4 Ιουν 2013

Τα ... καλά της μόλυνσης

H θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει, οι έρημοι πρασινίζουν

Λόγω της αύξησης του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο ουσιαστικά δρα ως λίπασμα για την ανάπτυξη των φυτών μέσω της φωτοσύνθεσης, η βλάστηση στις ερήμους όλου του κόσμου αυξήθηκε κατά 11% το διάστημα 1982-2010, διαπιστώνουν ερευνητές στην Αυστραλία
Καμπέρα, Αυστραλία
Μια ακόμη επίπτωση εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών παρατήρησαν οι επιστήμονες. Μελετώντας δορυφορικές εικόνες που κάλυπταν χρονική περίοδο σχεδόν 30 ετών αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν μεγάλη αύξηση της χλωρίδας σε ερήμους ολόκληρου του πλανήτη.

Ομάδα ειδικών του ερευνητικού οργανισμού CSIRO στην Καμπέρα μελέτησε τις δορυφορικές εικόνες από το 1982 ως το 2010 -πρόκειται για μια χρονική περίοδο κατά την οποία τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν κατά 14%. Οπως διαπιστώθηκε, σε αυτή την περίοδο η χλωρίδα σε ερήμους της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 11%.

«Οι δορυφόροι είναι πολύ καλά εργαλεία στην ανίχνευση μεταβολών στη χλωρίδα. Οι μεταβολές φαίνεται ότι λαμβάνουν χώρα πιο έντονα σε περιοχές άνυδρες και πολύ ζεστές, περιοχές όπου η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα είναι αναμενόμενο να έχει τέτοιου είδους επιπτώσεις. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που καταγράφουν αύξηση της χλωρίδας σε όλο τον πλανήτη και υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τις αιτίες του φαινομένου» δήλωσε στους «Sunday Times» του Λονδίνου ο Ράνταλ Ντόνοχιου, επικεφαλής της νέας μελέτης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το διοξείδιο του άνθρακα λειτουργεί ως μονωτικό υλικό αυξάνοντας τις θερμοκρασίες αλλά ταυτόχρονα παίζει και κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη φυτών.

Βήμα Science