6 Νοε 2012

Στέβια: Μια "γλυκιά" επένδυση με απόδοση άνω των 1.000 ευρώ ανά στρέμμα


steviaMία νέα γλυκαντική ουσία, που παράγεται από το φυτό στέβια, διεκδικεί την αντικατάσταση -σύντομα- της ζάχαρης. Το φυτό θυμίζει το ζαχαρότευτλο και η καλλιέργειά του αποδεικνύεται όχι μόνο πιο οικονομική, αλλά υπόσχεται και μεγαλύτερα κέρδη για τους αγρότες.
Η στέβια χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το φυτό της νέας χιλιετίας και η ζάχαρη του μέλλοντος. Αλλωστε, η ζάχαρη της στέβιας διαφημίζεται σήμερα ως φυσική γλυκαντική ουσία με μηδέν θερμίδες.

Σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για εναλλακτικές καλλιέργειες, που απαιτούν ελάχιστο νερό και έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΚΕΤΕΑΘ ξεκίνησαν το 2005 να ασχολούνται συστηματικά με την επιστημονική έρευνα της στέβιας στην Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δοκιμαστικές καλλιέργειες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και ευδοκίμησαν ικανοποιώντας τους παραγωγούς, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι αντί ζαχαρότευτλων στο μέλλον θα μπορούν να καλλιεργούν τη στέβια για να παράγουν ζάχαρη.
 Για την ανάπτυξη αυτών των φυτών απαιτούνται μικρές ποσότητες νερού, χαμηλή λίπανση, ενώ η συγκομιδή είναι πολύ εύκολη έναντι, παραδείγματος χάριν, του καπνού.
Περισσότερα ...http://www.exipno.gr/index.php/news/xrisima-nea/4076---qq------1000---