8 Οκτ 2009

Στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας.

Καταγγελία και μηνύσεις από Αλιευτικό Σύλλογο Κορυφασίου για παράνομη αλιεία
Καταγγελίες για παράνομη αλιεία στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας έκανε στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Κορυφασίου Κώστας Τσάκωνας και καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και τον εισαγγελέα, να επιληφθούν του ζητήματος.
Παραμονή των εκλογών, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο κ. Τσάκωνας, διαπίστωσαν μετά από παρακολούθηση παράνομη αλιεία και εν συνεχεία διακίνηση των αλιευμάτων. Ειδοποίησαν την Αστυνομία, κατασχέθηκαν τα αλιεύματα και υποβλήθηκαν μηνύσεις.
Αν, πράγματι, γίνεται παράνομη αλιεία στη λιμνοθάλασσα, πέραν της παράβασης, τίθεται μέγα ζήτημα και για τη δημόσια υγεία. Κι αυτό, γιατί εκκρεμούν αναλύσεις για να διαπιστωθεί αν και τα ψάρια στη Γιάλοβα έχουν μολυνθεί από βαρέα μέταλλα, όπως έχει συμβεί με το νερό.
Βαρέα μέταλλα
Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είχε εκμισθωθεί στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων. Η σύμβαση έληξε το Μάιο και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν προκηρύχτηκε νέος διαγωνισμός, επειδή αναλύσεις από το Τμήμα Αλιείας και εν συνεχεία του ΕΛΚΕΘΕ έδειξαν ότι στο νερό και το ίζημα της λιμνοθάλασσας ανιχνεύθηκαν βαρέα μέταλλα.
Τότε, δόθηκε εντολή να ληφθούν δείγματα και από ψάρια, ώστε να διαπιστωθεί αν και αυτά έχουν μολυνθεί. Το ΕΛΚΕΘΕ μέχρι σήμερα έχει πάρει 2 φορές δείγματα από ψάρια, ωστόσο ακόμα δεν έχει κοινοποιήσει αποτελέσματα.
Καταγγελία
Μιλώντας χθες στο «Θάρρος» ο κ. Τσάκωνας σημείωσε ότι επανειλημμένως έχει καταγγείλει στο Λιμεναρχείο Πύλου ότι στη Γιάλοβα γίνεται παράνομη αλιεία. Πρόσφατα, μάλιστα, όπως είπε, κατήγγειλαν ότι γίνεται παράνομη αλίευση από ανθρώπους του Αλιευτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, αλλά το Λιμεναρχείο Πύλου δε διαπίστωσε κάτι.

«Ζήτησα από τους λιμενικούς να μου επιτρέψουν να μπω στο χώρο και να τους δείξω τις αποδείξεις για την παράνομη αλιεία, όμως δε μου το επέτρεψαν. Η λιμνοθάλασσα έχει παραχωρηθεί στο Σύλλογο Γαργαλιάνων μόνο για φύλαξη και όχι για αλιεία», συμπλήρωσε ο κ. Τσάκωνας και συνέχισε:
«Στις 2 Οκτωβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, μετά από παρακολούθηση, μέσα από τον περιφραγμένο χώρο στη λιμνοθάλασσα, είδαμε να φορτώνονται σε φορτηγάκι, ιδιοκτησίας του προέδρου του Αλιευτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, 6-7 τελάρα με ψάρια (πάνω από 50 κιλά) και να τα πηγαίνουν σε μια αποθήκη (ιχθυοπωλείο) στη Μαραθούπολη. Τα ξημερώματα στις 3 Οκτωβρίου, στις 3.00 τη νύχτα, μαζί με το γραμματέα του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου Στέργιο Μπέλλα, παρακολουθήσαμε την αποθήκη και περίπου στις 6.00 το πρωί ένα ψυγείο – φορτηγάκι φόρτωσε από την αποθήκη τα ψάρια. Κάναμε καταγγελία στο Λιμεναρχείο Πύλου ότι γίνεται παράνομη φόρτωση ψαριών και μας είπαν ότι δεν είναι αρμόδιοι. Ακολούθως τηλεφωνήσαμε στο 100 και ευχαριστούμε πολύ για τη δραστηριοποίησή του το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης. Ένα χιλιόμετρο πριν τη Μεσσήνη, και ενώ εμείς παρακολουθούσαμε το φορτηγάκι, η Αστυνομία το σταμάτησε και κατάσχεσε τα ψάρια. Βρέθηκε τιμολόγιο που ήταν κομμένο από Κυπαρισσία, όμως δεν υπήρχε δελτίο αποστολής από τον τόπο παραλαβής για τον τόπο παράδοσης. Τα ψάρια ήταν τραυματισμένα, κάτι που απαγορεύεται από την αλιευτική νομοθεσία. Θέλω να καταγγείλω σε όλους τους αρμόδιους φορείς και στον εισαγγελέα να παρέμβουν, γιατί η λιμνοθαλάσσα έχει γίνει βούρκος και βρωμάει. Ας μας καλέσει ο εισαγγελέας να τους δώσουμε στοιχεία», τόνισε ο κ. Τσάκωνας.
Κλείνοντας σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να τους απαγορεύσει να κυκλοφορούν στην περιοχή της Γιάλοβας και κάποιος πρέπει να παρέμβει για την προστασία της.
ΘΑΡΡΟΣ