12 Οκτ 2007

ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΠΛΑΖ ΠΥΛΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΠΛΑΖ ΠΥΛΟΥ

Το έργο της ανάπλασης της πλαζ επανέφερε η Δημοτική Αρχή με στόχο την ένταξή του στο Δ΄ΚΠΣ (γιατί διάθεση υπάρχει ,αλλά όχι και πόροι).
Ξεκινώντας θέλω να προβληματιστούμε στο αν συμφωνούμε για την αναγκαιότητα του έργου. Eίναι έργο βιτρίνας για να μαζέψομε κανένα ψηφαλάκι καβάτζα μετά τρία χρόνια ή αναγκαιότητα για το Δήμο μας ; ….
Η γνώμη μου είναι ότι το έργο είναι απαραίτητο για τη πόλη. Η Πύλος είναι μια γραφικότατη πόλη με έντονο νησιώτικο χαρακτήρα ,χωρίς όμως αξιόλογη παραλία (εκτός αν κανένας τη βρίσκει με τους αχινούς ,τις κοτρώνες και τα λοιπά κιτς της πλαζ)
Το Δ΄ ΚΠΣ κατανέμεται κυρίως για υποδομές στην επαρχία και δίνει την ευκαιρία να γίνει το έργο με χρηματοδότηση από το ΕΚΤ.
Το δεύτερο ερώτημα είναι η Καταλληλότητα της Μελέτης και οι αναγκαίες εγκρίσεις Περιβαλλοντικών όρων .
Η Μελέτη όπως με διαβεβαίωσε μηχανικός από τη Πύλο, ( άμμεση γνώση των πρακτικών του Δ.Σ και του φακέλου της Μελέτης δεν έχω) είναι έτοιμη από τον προηγούμενο Δήμαρχο κ. Θ. Φιλιπόπουλο στα πλαίσια του Γ΄ΚΠΣ , χρειάζονται μόνο μικρές μεταβολές επικαιροποίησης ,που ήδη γίνονται από τη Τ.Υ /Δ. Πύλου.
Η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων υπάρχει από την Περιφέρεια και ισχύει μέχρι το 2012. Άρα το έργο κρίνεται τεχνικά ώριμο για υλοποίηση.Οι προβλήτες ,οι πλακοστρώσεις ,τα αποδυτήρια ,οι τουαλέτες και η ανάπλαση της υφιστάμενης παραλίας με άμμο και χαλίκι πιστέυω να μας βρίσκει όλους σύμφωνους.

Το τρίτο θέμα είναι η ζητούμενη σοβαρότητα-αξιοπιστία του Μελετητικού φορέα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου (αν κάποιος ξέρει κάτι άλλο να με πληροφορήσει) ο φορέας με τον οποίο συνεργάζεται ο Δήμος μας είναι από τους πλέον αξιόπιστους : Η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πάτρας με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Κουφόπουλο Δρα Αρχιτέκτονα που εξειδικεύεται κυρίως στη συντήρηση, αποκατάσταση και ένταξη ιστορικών κτιρίων με δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα. Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής εστιάζει την ακαδημαϊκή και ερευνητική του δουλειά σε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με εμβάθυνση στις κατευθύνσεις:
§ τη Συντήρηση και Αποκατάσταση Κτηρίων και Οικιστικών συνόλων
§ τον Αστικό Σχεδιασμό και Αστική Ανάπλαση
§ τον Σχεδιασμό Εσωτερικού Χώρου, Τοπίου και Αντικειμένου. Άρα έχει τα αντικειμενικά κριτήρια ποιότητας.
Το τέταρτο πρόβλημα είναι η επέκταση της Μελέτης ώστε να καλύψει όλη τη παραλιακή ζώνη της πόλης .
Θεωρητικά σ΄αυτό δεν μπορεί να διαφωνήσει κανένας.
Η βέλτιστη λύση κατά τη γνώμη μου, θα ήταν η Μελέτη να καλύψει τη παραλιακή ζώνη μέχρι τη Γιάλοβα ,με δυνατότητα παραλιακού πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου από τη μαρίνα –κυπαρισσάκια –Τρανστεκομ-Γιάλοβα, με αξιοποίηση αποθηκών και βιομηχανικών χώρων για πολιτιστικά κέντρα ,αναψυκτήρια,θέσεις στάθμευσης κλπ
Πολύ ωραίο ακούγεται αλλά με τις σημερινές συνθήκες , η χρηματοδότηση ,η αδειοδότηση και η υλοποίηση μάλλον είναι αδύνατη….
Η σκέψη μιάς Ενιαίας Μελέτης με τμηματική εφαρμογή έχει πρόβλημα ένταξης στο ΚΠΣ και αν θέλετε τη δική μου εμπειρία από το Δήμο Μελισσίων , δημιουργεί προβλήματα παραβιάσεων και πιέσεων καταστρατήγησης της μελέτης σε βάθος χρόν
Αυτά για την ώρα γιατί δεν μπορώ να γράψω άλλο….