο-βιομηχανία για τις θεραπευτικές του ιδιότητες
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER
«Μπόνους» σε νέους επιχειρηματίες στην Κρήτη
«Μπόνους» σε νέους επιχειρηματίες στην Κρήτη
ΚΑΤΑ 50%
Χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις στην Κοζάνη
Χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις στην Κοζάνη
ΠΟΤΟΠΟΙΕΙΑ
Μεγάλα τα κέρδη από την παραγωγή παραδοσιακών λικέρ
Μεγάλα τα κέρδη από την παραγωγή παραδοσιακών λικέρ
3 Ιαν 2013
Tέσσερα Μήλα Που Άλλαξαν Τον Κόσμο !
Τέσσερα μήλα σε διαφορετικές χρονικές πριόδους και καταστάσεις αλλάξανε τον κόσμο. Καθένα από αυτά έπαιξε το δικό του σημαντικό ρόλο στον ρου της ιστορίας, παραλάσσοντας κατά πολύ τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι τότε, δημιουργώντας μεγάλες τομές στην κοινωνία, τον πολιτισμό, την επιστήμη, την τεχνολογία. Κάθε μήλο κατάφερε να βάλει το δικό του λιθαράκι στην εξέλιξη αυτού του κόσμου ή αλλιώς να δημιουργήσει στην εποχή του επανάσταση!
Ο Αδάμ και η Εύα ήταν απόλυτα ελεύθεροι στον Παράδεισο με τον όρο να υπακούν στην εντολή του Θεού και να μη δοκιμάσουν το μήλο από το «δένδρο της γνώσης». Εντούτοις, παρακινούμενοι από τον «όφι τον αρχαίο», τον Σατανά, δεν υπάκουσαν, η Εύα πρωτίστως, με αποτέλεσμα να διωχθούν από τον παράδεισο λόγω της αμαρτωλής τους πράξης. Έτσι όταν η Εύα έφαγε το μήλο άλλαξε ο κόσμος…
♦ Το Μήλο του Νεύτωνα
Ο νεαρός Ισαάκ Νεύτων καθόταν στον κήπο του όταν ένα μήλο έπεσε στο κεφάλι του! Ω του θαύματος, ο επιστήμονας κατανόησε αμέσως τη δύναμη της βαρύτητας που τον οδήγησε με αργά αλλά σταθερά βήματα στο Νόμο της Βαρύτητας. Αστεϊσμός ή αστικός μύθος, πάντως το μήλο του έπεσε στο κεφάλι του Ισαάκ άλλαξε τον κόσμο…
♦ Το μήλο των Μπιτλς
Το διασημότερο βρετανικό συγκρότητα στην ιστορία της ροκ μουσικής που έκανε τον κόσμο να παραμιλά τη δεκαετία του 1960 και δημιούργησε μια από τις μεγασλύτερες τομές στη διεθνή μουσική σκηνή σχετίζεται με ένα μήλο, και δη πράσινο! Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία που βρισκόταν πίσω από τους Μπιτλς ονομαζόταν Apple Corps και είχε στο λογότυπό της ένα πράσινο μήλο κομμένο στα δύο, το οποίο εμφανίζεται στα βινύλια του διάσημου συγκροτήματος, η μουσική του οποίου άλλαξε τον κόσμο…
♦ Το μήλο της Apple
Ο Steve Jobs οραματίστηκε και η Apple πραγματοποίησε. Η πρωτοπόρα σκέψη του, οι καινοτομίες του, η δημιουργικότητά του, η εξυπνάδα και η αεικίνητη προσωπικότητά ενσωματώθηκαν σε ένα μήλο, αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο. Συσκευές προηγμένης τεχνολογίας, υπολογιστές και μια αυτοκρατορία ολόκληρη. Κι όλα αυτά γύρω από ένα μήλο που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο…
aragma.gr
Ιατρική 2013 – Οι Νέες Θεραπείες ...
Τι Περιμένουμε Από Την Ιατρική Το 2013
Οι Νέες Θεραπείες
Ο καθηγητής Δ. Τριχόπουλος εξηγεί τις νέες θεραπείες και τις προοπτικέςγια τη νέα χρονιά Ρεπορτάζ: Ρούλα Τσουλέα
Η χρονιά που φεύγει σημαδεύτηκε από μερικές σπουδαίες ανακαλύψεις στην Ιατρική και η νέα
υπόσχεται να είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρα.
Ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας και καθηγητής Πρόληψης του
Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, μιλάει για το παρόν και το μέλλον της υγείας μας.
σε προηγούμενες ανακαλύψεις, με συνέπεια η χρονική αναφορά να μην είναι εύκολη, αλλά και διότι η
κάθε ειδικότητα σημασιολογεί διαφορετικά τις διάφορες ανακαλύψεις/προόδους.
Παρ’ όλους τους περιορισμούς, η ανακάλυψη ότι η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης σε μικρές δόσεις
μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, και ίσως και άλλων καρκίνων,
είναι αναμφισβήτητα σημαντική, αν και δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς τον δυνητικό κίνδυνο των αιμορραγιών από το πεπτικό σύστημα.
ερευνητική δραστηριότητα στους τομείς των συσχετίσεων γενετικών πολυμορφισμών με διάφορα
νοσήματα [Genome-Wide Association Studies (GWAS)] και των επιγενετικών επιδράσεων (αναφέρονται
σε μη κληρονομούμενες τροποποιήσεις της έκφρασης γενετικών παραγόντων).
Στην κλινική θεραπευτική ελπίζουμε να δούμε περισσότερα αντινεοπλασματικά φάρμακα, που δρουν
στοχευμένα και αντικαθιστούν με επιτυχία βαρύτερα χημειοθεραπευτικά σχήματα.
κινδύνου, όπως η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και η χρόνια φλεγμονή όπως αυτή αντανακλάται
στην αύξηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (σ.σ.: είναι μία ουσία του αίματος).
Στις μεταμοσχεύσεις έγιναν σημαντικά, αν και περιπτωσιακά, βήματα προόδου.
Στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κατανόηση της
παθοφυσιολογίας επέτρεψε την καθιέρωση νέων θεραπευτικών σχημάτων.
Τέλος, υπήρξαν περισσότερες από 10 δημοσιεύσεις σε διακεκριμένα ιατρικά περιοδικά, οι οποίες
τεκμηρίωσαν την υπεροχή νεοεισαγόμενων φαρμάκων στην αντιμετώπιση διαφόρων μορφών
κακοήθων νεοπλασιών.
Καμία από τις ανακαλύψεις αυτές δεν έχει αυτή καθαυτή «δραματικά» χαρακτηριστικά. Συλλογικά,
όμως, σφραγίζουν τη συνεχή πρόοδο που παρατηρείται την τελευταία 30ετία στην αποτελεσματικότητα
της θεραπευτικής ιατρικής σε ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων.
προηγήθηκαν, με εξαίρεση ίσως την ενδεχόμενη ανακάλυψη εμβολίων κατά του AIDS και της ελονοσίας.
Το μεγάλο πρόβλημα στην πρόληψη είναι ότι έως σήμερα η γνώση δεν μεταφράζεται συστηματικά σε
πράξη.
Αλτσχάιμερ, αλλά αυτές προς το παρόν έχουν περισσότερο ερευνητικό παρά ουσιαστικό κλινικό
ενδιαφέρον.
Οσον αφορά την κατάθλιψη, γνωρίζουμε πλέον πάρα πολλά για τους μηχανισμούς εκδήλωσής της
και είναι θέμα χρόνου να επινοηθούν αποτελεσματικότερες θεραπείες εναντίον της.
σημαντικό.
Ωστόσο η παράταση της ζωής δεν συνεπάγεται αυτομάτως και καλή ποιότητα ζωής. Οσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής τόσο αυξάνεται η πιθανότητα προσβολής αλλά και το ποσοστό αυτών που θα προσβληθούν από νοσήματα, τα οποία είναι εγγενώς συχνότερα στις μεγάλες ηλικίες.
Αυτό ισχύει για τις περισσότερες μορφές καρκίνου, αλλά και για νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως οι διάφορες μορφές άνοιας.
Πριν από λίγες εβδομάδες, λ.χ., δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό «Lancet» ανάλυση στοιχείων των τελευταίων δεκαετιών που έδειξε ότι ζούμε περισσότερο, αλλά πιο άρρωστοι και με μεγαλύτερα ποσοστά κινητικών δυσκολιών.
250.000 Έλληνες έχουν εκδηλώσει καρκίνο που ξεπέρασαν
15.000 Έλληνες νικούν κάθε χρόνο το έμφραγμα
3,5 εκατ. ενήλικοι στην Ελλάδα έχουν αυξημένη ολική χοληστερόλη
754.000 Έλληνες έχουν σακχαρώδη διαβήτη
634.000 Έλληνες έχουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προδιαβήτη)
2,5 εκατ. Έλληνες είναι υπερτασικοί
2,5 εκατ. Έλληνες πάσχουν από κάποια ρευματική πάθηση (70.000-100.000 από ρευματοειδή αρθρίτιδα, 25.000 από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, πάνω από 2 εκατομμύρια από οστεοαρθρίτιδα κ.ο.κ.)
160.000 Έλληνες πάσχουν από άνοια – το 60% από Αλτσχάιμερ
2 στους 10 ενήλικες εκδηλώνουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους
2. Βελτιώστε την διατροφή σας. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως.
3. Να γυμνάζεστε καθημερινά. Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα παρέχει πολλά οφέλη σε σώμα και μυαλό – μεταξύ άλλων προστατεύει από την καρδιοπάθεια και από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.
4. Χάστε τα περιττά σας κιλά. Η παχυσαρκία είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο.
5. Μην πίνετε πάνω από ένα-δύο ποτά την ημέρα. Το πολύ αλκοόλ είναι τοξικό για τον οργανισμό και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου και του ήπατος και στα δύο φύλα, καθώς και του μαστού στις γυναίκες
6.Προστατευθείτε από τις λοιμώξεις. Να κάνετε τα ενδεδειγμένα για εσάς εμβόλια και να τηρείτε τα μέτρα υγιεινής και προστασίας (λ.χ. καλό πλύσιμο χεριών, σεξ με προφυλάξεις). Ορισμένοι ιοί, ιδίως σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι όπως οι ιοί της ηπατίτιδας και των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σχετίζονται ισχυρά με τον καρκίνο.
7. Μην κάνετε κατάχρηση αντιβιοτικών. Η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, με συνέπεια πολλοί ασθενείς να προσβάλλονται από λοιμώξεις που είναι αδύνατον να καταπολεμηθούν.
8. Ελέγξτε το στρες σας. Υπονομεύει τις άμυνες του οργανισμού και τον καθιστά ευάλωτο σε πλήθος νοσημάτων.
Κακή διατροφή και παχυσαρκία
80% των κρουσμάτων καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού σχετίζονται με την κακή διατροφή
90% των κρουσμάτων διαβήτη τύπου 2 σχετίζονται με την κακή διατροφή και την παχυσαρκία
10% των κρουσμάτων καρκίνου αποδίδονται στην κακή διατροφή
4% κρουσμάτων καρκίνου στους άντρες αποδίδεται στην παχυσαρκία
7% κρουσμάτων καρκίνου στις γυναίκες αποδίδεται στην παχυσαρκία
ΠΗΓΕΣ: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), Harvard Health Letter
37% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο με καθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης επί 5 χρόνια
36% μείωση του κινδύνου μεταστατικού καρκίνου μεκαθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης επί 6,5 χρόνια
46% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης αδενοκαρκινώματος (ιδίως του παχέος εντέρου) μεκαθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης επί 6,5 χρόνια
ΠΗΓΗ: Oxford University, «The Lancet»
tanea.gr / Υγεία
υπόσχεται να είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρα.
Ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας και καθηγητής Πρόληψης του
Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, μιλάει για το παρόν και το μέλλον της υγείας μας.
Ποια ήταν η σημαντικότερη ιατρική είδηση της χρονιάς που φεύγει;
Είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς, για δύο τουλάχιστον λόγους: διότι πολλές πρόοδοι εποικοδομούνταισε προηγούμενες ανακαλύψεις, με συνέπεια η χρονική αναφορά να μην είναι εύκολη, αλλά και διότι η
κάθε ειδικότητα σημασιολογεί διαφορετικά τις διάφορες ανακαλύψεις/προόδους.
Παρ’ όλους τους περιορισμούς, η ανακάλυψη ότι η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης σε μικρές δόσεις
μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, και ίσως και άλλων καρκίνων,
είναι αναμφισβήτητα σημαντική, αν και δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς τον δυνητικό κίνδυνο των αιμορραγιών από το πεπτικό σύστημα.
Σε ποιους τομείς αναμένονται οι μεγαλύτερες πρόοδοι;
Οι προβλέψεις είναι πάντα δύσκολες, αλλά με βάση τις διαμορφούμενες τάσεις περιμένουμε έντονηερευνητική δραστηριότητα στους τομείς των συσχετίσεων γενετικών πολυμορφισμών με διάφορα
νοσήματα [Genome-Wide Association Studies (GWAS)] και των επιγενετικών επιδράσεων (αναφέρονται
σε μη κληρονομούμενες τροποποιήσεις της έκφρασης γενετικών παραγόντων).
Στην κλινική θεραπευτική ελπίζουμε να δούμε περισσότερα αντινεοπλασματικά φάρμακα, που δρουν
στοχευμένα και αντικαθιστούν με επιτυχία βαρύτερα χημειοθεραπευτικά σχήματα.
Και σε ποιες κατηγορίες νοσημάτων;
Στα καρδιαγγειακά νοσήματα σημειώθηκαν επιμέρους πρόοδοι στη φαρμακοθεραπεία παραγόντωνκινδύνου, όπως η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και η χρόνια φλεγμονή όπως αυτή αντανακλάται
στην αύξηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (σ.σ.: είναι μία ουσία του αίματος).
Στις μεταμοσχεύσεις έγιναν σημαντικά, αν και περιπτωσιακά, βήματα προόδου.
Στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κατανόηση της
παθοφυσιολογίας επέτρεψε την καθιέρωση νέων θεραπευτικών σχημάτων.
Τέλος, υπήρξαν περισσότερες από 10 δημοσιεύσεις σε διακεκριμένα ιατρικά περιοδικά, οι οποίες
τεκμηρίωσαν την υπεροχή νεοεισαγόμενων φαρμάκων στην αντιμετώπιση διαφόρων μορφών
κακοήθων νεοπλασιών.
Καμία από τις ανακαλύψεις αυτές δεν έχει αυτή καθαυτή «δραματικά» χαρακτηριστικά. Συλλογικά,
όμως, σφραγίζουν τη συνεχή πρόοδο που παρατηρείται την τελευταία 30ετία στην αποτελεσματικότητα
της θεραπευτικής ιατρικής σε ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων.
Στον τομέα της πρόληψης υπάρχουν προοπτικές;
Στον τομέα της πρόληψης οι μελλοντικές ανακαλύψεις δεν θα έχουν τις διαστάσεις αυτών πουπροηγήθηκαν, με εξαίρεση ίσως την ενδεχόμενη ανακάλυψη εμβολίων κατά του AIDS και της ελονοσίας.
Το μεγάλο πρόβλημα στην πρόληψη είναι ότι έως σήμερα η γνώση δεν μεταφράζεται συστηματικά σε
πράξη.
Και σε αυτόν των νευρολογικών και ψυχιατρικών νοσημάτων;
Εγιναν πολλές δημοσιεύσεις για την έγκαιρη διάγνωση του μεγάλου προβλήματος της νόσουΑλτσχάιμερ, αλλά αυτές προς το παρόν έχουν περισσότερο ερευνητικό παρά ουσιαστικό κλινικό
ενδιαφέρον.
Οσον αφορά την κατάθλιψη, γνωρίζουμε πλέον πάρα πολλά για τους μηχανισμούς εκδήλωσής της
και είναι θέμα χρόνου να επινοηθούν αποτελεσματικότερες θεραπείες εναντίον της.
Οι εξελίξεις της Ιατρικής «μεταφράζονται» σε παράταση του προσδόκιμου ζωής;
Αναμφισβήτητα ναι. Στην Ελλάδα η θνησιμότητα μειώνεται κατά 1% τον χρόνο και αυτό είναι πολύσημαντικό.
Ωστόσο η παράταση της ζωής δεν συνεπάγεται αυτομάτως και καλή ποιότητα ζωής. Οσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής τόσο αυξάνεται η πιθανότητα προσβολής αλλά και το ποσοστό αυτών που θα προσβληθούν από νοσήματα, τα οποία είναι εγγενώς συχνότερα στις μεγάλες ηλικίες.
Αυτό ισχύει για τις περισσότερες μορφές καρκίνου, αλλά και για νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως οι διάφορες μορφές άνοιας.
Πριν από λίγες εβδομάδες, λ.χ., δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό «Lancet» ανάλυση στοιχείων των τελευταίων δεκαετιών που έδειξε ότι ζούμε περισσότερο, αλλά πιο άρρωστοι και με μεγαλύτερα ποσοστά κινητικών δυσκολιών.
Η υγεία μας το 2013
1% μειώνεται κάθε χρόνο η θνησιμότητα στην Ελλάδα250.000 Έλληνες έχουν εκδηλώσει καρκίνο που ξεπέρασαν
15.000 Έλληνες νικούν κάθε χρόνο το έμφραγμα
3,5 εκατ. ενήλικοι στην Ελλάδα έχουν αυξημένη ολική χοληστερόλη
634.000 Έλληνες έχουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προδιαβήτη)
2,5 εκατ. Έλληνες είναι υπερτασικοί
2,5 εκατ. Έλληνες πάσχουν από κάποια ρευματική πάθηση (70.000-100.000 από ρευματοειδή αρθρίτιδα, 25.000 από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, πάνω από 2 εκατομμύρια από οστεοαρθρίτιδα κ.ο.κ.)
160.000 Έλληνες πάσχουν από άνοια – το 60% από Αλτσχάιμερ
2 στους 10 ενήλικες εκδηλώνουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους
Συμβουλές για καλή υγεία
1. Αποφύγετε το κάπνισμα σε όλες του τι μορφές, ενεργητικό ή παθητικό. Καταστρέφει τα αγγεία (πρωτίστως της καρδιάς και του εγκεφάλου) και σχετίζεται με 12 μορφές καρκίνου (μεταξύ αυτών του πνεύμονος, της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστεως, του νεφρού).2. Βελτιώστε την διατροφή σας. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως.
3. Να γυμνάζεστε καθημερινά. Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα παρέχει πολλά οφέλη σε σώμα και μυαλό – μεταξύ άλλων προστατεύει από την καρδιοπάθεια και από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.
4. Χάστε τα περιττά σας κιλά. Η παχυσαρκία είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο.
5. Μην πίνετε πάνω από ένα-δύο ποτά την ημέρα. Το πολύ αλκοόλ είναι τοξικό για τον οργανισμό και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου και του ήπατος και στα δύο φύλα, καθώς και του μαστού στις γυναίκες
6.Προστατευθείτε από τις λοιμώξεις. Να κάνετε τα ενδεδειγμένα για εσάς εμβόλια και να τηρείτε τα μέτρα υγιεινής και προστασίας (λ.χ. καλό πλύσιμο χεριών, σεξ με προφυλάξεις). Ορισμένοι ιοί, ιδίως σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι όπως οι ιοί της ηπατίτιδας και των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σχετίζονται ισχυρά με τον καρκίνο.
7. Μην κάνετε κατάχρηση αντιβιοτικών. Η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, με συνέπεια πολλοί ασθενείς να προσβάλλονται από λοιμώξεις που είναι αδύνατον να καταπολεμηθούν.
8. Ελέγξτε το στρες σας. Υπονομεύει τις άμυνες του οργανισμού και τον καθιστά ευάλωτο σε πλήθος νοσημάτων.
Κακή διατροφή και παχυσαρκία
80% των κρουσμάτων καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού σχετίζονται με την κακή διατροφή
90% των κρουσμάτων διαβήτη τύπου 2 σχετίζονται με την κακή διατροφή και την παχυσαρκία
10% των κρουσμάτων καρκίνου αποδίδονται στην κακή διατροφή
4% κρουσμάτων καρκίνου στους άντρες αποδίδεται στην παχυσαρκία
7% κρουσμάτων καρκίνου στις γυναίκες αποδίδεται στην παχυσαρκία
ΠΗΓΕΣ: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), Harvard Health Letter
Ασπιρίνη εναντίον καρκίνου
25% μείωση του κινδύνου εκδηλώσεως καρκίνου με καθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης επί 3 χρόνια37% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο με καθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης επί 5 χρόνια
36% μείωση του κινδύνου μεταστατικού καρκίνου μεκαθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης επί 6,5 χρόνια
46% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης αδενοκαρκινώματος (ιδίως του παχέος εντέρου) μεκαθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης επί 6,5 χρόνια
ΠΗΓΗ: Oxford University, «The Lancet»
tanea.gr / Υγεία
για να συμπεριληφθεί ένα πανεπιστήμιο στις ετήσιες λίστες με τα καλύτερα πανεπιστήμια πρέπει να πληρώσει
Πώς τα Πανεπιστήμια αγοράζουν τη φήμη τους
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα των «New York Times» το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι για να συμπεριληφθεί ένα πανεπιστήμιο στις ετήσιες λίστες με τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως πρέπει να πληρώσει νωρίτερα τις εταιρείες αξιολόγησης.
Έτσι, λοιπόν, η εταιρεία αξιολόγησης «Quacquarelli Symonds» (υπάρχουν και άλλες ανάλογες), που εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε το 2010 την πρωτοβουλία της που δίνει στα πανεπιστήμια την ...ευκαιρία να αναδείξουν τη φήμη τους και το επιστημονικό έργο τους, συγκεντρώνοντας «αστέρια» (από 1 έως 5) που τους αποδίδει η συγκεκριμένη εταιρεία... Με το αζημίωτο βέβαια, αφού τα πανεπιστήμια θα πρέπει να πληρώσουν συνδρομή για να ενταχθούν στο σύστημα αξιολόγησης.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Πανεπιστημίου Λάιμρικ της Ιρλανδίας, το οποίο αν και τα τελευταία χρόνια δεν ήταν ανάμεσα στα 400 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όταν πλήρωσε 9.850 δολάρια και μια ετήσια συνδρομή 6.850 δολαρίων, εξασφάλισε πέντε αστέρια στους τομείς της υποδομής, της διδασκαλίας και της διεθνοποίησης. Η συνολική του αξιολόγηση στη λίστα του QS ήταν τέσσερα αστέρια.
Ένα άλλο ιρλανδικό πανεπιστήμιο, το University College Cork, ενώ ήταν ως τώρα στην 190ή θέση στην αξιολόγηση QS, εξασφάλισε κι αυτό πέντε αστέρια... Αυτό έγινε όμως μόνο όταν πλήρωσε. Μάλιστα ένα στέλεχος του πανεπιστημίου δήλωσε στην εφημερίδα «The Irish Examiner» ότι «αν τα πέντε αστέρια οδηγήσουν στην εγγραφή έστω και ενός καλού ξένου φοιτητή, τα χρήματα που δόθηκαν θα έχουν πιάσει τόπο».
Η συγκεκριμένη λίστα της QS καθιερώθηκε το 2004 και θεωρείται πως σήμερα διαβάζεται από εκατομμύρια υποψήφιους φοιτητές, γονείς, ακαδημαϊκούς και διοικητικό προσωπικό πριν κάνουν τις επιλογές τους.
Ο Μπεν Σόουτερ, επικεφαλής της «QS Intelligence Unit», αρνείται ότι υπάρχει οτιδήποτε ύποπτο στο σύστημα QS. «Το ότι οι υπηρεσίες αξιολόγησης κατατάσσουν τα πανεπιστήμια δεν σημαίνει ότι είναι προκατειλημμένες», τονίζει. «Αν το Χάρβαρντ έχει πέντε αστέρια, ποιος δεν θα ήθελε να στείλει το παιδί του σε μια σχολή τριών αστέρων; Πολλοί είναι ευχαριστημένοι με το να μένουν σε ξενοδοχείο τριών αστέρων»...
Όταν η Παιδεία, όπως και άλλοι τομείς της κοινωνικής ζωής λειτουργούν με κριτήρια της αγοράς, γίνεται κατανοητό ότι τα πάντα αγοράζονται... Ανάμεσά τους και η φήμη των «καλύτερων» πανεπιστημίων...
Aπό :
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)