«Να γλυτώσουμε επιτέλους από τα απορρίμματά μας»
Του Στέφανου Λ. Κουνιάδου
Οι δεματοποιητές δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, απεναντίας θα το διαιωνίσουν, υπογραμμίζει, εκ μέρους της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας και της Ένωσης Καταναλωτών Μεσσηνίας, ο Στέφανος Κουνιάδος, που καλεί την κοινωνία σε αυτοοργάνωση για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, δεδομένης, όπως τονίζει, της ανικανότητας του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Οι δεματοποιητές δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, απεναντίας θα το διαιωνίσουν, υπογραμμίζει, εκ μέρους της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας και της Ένωσης Καταναλωτών Μεσσηνίας, ο Στέφανος Κουνιάδος, που καλεί την κοινωνία σε αυτοοργάνωση για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, δεδομένης, όπως τονίζει, της ανικανότητας του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Σε κείμενό του για το καυτό θέμα των σκουπιδιών ο Στέφανος Κουνιάδος σημειώνει και τονίζει: «Ένα από τα θέματα που ταλανίζουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και την έχει οδηγήσει στα όρια της κατάρρευσης είναι και η μη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Δεν πάει άλλο!
Υπάρχουν πολλά ειδικά ρεύματα του υποστηρίζουν την ανακύκλωση, υπάρχουν στα χαρτιά αλλά όχι στην πράξη – τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα.
Σήμερα θα αναφερθούμε αποκλειστικά σε ότι αφορά στα αστικά οικιακά απορρίμματα μας που βγαίνουν από την καθημερινή μας δραστηριότητα μέσα, κυρίως, από την κουζίνα μας, για όσα δηλ. χρησιμοποιούμε καθημερινά ως τροφή μας.
Η διαχείριση των απορριμμάτων μας θα πρέπει να γίνει με το σύστημα της «διαλογής στην Πηγή»: Στο σπίτι, όλα τα οργανικά. Στο γραφείο, όλα όσα έχουν οργανικό απόρριμμα. Στην επιχείρηση, ισχύει το ίδιο.
Μόλις τριών ειδών είναι τα βασικά αστικά απορρίμματά μας που πρέπει οπωσδήποτε να προδιαλέγονται: Το Νο 1 βασικό απόρριμμα που δημιουργεί το πρόβλημα στα απορρίμματά μας είναι το οργανικό ή βιοαποδομίσημο απόρριμμά μας, δηλαδή ό,τι χρησιμοποιούμε ως τρόφιμο είτε αυτό αποτελείται από υλικά που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της τροφής μας είτε αυτό είναι που απομένει μετά την βρώση της τροφής μας. Αυτό αποτελεί το 45-50% των απορριμμάτων μας.
Το Νο 2 απόρριμμα που έχει δευτερεύουσα επίδραση στο πρόβλημα στα απορρίμματά μας είναι τα άχρηστα ή βρώμικα απορρίμματά μας που αποτελούν το 10-20% των απορριμμάτων μας.
Το Νο 3 απόρριμμά μας που δεν έχει επίδραση στο πρόβλημα των απορριμμάτων μας άμεσα είναι οι καθαρές ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Ό,τι δηλαδή αποτελούν περιέκτες των τροφίμων μας ή άλλων αγαθών που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε και είναι το 35% του συνόλου. Με την προϋπόθεση ότι δεν τα έχουμε «λερώσει» με το οργανικό απόρριμμα μας.
Τα δύο πρώτα είδη απορριμμάτων αποτελούν αυτό που πραγματικά θέλει την προσοχή μας.
Μόνο 5 λεπτά την ημέρα από το χρόνο μας αν διαθέσουμε για να διαχωρίσουμε αυτά τα απορρίμματά μας, εκεί που παράγεται, σε ειδικό περιέκτη, - ένα απλό πλαστικό καδάκι - δηλ. στο σπίτι, στο γραφείο, στην επιχείρηση, το πρόβλημα αστικά απορρίμματα έχει λυθεί. Είναι τόσο δύσκολο πια να κάνουμε μια απλή κίνηση;
Το «ανακάτωμα» και των τριών ειδών απορριμμάτων μας, σε ένα απόρριμμα, είναι το σημερινό πρόβλημα. Δηλαδή το πρόβλημα των σύμμεικτων. Αυτών δηλαδή που απορρίπτουμε στον γκρι κάδο
Τα σύμμεικτα απορρίμματά μας δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε ό,τι κι αν κάνουμε. Είτε θα τα πάμε σε χωματερές είτε θα τα πάμε για κάψιμο, αφού τα «φασκιώσουμε» σε πλαστικές ταινίες! Δηλ. να τα κάνουμε δέματα!
Κανένας πολίτης, νομίζουμε, δεν δέχεται ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο. Άρα η λύση είναι:
Α. Η συνειδητοποίηση του προβλήματος από όλους μας και από τον καθένα ξεχωριστά. Πρέπει να βάλει ο κάθε πολίτης καλά στο μυαλό του ότι αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αν ο ίδιος δεν συνειδητοποιήσει τι πρέπει να κάνει.
Β. Η έναρξη είναι ο διαχωρισμός μέσα στο σπίτι μας, στο γραφείο μας, στην επιχείρησή μας είναι το πρώτο βήμα.
Γ. Η εμμονή και κατόπιν η αυτόματη λειτουργία του μυαλού μας θα μας απαλλάξει από τυχόν άγχη που μας κατατρύχουν για το τι και πως θα κάνουμε το διαχωρισμό.
Δ. Οι αναγκαίες υποδομές από την κάθε δημοτική αρχή και η εφαρμογή των Νόμων και των Οδηγιών που έχουμε προσυπογράψει.
Ε. Να σταματήσουν οι «εξυπνακισμοί» από τους δημάρχους, περιφερειάρχες και τους αρμόδιους υπουργούς, για τις «ενδιάμεσες» λύσεις (κυρίως δεματοποιητές) και να αρχίσουν άμεσα οι ίδιοι (δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, βουλευτές και υπουργοί με προεξάρχοντα τον κ. πρωθυπουργό, οποίος κατάγεται αλλά και επισκέπτεται τη Μεσσηνία) να ξεκινήσουν από τα σπίτια τους και τα γραφεία τους τον άμεσο διαχωρισμό «στην πηγή».
ΣΤ. Επιτέλους τα μέσα ενημέρωσης να ξεκινήσουν καμπάνιες για το θέμα. Να υπάρξουν σελίδες, ιστοσελίδες αλλά και ώρα για τα θέματα περιβάλλοντος που μας «καίνε». Οι αθλητικές ειδήσεις (ως θεματικές ειδήσεις) δεν λείπουν από τα ΜΜΕ, δεν θα μπορούσα να διαθέσουν και κάτι για το περιβάλλον;
Ζ. Να υπάρξει ένας «Ενιαίος Πανελλαδικός Κανονισμός Διαχείρισης των Αστικών Απορριμμάτων» μας.
Ακόμη όμως και αν κάνει ο κάθε πολίτης αυτό που πρέπει, υπάρχει ένας παράγοντας που λέγεται πολιτικό προσωπικό μέσα σε μια οργανωμένη κοινωνία που πρέπει να επιβλέψει τη λειτουργία της κοινωνίας μέσα από τους δίκαιους Νόμους και αποφάσεις.
Αν αυτό το πολιτικό προσωπικό δεν κάνει αυτό του πρέπει τότε ολόκληρο το οικοδόμημα κοινωνία οδηγείται προς την κατάρρευση.
Κάθε μικρή κατάρρευση σε έναν τομέα και συνολικά σε όλους τους τομείς οδηγούν στη ολοκληρωτική κατάρρευση της κοινωνίας.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα με την κρίση.
Μέχρι σήμερα πόσα πρόστιμα δεν μας έχουν επιβληθεί ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο! 35.000 ευρώ για κάθε μέρα και για κάθε χωματερή που δεν κλείνει. Όλο τις κλείνουν τις χωματερες και όλο είναι ανοιχτές.
Τι άλλο πρέπει να σας παρουσιάσουμε για την αντικανότητα του πολιτικού προσωπικού; Αυτό είναι το τέρμα της κατάρρευσης ενός συστήματος που λέγεται απορρίμματά μας.
Αφήσαμε στο τέλος την τεράστια ευθύνη όσων αναλαμβάνουν το ρόλο του σωτήρα μας που είναι οι εκάστοτε υποψήφιοι και τελικά εκλεγμένοι να αποφασίσουν για την τύχη μας είτε δήμαρχοι, είτε δημοτικοί σύμβουλοι, είτε περιφερειάρχες, είτε περιφερειακοί σύμβουλοι, είτε πρωθυπουργοί, υπουργοί ή βουλευτές.
Δηλαδή ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό πού έρχεται κάθε φορά να μας σώσει! Αυτοί είναι οι πρώτοι που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα. Υπάρχουν λεπτομερείς Οδηγίες της Ε.Ε που ορίζουν τα πάντα. Στο τέλος της κάθε Οδηγίας υπάρχει και ένα παράρτημα με τον πλήρη κατάλογο και κατηγοριοποίηση των απορριμμάτων μας. Υπάρχει κάποιος από τους σημερινούς σωτήρες μας πολιτικούς που να έχει διαβάσει αυτόν τον κατάλογο και να έχει συνειδητοποιήσει τι είναι αυτός;
Υπάρχουν λεπτομερείς Νόμοι, ΚΥΑ και Υπουργικές αποφάσεις που στοιχίζονται (;) με τις Οδηγίες της Ε.Ε. Τι έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα; Απολύτως τίποτα! Η Οδηγία 31 από το 1999! στο άρθρο 5 με κάθε λεπτομέρεια αναφέρει ότι από το 2001 και μέχρι το 2016. δηλαδή μέσα σε 15 χρόνια θα πρέπει (όλοι οι πολίτες της Ε.Ε) να διαχωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε, για να μην πηγαίνουν σε χωματερές, το 65%! των οργανικών μας απορριμμάτων.
Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν διαχωρίζεται ούτε το 1%! Θα μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι το 2016 στο 65% που προβλέπεται από την Οδηγία;!
Πρέπει χθεσ να αρχίσουμε και μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια να έχουμε καλύψει αυτήν την τεράστια διαφορά του 64%! Ποιος θα το κάνει αυτό; Το σημερινό πολιτικό προσωπικό; Εμείς σας το εγγυούμαστε από τώρα και το υπογράφουμε πως όχι!
Πρέπει λοιπόν να πάρουμε όλοι την κατάσταση στα χέρια μας.
Όταν στις 26 Ιανουαρίου αυτού του χρόνου ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης αλλά και όλοι οι πΠεριφερειάρχες της χώρας, έχουν ανακοινώνει ότι μέχρι το Μάρτιο θα εγκατασταθούν δεματοποιητές και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του Νόμου που έχει ψηφιστεί το 2001 και έχουν ήδη περάσει 10 χρόνια και η διαλογή των ανακυκλώσιμων έχει φτάσει μόνο στο 8% από το 35% του συνόλου των απορριμμάτων μας, πότε θα προλάβουμε να φτάσουμε στο 35%;
Όταν δεν λένε απολύτως τίποτα για το περιεχόμενο της Οδηγίας 31/1999 για τα οργανικά απορρίμματά μας, πώς μέσα σε 5 χρόνια θα φτάσουμε από το 1% στο 65%;!
Οι δεματοποιητές όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα αλλά απεναντίας θα το διαιωνίσουν και θα αποπροσανατολίσουν ολόκληρη την κοινωνία από τις πραγματικές λύσεις που προτείνουμε εμείς.
Επί τέλους υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να λύσει η κοινωνία και όχι να ασχολείται με τα σκουπίδια της! Ολόκληρη η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή χωματερή! Και μια χώρα υπό κατάρρευση!
Στο Σύνταγμά μας, με παρέμβαση μας στο τότε πολιτικό προσωπικό κ.κ. Βενιζέλο και Παυλόπουλο, ως Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας και φυσικά ολόκληρου του Οικολογικού τότε Κινήματος, ζητήσαμε να αναγραφεί η λέξη αειφορία, που είναι η έννοια η οποία θα καθορίσει ολόκληρο τον 21ο αιώνα μας. Τελικά μπήκε στο άρθρο 21 για την προστασία του περιβάλλοντος.
Απλώς ακόμη είναι μια αναφορά που έμεινε στα χαρτιά.
Εμείς, η Οικολογικό Κίνηση Καλαμάτας και η Ένωση Καταναλωτών Μεσσηνίας, μαζί με ολόκληρο το οικολογικό κίνημα βάσης και τους πολίτες ήλθε η στιγμή να το εφαρμόσουμε.
Καλούμε ολόκληρη την κοινωνία να συστρατευθεί μαζί μας και μαζί με όλους τους φορείς και το οικολογικό κίνημα βάσης που έχουν χρόνια παλέψει για το θέμα των απορριμμάτων να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε στα 5 αυτά χρόνια μέχρι το 2016 για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε ως κοινωνία και με άλλα καυτά θέματα και ιδιαίτερα το μεγάλο θέμα της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που δεν είναι τίποτε άλλο από το κρίσιμο θέμα της φέρουσας ικανότητας του πλανήτη μας, της γης μας να συντηρήσει το σημερινό επίπεδο του πολιτισμού μας στο 1 δις των κατοίκων του Πρώτου Κόσμου, που είμαστε εμείς και να βοηθήσει και τα υπόλοιπα 6 δις που βρίσκονται στο περιθώριο και μαστίζονται από την πείνα, την ανέχεια και την ανεργία.
Η χαρά της ζωής δεν βρίσκεται στην κατανάλωση για χάρη του καταναλωτισμού ο οποίος μας έχει οδηγήσει στα 6 εκατομμύρια τόνους σκουπίδια το χρόνο που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλους τους ορίζοντες της χώρας μας – στις χωματερές και σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας – υπάρχουν οι ανθρώπινες σχέσεις, η φύση, και ο ελεύθερος χρόνος για να εξελιχθεί ολόκληρη η ανθρώπινη δραστηριότητα για την ατομική και κοινωνική ανέλιξη της κοινωνίας.
Ο πολιτισμός μας κινδυνεύει. Οδηγούμαστε σε συνθήκες τριτοκοσμικές αντί να βοηθήσουμε για να αναβαθμίσουμε τον τρίτο κόσμο!!
Υπάρχουν πολλά ειδικά ρεύματα του υποστηρίζουν την ανακύκλωση, υπάρχουν στα χαρτιά αλλά όχι στην πράξη – τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα.
Σήμερα θα αναφερθούμε αποκλειστικά σε ότι αφορά στα αστικά οικιακά απορρίμματα μας που βγαίνουν από την καθημερινή μας δραστηριότητα μέσα, κυρίως, από την κουζίνα μας, για όσα δηλ. χρησιμοποιούμε καθημερινά ως τροφή μας.
Η διαχείριση των απορριμμάτων μας θα πρέπει να γίνει με το σύστημα της «διαλογής στην Πηγή»: Στο σπίτι, όλα τα οργανικά. Στο γραφείο, όλα όσα έχουν οργανικό απόρριμμα. Στην επιχείρηση, ισχύει το ίδιο.
Μόλις τριών ειδών είναι τα βασικά αστικά απορρίμματά μας που πρέπει οπωσδήποτε να προδιαλέγονται: Το Νο 1 βασικό απόρριμμα που δημιουργεί το πρόβλημα στα απορρίμματά μας είναι το οργανικό ή βιοαποδομίσημο απόρριμμά μας, δηλαδή ό,τι χρησιμοποιούμε ως τρόφιμο είτε αυτό αποτελείται από υλικά που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της τροφής μας είτε αυτό είναι που απομένει μετά την βρώση της τροφής μας. Αυτό αποτελεί το 45-50% των απορριμμάτων μας.
Το Νο 2 απόρριμμα που έχει δευτερεύουσα επίδραση στο πρόβλημα στα απορρίμματά μας είναι τα άχρηστα ή βρώμικα απορρίμματά μας που αποτελούν το 10-20% των απορριμμάτων μας.
Το Νο 3 απόρριμμά μας που δεν έχει επίδραση στο πρόβλημα των απορριμμάτων μας άμεσα είναι οι καθαρές ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Ό,τι δηλαδή αποτελούν περιέκτες των τροφίμων μας ή άλλων αγαθών που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε και είναι το 35% του συνόλου. Με την προϋπόθεση ότι δεν τα έχουμε «λερώσει» με το οργανικό απόρριμμα μας.
Τα δύο πρώτα είδη απορριμμάτων αποτελούν αυτό που πραγματικά θέλει την προσοχή μας.
Μόνο 5 λεπτά την ημέρα από το χρόνο μας αν διαθέσουμε για να διαχωρίσουμε αυτά τα απορρίμματά μας, εκεί που παράγεται, σε ειδικό περιέκτη, - ένα απλό πλαστικό καδάκι - δηλ. στο σπίτι, στο γραφείο, στην επιχείρηση, το πρόβλημα αστικά απορρίμματα έχει λυθεί. Είναι τόσο δύσκολο πια να κάνουμε μια απλή κίνηση;
Το «ανακάτωμα» και των τριών ειδών απορριμμάτων μας, σε ένα απόρριμμα, είναι το σημερινό πρόβλημα. Δηλαδή το πρόβλημα των σύμμεικτων. Αυτών δηλαδή που απορρίπτουμε στον γκρι κάδο
Τα σύμμεικτα απορρίμματά μας δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε ό,τι κι αν κάνουμε. Είτε θα τα πάμε σε χωματερές είτε θα τα πάμε για κάψιμο, αφού τα «φασκιώσουμε» σε πλαστικές ταινίες! Δηλ. να τα κάνουμε δέματα!
Κανένας πολίτης, νομίζουμε, δεν δέχεται ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο. Άρα η λύση είναι:
Α. Η συνειδητοποίηση του προβλήματος από όλους μας και από τον καθένα ξεχωριστά. Πρέπει να βάλει ο κάθε πολίτης καλά στο μυαλό του ότι αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αν ο ίδιος δεν συνειδητοποιήσει τι πρέπει να κάνει.
Β. Η έναρξη είναι ο διαχωρισμός μέσα στο σπίτι μας, στο γραφείο μας, στην επιχείρησή μας είναι το πρώτο βήμα.
Γ. Η εμμονή και κατόπιν η αυτόματη λειτουργία του μυαλού μας θα μας απαλλάξει από τυχόν άγχη που μας κατατρύχουν για το τι και πως θα κάνουμε το διαχωρισμό.
Δ. Οι αναγκαίες υποδομές από την κάθε δημοτική αρχή και η εφαρμογή των Νόμων και των Οδηγιών που έχουμε προσυπογράψει.
Ε. Να σταματήσουν οι «εξυπνακισμοί» από τους δημάρχους, περιφερειάρχες και τους αρμόδιους υπουργούς, για τις «ενδιάμεσες» λύσεις (κυρίως δεματοποιητές) και να αρχίσουν άμεσα οι ίδιοι (δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, βουλευτές και υπουργοί με προεξάρχοντα τον κ. πρωθυπουργό, οποίος κατάγεται αλλά και επισκέπτεται τη Μεσσηνία) να ξεκινήσουν από τα σπίτια τους και τα γραφεία τους τον άμεσο διαχωρισμό «στην πηγή».
ΣΤ. Επιτέλους τα μέσα ενημέρωσης να ξεκινήσουν καμπάνιες για το θέμα. Να υπάρξουν σελίδες, ιστοσελίδες αλλά και ώρα για τα θέματα περιβάλλοντος που μας «καίνε». Οι αθλητικές ειδήσεις (ως θεματικές ειδήσεις) δεν λείπουν από τα ΜΜΕ, δεν θα μπορούσα να διαθέσουν και κάτι για το περιβάλλον;
Ζ. Να υπάρξει ένας «Ενιαίος Πανελλαδικός Κανονισμός Διαχείρισης των Αστικών Απορριμμάτων» μας.
Ακόμη όμως και αν κάνει ο κάθε πολίτης αυτό που πρέπει, υπάρχει ένας παράγοντας που λέγεται πολιτικό προσωπικό μέσα σε μια οργανωμένη κοινωνία που πρέπει να επιβλέψει τη λειτουργία της κοινωνίας μέσα από τους δίκαιους Νόμους και αποφάσεις.
Αν αυτό το πολιτικό προσωπικό δεν κάνει αυτό του πρέπει τότε ολόκληρο το οικοδόμημα κοινωνία οδηγείται προς την κατάρρευση.
Κάθε μικρή κατάρρευση σε έναν τομέα και συνολικά σε όλους τους τομείς οδηγούν στη ολοκληρωτική κατάρρευση της κοινωνίας.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα με την κρίση.
Μέχρι σήμερα πόσα πρόστιμα δεν μας έχουν επιβληθεί ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο! 35.000 ευρώ για κάθε μέρα και για κάθε χωματερή που δεν κλείνει. Όλο τις κλείνουν τις χωματερες και όλο είναι ανοιχτές.
Τι άλλο πρέπει να σας παρουσιάσουμε για την αντικανότητα του πολιτικού προσωπικού; Αυτό είναι το τέρμα της κατάρρευσης ενός συστήματος που λέγεται απορρίμματά μας.
Αφήσαμε στο τέλος την τεράστια ευθύνη όσων αναλαμβάνουν το ρόλο του σωτήρα μας που είναι οι εκάστοτε υποψήφιοι και τελικά εκλεγμένοι να αποφασίσουν για την τύχη μας είτε δήμαρχοι, είτε δημοτικοί σύμβουλοι, είτε περιφερειάρχες, είτε περιφερειακοί σύμβουλοι, είτε πρωθυπουργοί, υπουργοί ή βουλευτές.
Δηλαδή ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό πού έρχεται κάθε φορά να μας σώσει! Αυτοί είναι οι πρώτοι που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα. Υπάρχουν λεπτομερείς Οδηγίες της Ε.Ε που ορίζουν τα πάντα. Στο τέλος της κάθε Οδηγίας υπάρχει και ένα παράρτημα με τον πλήρη κατάλογο και κατηγοριοποίηση των απορριμμάτων μας. Υπάρχει κάποιος από τους σημερινούς σωτήρες μας πολιτικούς που να έχει διαβάσει αυτόν τον κατάλογο και να έχει συνειδητοποιήσει τι είναι αυτός;
Υπάρχουν λεπτομερείς Νόμοι, ΚΥΑ και Υπουργικές αποφάσεις που στοιχίζονται (;) με τις Οδηγίες της Ε.Ε. Τι έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα; Απολύτως τίποτα! Η Οδηγία 31 από το 1999! στο άρθρο 5 με κάθε λεπτομέρεια αναφέρει ότι από το 2001 και μέχρι το 2016. δηλαδή μέσα σε 15 χρόνια θα πρέπει (όλοι οι πολίτες της Ε.Ε) να διαχωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε, για να μην πηγαίνουν σε χωματερές, το 65%! των οργανικών μας απορριμμάτων.
Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν διαχωρίζεται ούτε το 1%! Θα μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι το 2016 στο 65% που προβλέπεται από την Οδηγία;!
Πρέπει χθεσ να αρχίσουμε και μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια να έχουμε καλύψει αυτήν την τεράστια διαφορά του 64%! Ποιος θα το κάνει αυτό; Το σημερινό πολιτικό προσωπικό; Εμείς σας το εγγυούμαστε από τώρα και το υπογράφουμε πως όχι!
Πρέπει λοιπόν να πάρουμε όλοι την κατάσταση στα χέρια μας.
Όταν στις 26 Ιανουαρίου αυτού του χρόνου ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης αλλά και όλοι οι πΠεριφερειάρχες της χώρας, έχουν ανακοινώνει ότι μέχρι το Μάρτιο θα εγκατασταθούν δεματοποιητές και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του Νόμου που έχει ψηφιστεί το 2001 και έχουν ήδη περάσει 10 χρόνια και η διαλογή των ανακυκλώσιμων έχει φτάσει μόνο στο 8% από το 35% του συνόλου των απορριμμάτων μας, πότε θα προλάβουμε να φτάσουμε στο 35%;
Όταν δεν λένε απολύτως τίποτα για το περιεχόμενο της Οδηγίας 31/1999 για τα οργανικά απορρίμματά μας, πώς μέσα σε 5 χρόνια θα φτάσουμε από το 1% στο 65%;!
Οι δεματοποιητές όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα αλλά απεναντίας θα το διαιωνίσουν και θα αποπροσανατολίσουν ολόκληρη την κοινωνία από τις πραγματικές λύσεις που προτείνουμε εμείς.
Επί τέλους υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να λύσει η κοινωνία και όχι να ασχολείται με τα σκουπίδια της! Ολόκληρη η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή χωματερή! Και μια χώρα υπό κατάρρευση!
Στο Σύνταγμά μας, με παρέμβαση μας στο τότε πολιτικό προσωπικό κ.κ. Βενιζέλο και Παυλόπουλο, ως Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας και φυσικά ολόκληρου του Οικολογικού τότε Κινήματος, ζητήσαμε να αναγραφεί η λέξη αειφορία, που είναι η έννοια η οποία θα καθορίσει ολόκληρο τον 21ο αιώνα μας. Τελικά μπήκε στο άρθρο 21 για την προστασία του περιβάλλοντος.
Απλώς ακόμη είναι μια αναφορά που έμεινε στα χαρτιά.
Εμείς, η Οικολογικό Κίνηση Καλαμάτας και η Ένωση Καταναλωτών Μεσσηνίας, μαζί με ολόκληρο το οικολογικό κίνημα βάσης και τους πολίτες ήλθε η στιγμή να το εφαρμόσουμε.
Καλούμε ολόκληρη την κοινωνία να συστρατευθεί μαζί μας και μαζί με όλους τους φορείς και το οικολογικό κίνημα βάσης που έχουν χρόνια παλέψει για το θέμα των απορριμμάτων να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε στα 5 αυτά χρόνια μέχρι το 2016 για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε ως κοινωνία και με άλλα καυτά θέματα και ιδιαίτερα το μεγάλο θέμα της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που δεν είναι τίποτε άλλο από το κρίσιμο θέμα της φέρουσας ικανότητας του πλανήτη μας, της γης μας να συντηρήσει το σημερινό επίπεδο του πολιτισμού μας στο 1 δις των κατοίκων του Πρώτου Κόσμου, που είμαστε εμείς και να βοηθήσει και τα υπόλοιπα 6 δις που βρίσκονται στο περιθώριο και μαστίζονται από την πείνα, την ανέχεια και την ανεργία.
Η χαρά της ζωής δεν βρίσκεται στην κατανάλωση για χάρη του καταναλωτισμού ο οποίος μας έχει οδηγήσει στα 6 εκατομμύρια τόνους σκουπίδια το χρόνο που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλους τους ορίζοντες της χώρας μας – στις χωματερές και σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας – υπάρχουν οι ανθρώπινες σχέσεις, η φύση, και ο ελεύθερος χρόνος για να εξελιχθεί ολόκληρη η ανθρώπινη δραστηριότητα για την ατομική και κοινωνική ανέλιξη της κοινωνίας.
Ο πολιτισμός μας κινδυνεύει. Οδηγούμαστε σε συνθήκες τριτοκοσμικές αντί να βοηθήσουμε για να αναβαθμίσουμε τον τρίτο κόσμο!!