21 Ιουλ 2010

Κείμενο αρχών και υποψηφιότητας από τον Γ. Χρονόπουλο

Η βαθιά κρίση, που μαστίζει την κοινωνία μας έχει συστημικό περιεχόμενο καθώς διατρέχει κάθετα και οριζόντια τόσο το θεσμικό εποικοδόμημα, όσο και το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.
Οι δυσμενείς επιπτώσεις αυτής της κρίσης στην κοινωνία, στις ανθρώπινες σχέσεις, στην ζωή και τους βιοτικούς ρυθμούς κάθε πολίτη είναι πρόδηλες και αυτονόητες. Σε κάθε περίπτωση η υπέρβαση της κρίσης, η άρθρωση μιας νέας στρατηγικής και η επινόηση ενός καινοτόμου προτάγματος δεν πρέπει να απαλλοτριώσουν την αυθεντικότητα, την φιλοτιμία, την αξιοπρέπεια και την αυτοπεποίθηση της κοινωνίας, καθώς κανένα μέλλον δεν μπορεί να αναζητηθεί και να προκύψει από μια κοινωνία φοβισμένη, ταπεινωμένη και εκβιασμένη ψυχολογικά και ηθικά. Στο εν πολλοίς ζοφερό περιβάλλον αυτής της κρίσης απαιτείται η ανανοηματοδότηση βασικών και κομβικών εννοιών, η επανανομιμοποίηση των θεσμών, η αποκαθήλωση παγωμένων αντιλήψεων και μεθόδων, η απελευθέρωση από παραχωρημένες εμμονές και η εγκατάλειψη αδιέξοδων πρακτικών, δράσεων και
διαδικασιών.
Είναι ακλόνητη η πεποίθησή μου ότι η ελληνική κοινωνία τόσο σε γενικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο έχει την ικανότητα, την φρόνηση, την βούληση, την γνώση και την ποιοτική πυκνότητα, ώστε να διαμορφώσει τους νέους δρόμους προς την κοινωνική, πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη.
Οι σκέψεις αυτές συνδέονται άμεσα με τις προσεχείς αυτοδιοικητικές επιλογές και το διακύβευμά τους. Φρονώ ότι το διακύβευμα αυτό είναι απλώς η ρητή αναγνώριση στις τοπικές κοινωνίες του δικαιώματός τους να αυτοκυβερνηθούν και να οικοδομήσουν με αυτονομία και έμπνευση μια αναπτυξιακή προοπτική με επίκεντρο τον άνθρωπο και για τον άνθρωπο, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικότητας με αφετηρία το πολιτιστικό φορτίο και την περιβαλλοντική ταυτότητα κάθε δήμου.
Είναι προφανές ότι το διακύβευμα αυτό δεν μπορεί να συνδυαστεί με παραχωρημένες και ήδη εκπεσούσες στην κοινωνία αντιλήψεις οι οποίες θεωρούν την τοπική αυτοδιοίκηση ως υποκείμενο της όποιας κομματικής κηδεμονίας. Η δημοκρατική συνείδηση της κοινωνίας των πολιτών δεν ανέχεται την αναχρονιστική και πολιτικά μίζερη διαδικασία των κομματικών χειροτονιών και των χρισμάτων. Οι τοπικές κοινωνίες θα προσέλθουν στις αυτοδιοικητικές κάλπες, όχι για να εκφράσουν το κομματικό τους φρόνημα, αλλά για να εκλέξουν με
κριτήρια αξιοσύνης, ήθους, γνώσης εκείνους που θα υπηρετήσουν με ευθύνη και αποτελεσματικότητα τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.
Με άλλη διατύπωση κάθε τοπική κοινωνία έχει την ικανότητα, την θέληση και τα εργαλεία ώστε να διαμορφώσει αυτοδύναμα και ανεξάρτητα την γεωγραφία των υποψηφίων και να συνθέσει με αυτονομία το ποιοτικό πλειοψηφικό ρεύμα, που μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα αντιπροσωπευθεί στα δημοτικά όργανα.
Η τοπική κοινωνία θα εμπιστευθεί όσους την εμπιστεύονται καθώς έχει μάθει να φοβάται όλα αυτά που γίνονται γι’ αυτήν χωρίς αυτήν. Η νέα αρχιτεκτονική οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, που οικοδομήθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης“  συγκροτεί ένα δήμο με ιδιάζουσα αναπτυξιακή δυναμική, με ενιαίο κοινωνικό - οικονομικά ανθρωπογενές περιβάλλον.
Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος έχει εκ γενετής θετικό πρόσημο και προοπτική. Η τοπική κοινωνία του Δήμου Πύλου - Νέστορος έχοντας επίγνωση του παρόντος και του μέλλοντος ήδη διαμορφώνει αυτόνομα, αχειραγώγητα και αξιοκρατικά μέσα από τον εσωτερικό της διάλογο μια ανεξάρτητη, ενωτική, πολυσυλλεκτική, ικανή, δημιουργική και αυτοδιοικητική δημοτική παράταξη και την καθιστά πλειοψηφικό ρεύμα.
Εχω την τιμή και την ευθύνη να ηγούμαι αυτής της παράταξης η οποία προέρχεται από την τοπική κοινωνία, εκφράζει τις ανάγκες, τις αγωνίες της και υπηρετεί αποκλειστικά το όραμα και το φαντασιακό της πρόσταγμα, συγκροτούμενη από πρόσωπα που
διακρίνονται για την ικανότητα, τις γνώσεις, την εργατικότητα, την ηθική τους ποιότητα και την κοινωνική τους προσφορά και συνείδηση.
Εχοντας αφετηρία μας την τοπική κοινωνία και το διαμορφούμενο πλειοψηφικό της ρεύμα δεν θα αναλωθούμε σε ικεσίες, σε εκπτώσεις και σε ατελέσφορους διαγωνισμούς για πολιτικές χειροτονίες και χρίσματα. Παρά ταύτα επιζητούμε την υποστήριξη από οποιονδήποτε κομματικό φορέα, δηλώνοντας όμως ότι η υποστήριξη αυτή δεν θα απαλλοτριώσει την ανεξαρτησία, την πολυσυλλεκτικότητα και τον ενωτικό χαρακτήρα της δημοτικής μας παράταξης.
Η τοπική κοινωνία έχει ήδη κάνει ένα βήμα μπροστά οξυγονώνοντας την δημοτική μας παράταξη στις δημοτικές εκλογές του 2006. Όσοι εμμένουν να αναζητούν αφετηρίες αλλού, μακριά από την τοπική κοινωνία του Δήμου Πύλου - Νέστορος, όσοι επιδιώκουν να στεγάσουν την ανασφαλή τους φιλοδοξία σε κομματικές φάτνες και όσοι προσμένουν σχεδόν μεταφυσικά χρίσματα θα μας βρουν ένα βήμα μπροστά και το βήμα αυτό η κοινωνία του Δήμου Πύλου - Νέστορος το έχει ήδη κάνει.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 21/07/2010