17 Δεκ 2011

Mπαλοποιητών συνέχεια ... ΣΤΟΝ ΑΙ ΝΙΚΟΛΑ
Αντιδράσεις για μπαλοποίηση σκουπιδιών στα Φιλιατρά

Με έντονες αντιδράσεις, εντός και κυρίως εκτός αιθούσης, διεξήχθη προχθές το απόγευμα πολύωρη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.

Αντιδράσεις και αντιθέσεις από δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων των Φιλιατρών, της Χριστιανούπλης και της Μώραινας και απλούς πολίτες, για την εγκατάσταση μπαλοποιητή σκουπιδιών σε περιοχή των Φιλιατρών, υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση (αν υλοποιηθεί) του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών!

Τελικά, αφού έγινε ιστορική αναδρομή στο ............

θέμα και τις αποφάσεις των προηγούμενων Δ.Σ. και ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, αποφασίστηκε ο ορισμός επταμελούς επιτροπής δημοτικών συμβούλων.
Αυτή θα εξετάσει διεξοδικά το θέμα μέχρι τις 30 Γενάρη και θα εισηγηθεί στο Σώμα για τη μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων, που δε φαίνεται να είναι άλλη από την μπαλοποίηση, καθώς και για τη χωροθέτηση εγκατάστασης του μπαλοποιητή και εναπόθεσης των μπαλοποιημένων σκουπιδιών.

Εισήγηση

Στο ξεκίνημα της συζήτησης ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας παρατήρησε: «Δεν πρόκειται να πάρουμε σήμερα απόφαση οριστική για τη χωροθέτηση ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. 30 Ιουνίου κλείνουν οι χωματερές. 30 Ιουνίου θα αρχίσουμε τα σκουπίδια, αν δεν το λύσουμε το θέμα μέχρι τότε, να τα βάζουμε στις αυλές μας. Δεν παίρνουμε σήμερα απόφαση για το τι θα γίνει με τα σκουπίδια, αλλά δεν μπορεί σήμερα το θέμα να μη συζητηθεί».

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, που εισηγήθηκε το θέμα, τόνισε: «Μετά τις 30 Ιουνίου, τα σκουπίδια θα τα "φάμε". Τόσο τραγική είναι η κατάσταση. Όχι μόνο στο Δήμο Τριφυλίας, σε όλη την Ελλάδα». Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων είπε: «Το 2008 - 2009, αφού είχε αποφασιστεί το θέμα των μπαλοποιητών, τα Δημοτικά Συμβούλια Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, τα οποία ανήκαν στην ίδια διαχειριστική ενότητα, αποφάσισαν η μεν εναπόθεση των δεματοποιημένων σκουπιδιών να γίνεται στην περιοχή της Κυπαρισσίας και η εγκατάσταση του μπαλοποιητή σε θέση που θα επιλεγόταν κατόπιν συνεννοήσεως του τότε Δήμου Γαργαλιάνων και του τότε Δήμου Φιλιατρών. Μετά από συνεννοήσεις επελέγη μία περιοχή στην περιοχή των Φιλιατρών. Επελέγη κατόπιν ομόφωνης αποφάσεως του Δ.Σ. Φιλιατρών η τοποθέτηση του μπαλοποιητή να γίνει στο κτήμα Κόντου, επιφανείας 10 περίπου στρεμμάτων, στην κτηματική περιφέρεια του πρώην Δήμου Φιλιατρών, σε οικόπεδο το οποίο θα αγοραζόταν από τον τότε ΦΟΣΔΑ ή τους Δήμους έναντι 40 χιλιάδων ευρώ, πλέον των εξόδων αγοράς. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Αυτό που έχουμε σήμερα, όσον αφορά στην προσωρινή διαχείριση, είναι μία απόφαση του Δ.Σ. Φιλιατρών, Απρίλιο του 2010 αν θυμάμαι καλά, ομόφωνη, για την τοποθέτηση του μπαλοποιητή στο οικόπεδο Κόντου και στη συνέχεια τη μεταφορά των μπαλοποιημένων στην περιοχή της Κυπαρισσίας, σε χώρο που είχε επιλέξει το Δ.Σ. Κυπαρισσίας τότε.

[…] Η Περιφέρεια πιέζει για την υλοποίηση των αποφάσεων και την εγκατάσταση των μπαλοποιητών και τα πρόστιμα, από 30/6, αν δεν κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ, είναι 35.000 ευρώ τη μέρα. Το διανοείστε; Μην το επαναλάβω. Παρακρατούμενα, μάλιστα, από τους ΚΑΠ Δηλαδή, ό,τι λεφτό παίρνουμε από το κράτος, θα μας το παρακρατούν εκεί. Δεν το συζητάμε καν ότι μετά θα πρέπει να κλείσουμε τα Δημαρχεία και να φύγουμε».

Στο δια ταύτα, πρότεινε να συγκροτηθεί μία Επιτροπή, άμεσα, απαρτιζόμενη από συμβούλους όλων των παρατάξεων και όλων των δημοτικών ενοτήτων, προκειμένου να εξετάσουν τις μέχρι σήμερα εξελίξεις στο θέμα για να δουν τι πρέπει να κάνουν.

Τοποθετήσεις

«Τα σκουπίδια θα τα διαχειριστούμε, τελεία και παύλα. Είτε θέλουμε είτε όχι, θα τα διαχειριστούμε και θα τα διαχειριστούμε καλύτερα απ' ό,τι τα διαχειριζόμαστε μέχρι τώρα», τόνισε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας και συνέχισε λέγοντας πως «οι μπαλοποιητές είναι η λύση». Σχετικά με τις αποφάσεις των προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων, είπε: «Η ζωή έχει συνέχεια. Πάμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε. Δε μιλάμε για κάτι οριστικό, αλλά για προσωρινή λύση και όχι για οριστική διαχείριση».

Συνέχεια :http://filiatranews.blogspot.com/2011/12/blog-post_1524.html

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Γιατί δεν τα φέρνουν στον Άι Νικόλα ;;; χωράει, χωράει ;;; βεβαίως, βεβαίως  ...
τι το έχουμε ολόκληρο βουνό , γιά να μαζεύουμε φασκόμηλο  ;;;  (ΜΛ)


ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗTEΣ
Δεν μπορούν να πληρώσουν οι γονείς !!
Απομακρύνεται για πολλούς μαθητές της Θεσσαλονίκης το όνειρο της πολυήμερης σχολικής εκδρομής, λόγω οικονομικής κρίσης.

Oρισμένα σχολεία έχουν ήδη ακυρώσει τις προγραμματισμένες εκδρομές, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, η πτώση του αριθμού των κρατήσεων κατά την τρέχουσα περίοδο αγγίζει το 70%.
Παρά την επιθυμία πολλών μαθητών να λάβουν μέρος στις καθιερωμένες πολυήμερες σχολικές εκδρομές, σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο της Κυριακής, η αδυναμία πολλών οικογενειών να αντεπεξέλθουν έχει βάλει φρένο στα όνειρά τους.
Η εικόνα από την έως τώρα πορεία των κρατήσεων (30%) είναι ιδιαίτερα απογοητευτική, καθώς, μολονότι η περίοδος του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου δεν προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον των μαθητών, είναι η πρώτη φορά φέτος που βρίσκονται σε τόσο χαμηλό σημείο.
«Αν και υπάρχει ενδιαφέρον, οι κρατήσεις είναι παγωμένες, λόγω της κρίσης. Σε σχέση δηλαδή με την αντίστοιχη περσινή περίοδο βρισκόμαστε 60%-70% κάτω. Μάλιστα, πάρα πολλά γκρουπάκια που είχαμε προγραμματισμένα γι' αυτήν την περίοδο έχουν ακυρωθεί. Το ίδιο όμως πιστεύουμε ότι θα ισχύσει και για την υπόλοιπη περίοδο», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρης Μαντούσης, εκτιμώντας πως η κάμψη στο σύνολο της φετινής χρονιάς αναμένεται να διαμορφωθεί στο 20% - 30%.
Ήδη σε πολλά σχολεία του νομού παρατηρείται σημαντική δυσκολία στη συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού μαθητών, προκειμένου να γίνουν οι πολυήμερες εκδρομές -ακόμη και σε περιοχές που μέχρι πρότινος το βιοτικό επίπεδο θεωρούνταν υψηλό. Για παράδειγμα, στο 3ο Λύκειο Καλαμαριάς ενδιαφέρον εκδήλωσαν μόλις οι 80 από τους 135 μαθητές της Γ' λυκείου, τη στιγμή που απαιτείται η συμμετοχή 106 μαθητών για την πραγματοποίηση της σχολικής εκδρομής.n


ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΧΑΡΤΖΗΛΙΚΙ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ...Η επιδείνωση της ύφεσης αλλάζει δραματικά τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η κατάσταση είναι ζοφερή, όχι τόσο για τους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών, που πλήττονται και αυτοί από την έλλειψη ακόμη και προσωρινής απασχόλησης, αλλά κυρίως για τις παραγωγικές ηλικίες 30 έως 54 ετών. Μία κατηγορία στην οποία εντάσσονται τουλάχιστον 6 από τους 10 ανέργους.
Ήδη 1 στις 3 συμβάσεις που μετατράπηκαν από....πλήρη σε εκ περιτροπής εργασία παρέχει απασχόληση μόνο για 3 ημέρες, ενώ το 61% των νέων συμβάσεων μερικής εργασίας αφορά 4ωρα. Μέσα στους πρώτους 7 μήνες του 2011, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν κατά 23%.
Με ή χωρίς τη συμφωνία των εργαζομένων, η μείωση των μισθών στις μετατροπές των συμβάσεων εργασίας έφτασε στο 38,7%. Ο μέσος μισθός σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώνεται κάτω και από το μέσο επίδομα ανεργίας των 500 ευρώ και παγιώνεται γύρω από τα 450 ευρώ.
«Όσο θα γίνονται οι ελαστικές μορφές εργασίας, όσο θα υπάρχουν τα τρίωρα και τα τετράωρα και ότι αυτό συνεπάγεται, θα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο η ανεργία. Όλα αυτά όμως δεν λύνονται με διαπιστώσεις, πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα συγκεκριμένα πράγματα», δήλωσε ο πρόεδρος του εργατικού κάντρου Καστοριάς, κ Γιώργος Μαλλέας.
Στο μεταξύ, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κάνουν θραύση στον ιδιωτικό τομέα, καθιερώνοντας μισθούς από 375 έως και 500 ευρώ και εργασία μιας ημέρας και τρίωρα, με αμοιβές κατά πολύ χαμηλότερες ακόμη και από το ελάχιστο επίπεδο των 751 ευρώ τον μήνα (μικτά) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
«Μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι (προς το παρόν) εργαζόμενοι βλέπουν τις εργασιακές τους σχέσεις να μεταβάλλονται προς το χειρότερο, ενώ οι νεοπροσληφθέντες έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο ελαστικές μορφές εργασίας, οι οποίες ολοένα κερδίζουν έδαφος», συμπλήρωσε ο κ. Μαλέας. Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία 9μήνου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης έπεσαν στις 316.732 φέτος από τις 430.589 που ήταν κατά το περυσινό αντίστοιχο διάστημα. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 26% περίπου. Αντιθέτως, αυξημένο είναι το μερίδιο της μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης (174.819 και 49.030 προσλήψεις αντίστοιχα).
Nα κατακτήσουμε βήμα- βήμα το δικαίωμά μας για μια καλύτερη ζωή
Ακόμη περισσότεροι από 23.823 εργαζόμενοι είδαν τη σύμβασή τους να αλλάζει από πλήρους σε μερική απασχόληση (αύξηση 126%). Οι μετατροπές σε εκ περιτροπής εργασίας με την συμφωνία του εργαζομένου τετραπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 14.077. Οι μετατροπές με το «έτσι θέλω» του εργοδότη, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου δηλαδή, σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν μέσα σε δύο χρόνια, φτάνοντας το 9μηνο του 2011 τις 4.588 από τις 497 που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Σήμερα ζούμε μετ΄ επιτάσεως το πρόβλημα των οικονομικών δεικτών, όμως το μέτωπο των κοινωνικών προβλημάτων, η ανεργία, η ανέχεια, η φτώχεια, οι αποκλεισμοί και το ξεθεμελίωμα του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας , δείχνουν ότι οι μονόδρομοι των οικονομικών δεικτών εις βάρος των μη προνομιούχων δεν παράγουν κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ισόρροπη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

ΣΗΜΑΙΑ