8 Ιουν 2014

Κυριακουλέας : Δεν ενημέρωσαν την Πυροσβεστική ότι δεν λειτουργεί ο δεματοποιητής της Πύλου … και γινόταν ανεξέλεγκτη διαχείριση απορριμμάτων…





ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η Πυροσβεστική δεν γνώριζε ότι ο δεματοποιητής στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου δε λειτουργούσε. Δεν είχε ενημερωθεί από το Δήμο Πύλου - Νέστορος ότι εκεί γινόταν ανεξέλεγκτη διαχείριση απορριμμάτων και ουσιαστικά λειτουργούσε σκουπιδότοπος, αντί να γίνεται ελεγχόμενη διαχείριση. Αυτό τονίζει στην "Ε" ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχος Κυριακούλης Κυριακουλέας. 

«Δεν λειτουργεί ο δεματοποιητής, έχει υποστεί βλάβη, όπως μας είπαν», είπε ο διοικητής και σημείωσε: «Από τα σκουπίδια που είχαν εναποτεθεί χύμα ξεκίνησε η φωτιά. Αλλα σκουπίδια ήταν θαμμένα και άλλα όχι. Δεν γνωρίζαμε ότι δεν λειτουργούσε ο δεματοποιητής. Είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι γινόταν ελεγχόμενη διαχείριση με τη δεματοποίηση και όχι ανεξέλεγκτη, όπως τελικά γινόταν. Δεν μας είχε ενημερώσει ο δήμος ότι δεν λειτουργούσε ο δεματοποιητής. Για το λόγο αυτό δεν πήγε φέτος στον Αγιο Νικόλαο η αρμόδια επιτροπή ελέγχου (αποτελείται από εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Υγείας), καθώς πάει και ελέγχει μόνο ΧΑΔΑ».
Ο κ. Κυριακουλέας μας ενημέρωσε ότι «στα σκουπίδια η φωτιά καίει ακόμα. Ρίχνουν χώμα, καθώς με νερό δεν σβήνει». Και πρόσθεσε πως «την προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού από την Αθήνα, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πύλου».
Επεσήμανε ακόμη ότι «ήταν ευτύχημα που δεν έπιασαν φωτιά τα δέματα», εξηγώντας: «Και τα δέματα, αν μείνουν μεγάλο διάστημα, δημιουργούν κίνδυνο, υπάρχει πρόβλημα. Τα δέματα είναι προσωρινά. Μετά από κάποιο διάστημα πρέπει να πάνε για επεξεργασία. Αν πιάσουν φωτιά τα δέματα θα είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα».
Ανέφερε επίσης ότι εντός του περιφραγμένου χώρου όπου υπάρχουν τα δέματα και γινόταν η ανεξέλεγκτη εναπόθεση, «υπάρχει βλάστηση που θα έπρεπε να έχει κοπεί». 
Ωστόσο, ο διοικητής τόνισε ότι «από πέρσι που είμαι εγώ διοικητής στην Καλαμάτα, δεν μας είχε απασχολήσει ο συγκεκριμένος χώρος».
Οσον αφορά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή της Πύλου το απόγευμα της Τρίτης, με τους ισχυρούς ανέμους που βοηθούσαν στην εξάπλωση της φωτιάς και δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης, ο κ. Κυριακουλέας παρατήρησε: «Είχε τόσο πολύ αέρα που μόνο το ελικόπτερο Ericsson μπόρεσε να κάνει κάποιες βολές, ξεπερνώντας και τα όρια ασφαλείας - όχι όμως όπως θα μπορούσε χωρίς αέρα. Μας βοήθησε να μη φύγει η φωτιά προς το βουνό, όπου δεν θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε».