30 Νοε 2007

Εικονική Αναπαράσταση με βοήθεια Σχεδίου Μάρσαλ

Θα χρησιμεύσουν σε κάτι τα Σφαγεία που ποτέ δε λειτούργησαν.....
το ΘΑΡΡΟΣ έγραψε:
Κέντρο Εικονικής Αναπαράσταση στην Πύλο

Η προώθηση του έργου «Δημιουργία Κέντρου Εικονικής Αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου», καθώς και η πορεία εξέλιξης των εργασιών συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στη Νομαρχία, υπό την προεδρία του αντινομάρχη Υποδομών Στάθη Αναστασόπουλου και τη συμμετοχή του δημάρχου Πύλου Γιώργου Χρονόπουλου, του αντιπροέδρου της ΤΕ.ΜΕΣ. και τεχνικού διευθυντή Νικόλαου Κατσικερού.
Η πρόταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για χρηματοδότηση της δημιουργίας Κέντρου Εικονικής Αναπαράστασης έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 270.000 ευρώ.
Το Κέντρο Εικονικής Αναπαράστασης θα λειτουργήσει σε κτήριο επί της εθνικού οδού Πύργου-Μεθώνης (Δημοτικά Σφαγεία), ιδιοκτησίας του Δήμου Πύλου.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην προώθηση του έργου, που έχει ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ από την πλευρά της Νομαρχίας και εκκρεμεί η δημοπράτησή του, η οποία θα ξεκινήσει αφού εγκριθούν τα τεύχη δημοπράτησης από την Περιφέρεια.
Επιπροσθέτως, συζητήθηκε η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και οι τυχόν επισκευές που θα χρειαστούν τα κτήρια των σφαγείων, προκειμένου να στεγαστεί η ψηφιακή αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Επίσης, έγινε συζήτηση για τη δημιουργία μουσείου για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Επισημαίνεται ότι οι επισκευές και η διαμόρφωση των κτηρίων και του μουσείου θα γίνουν με τη βοήθεια της εταιρείας ΤΕ.ΜΕΣ. του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.

Μελέτες,Μελέτες,Μελέτες (στη ... Μεθώνη)

Πολλές μελέτες υπό εξέλιξη στο Δήμο Μεθώνης
Στις 110.000 ευρώ ανέρχεται η μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Μεθώνης, ενώ ο Δήμος πρόκειται να αναθέσει και την εκπόνηση τριών ακόμη μελετών: για τη μετατροπή των αποθηκών του ΑΣΟ στην παραλία σε πολιτιστικό κέντρο, για τον παλαιό μετεωρολογικό σταθμό, που θα μετατραπεί σε μουσείο φυσική ιστορίας και μετεωρολογίας και για τις αποθήκες του ΑΣΟ, κοντά στο σχολείο, προκειμένου να μετασκευαστούν και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διοικητικό κέντρο του Δήμου, στο οποίο θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες που λειτουργούν στη Μεθώνη.
Τέλος, αναμένεται να ανατεθεί η εκπόνηση της μελέτης για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, να επικαιροποιηθεί η μελέτη για την ανάπλαση του κέντρου της Μεθώνης και η αντίστοιχη για το κέντρο της Φοινικούντας. Τα έργα αυτά έχουν ενταχθεί στο «Θησέα» και όταν έλθει το επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης θα χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Βιολογικός Μεθώνης


Στην τελική φάση ο βιολογικός στη Μεθώνη ( Μπράβο τους)


Θετικές είναι οι εξελίξεις στο βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Μεθώνης. Η μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων είναι κατά 99% έτοιμη και όπως είπε στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Ηρακλής Μιχελής, απομένει, μετά την εξόφληση του ποσού που έπρεπε να καταβληθεί στη ΔΕΗ, η σύνδεση της μονάδας με το δίκτυο του ηλεκτρικού, προκειμένου να γίνει η δοκιμαστική λειτουργία.

Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα



Κυρώνεται η σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή του
Αρχές του 2015 έτοιμο το Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα


Ως «το μεγαλύτερο και δυσκολότερο από τα μεγάλα έργα που προωθούμε με την μέθοδο της παραχώρησης», περιέγραψε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ। Σουφλιάς το έργο κατασκευής της βορειοδυτικής οδού Πελοποννήσου, που είναι ένα «έργο μαμούθ μήκους 365 χλμ। και συνολικού κόστους 2,8 δισ। ευρώ»।
Στην ομιλία του στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται η σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή του άξονα Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι το έργο θα αρχίσει να κατασκευάζεται στις αρχές του επόμενου χρόνου, θα ολοκληρωθεί εντός 72 μηνών και «θα εξυπηρετεί άνετα, με πλήρη ασφάλεια, υπερτριπλάσια κίνηση από τη σημερινή και θα επιτρέπει σε όλα τα σημεία του την ανάπτυξη ταχύτητας 120 χλμ. την ώρα».Εντός 42 μηνών θα ολοκληρωθεί το τμήμα Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος, ενώ το τμήμα Πύργος – Τσακώνα, μήκους 90 χλμ., θα περαιωθεί μέσα στη συνολική προθεσμία των 70 μηνών. Τούτο σημαίνει ότι ο αυτοκινητόδρομος μέχρι την Τσακώνα θα είναι έτοιμος στα τέλη του 2014 με αρχές του 2015.

Χρονοδιάγραμμα
Εντός 42 μηνών: ολοκληρώνεται το τμήμα Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος και η αναβάθμιση του Τμήματος Ελευσίνα – Κόρινθος.
Το υπόλοιπο τμήμα Πύργος - Τσακώνα μήκους 90 χλμ. θα περαιωθεί μέσα στη συνολική προθεσμία των 70 μηνών. Τούτο σημαίνει ότι ο αυτοκινητόδρομος μέχρι την Τσακώνα θα είναι έτοιμος στα τέλη του 2014 με αρχές του 2015.
Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Δημόσιο και την ΕΕ με 550 εκ. ευρώ και το υπόλοιπο έως τα 2,8 δισεκ. ευρώ, από ίδια κεφάλαια και δάνεια, κάτι που εξηγεί το ενδιαφέρον των τραπεζών για ορισμό ανεξάρτητου μηχανικού.

Υπόγειος ο δρόμος επί 600 μ. στον Καϊάφα
Ο Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι θα διπλασιαστεί, από 300 σε 600 μέτρα ο δρόμος σε υπόγεια διέλευση στον Καϊάφα, ώστε να επικοινωνεί η λίμνη με τη θάλασσα। Απέκλεισε, ωστόσο, την αλλαγή της χάραξης της οδού, διότι υπάρχει κίνδυνος ζημιών στις πηγές της
ΚΟΣΤΟΣ
Όσο για το κόστος των διοδίων, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι «αν θέλει κάποιος να πάει μέσα από τον αυτοκινητόδρομο, θα πληρώσει. Εάν δεν θέλει να πάει, εξασφαλίζουμε καλό (παράπλευρο) δρόμο να πάει χωρίς να πληρώσει».
Μέχρι Πάτρα με 6,5 ευρώ
Τα 163,7 χλμ।, του τμήματος Πάτρα – Πύργος- Αλφειός - Τσακώνα, συνεπάγονται διόδια από Τσακώνα μέχρι Πάτρα 6,5 ευρώ περίπου, καθόσον το κάθε διανυόμενο χιλιόμετρο θα χρεώνεται καταρχήν με 4 λεπτά του ευρώ.
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Υπέρ της κύρωσης της σύμβασης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (πλην του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη που καταψήφισε για «λόγους αρχής») και του ΛΑΟΣ. Καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπέρ της επικαιροποίησης των περιβαλλοντικών όρων, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Σπ. Κουβέλης και -όπως πολλοί άλλοι βουλευτές- ζήτησε την εξέταση εναλλακτικής χάραξης της οδού, στην περιοχή μεταξύ της λίμνης και του παράκτιου δάσους Καϊάφα στην Ηλεία.
Ένας ακόμα οδικός άξονας, κόστους 2,8 δισεκ. ευρώ, παραδίδεται στους ιδιώτες με τη μέθοδο της παραχώρησης, επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, ο οποίος παρατήρησε ότι για την ανάπτυξη της περιφέρειας δεν αρκούν οι οδικοί άξονες, αλλά απαιτούνται έργα υποδομής, και στήριξη της αγροτικής οικονομίας και των μικρομεσαίων αγροτών.

Μικρότερος να είναι χρόνος παραχώρησης
Να μειωθεί ο χρόνος παραχώρησης του έργου στον κατασκευαστή, σε λιγότερο από τα προβλεπόμενα 30 έτη, ζήτησε η αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη, ενώ τόνισε ότι το κόστος των διοδίων (0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο) σημαίνει «βαρύ τίμημα» για όσους πηγαινοέρχονται Αθήνα -Τσακώνα (13,70 ευρώ) και Αθήνα-Γιάννενα (μαζί με τη διέλευση της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου το κόστος θα ανέρχεται στα 27,60 ευρώ).
Απαραίτητο χαρακτήρισε το έργο ο αγορητής του ΛΑΟΣ Ηλ. Πολατίδης, εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του για τον τρόπο επιλογής του ανεξάρτητου μηχανικού, υποστηρίζοντας ότι το έργο αυτό μπορούν κάλλιστα να αναλάβουν τόσο οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και Έλληνες ιδιώτες μελετητές.

© 2007 Εφημερίδα της Καλαμάτας και της ΜεσσηνίαςPowered by: e-nt Solutions

27 Νοε 2007

Φωτο-Πύλος





































Η Πύλος είναι πανέμορφη κάθε εποχή।Το αποδεικνύουν οι καταπληκτικές φωτογραφίες του Στέλιου Μπούνα...








23 Νοε 2007

Τα μυστικά του Σύμπαντος στο βυθό της Πύλου












Στις 29 Μαρτίου, το πρόγραμμα ανίχνευσης νετρίνων NESTOR επέκτεινε με επιτυχία το πρώτο "πάτωμα" για έναν πύργο ανιχνευτών στην περιοχή που βρίσκεται 4000 μ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στη Μεθώνη του Ιόνιου Πελάγους. Τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων σημάτων πιθανώς από μιόνια, που κινούνται προς τα κάτω, διαβιβάζονται στο σταθμό στις ακτές της Μεθώνης μέσω ενός καλωδίου οπτικών ινών 30 km, που βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας. Είναι η πρώτη φορά που συνεχή, σε πραγματικό χρόνο, στοιχεία "φυσικής" έχουν ληφθεί από ένα τέτοιο βάθος, και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς έναν ανιχνευτή νετρίνων μεγέθους ενός κυβικού χιλιομέτρου.
Το NESTOR (Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research), που είναι ένα υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων, θα αποτελείται τελικά από έναν πύργο με 12 πατώματα διαμέτρου 32 m, που θα χωρίζονται κατά κάθετα διαστήματα 30 m. Κάθε πάτωμα έχει ανιχνευτές - φωτοπολλαπλασιαστές (PMT) διαμέτρου 12,38 cm σε ζεύγη, που κοιτάζουν προς τα πάνω και προς τα κάτω, στα άκρα έξι βραχιόνων σχήματος αστέρα από τιτάνιο.
Τα PMT ανιχνεύουν το φως Cerenkov που ακτινοβολείται από τα μιόνια που παράγονται από τις αλληλεπιδράσεις των νετρίνων υψηλής ενέργειας κοντά στον ανιχνευτή. Τα ηλεκτρονικά και τα μηχανήματα ελέγχου στεγάζονται σε μια σφαίρα τιτανίου στο κέντρο του αστέρα. Με ένα συνολικό ύψος 410 m από τον πυθμένα της θάλασσας, καθένας πύργος θα έχει μια ενεργή περιοχή δράσης περίπου 20.000 m 2 για τα νετρίνα των 10 TeV.
Η περιοχή επέκτασης στη Μεθώνη είναι ένα υποθαλάσσιο οροπέδιο 65 km 2 μέσου βάθους 4000 m. Αυτή η βαθιά θάλασσα, βασική για την ύπαρξη ενός χαμηλού κοσμικού υποβάθρου μιονίων, είναι πάρα πολύ κοντά στις ακτές, μόνο 7.5 ναυτικά μίλια από το νησί Σαπιέντζα και 11 ναυτικά μίλια από τη Μεθώνη. Το υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων του NESTOR είναι μέρος του επιστημονικού προγράμματος του ιδρύματος του NESTOR, στην πόλη Πύλος στον κόλπο του Ναυαρίνου, 11 κm βόρεια της Μεθώνης.
Ψάχνοντας τα μυστικά του Σύμπαντος στο βυθό της Πύλου
Κάποτε, πριν 15 δισεκατομμύρια χρόνια, μια έκρηξη αδιανόητης ισχύος --το Big Bang -- υπήρξε η αρχή της δημιουργίας του Σύμπαντος. Τότε δημιουργήθηκε και το νετρίνο, ένα μυστηριακό σωματίδιο φάντασμα, που κινείται με ταχύτητα σχεδόν την ταχύτητα του φωτός 300.000 km το δευτερόλεπτο και με μια σχεδόν μηδενική μάζα.
Κάθε στιγμή δισεκατομμύρια νετρίνα κυκλοφορούν ασταμάτητα, διασχίζουν τη Γη και συνεχίζουν ανενόχλητα το ιλιγγιώδες ταξίδι τους. Οι ενέργειες που μεταφέρουν, είναι σε θέση να δώσουν πολλές πληροφορίες για το παρελθόν αλλά και το μέλλον του Σύμπαντος λόγω της φύσεως αυτών των περίεργων σωματιδίων. Όπως είναι προφανές, η ανίχνευση τους απαιτεί την κατασκευή ενός νέου είδους "τηλεσκοπίου" νετρίνων.
Στην Πύλο, βυθισμένο στα 4.000-5.000 m υπό την θάλασσα, φτιάχτηκε το πρώτο υποβρύχιο τηλεσκόπιο Νετρίνων, διάστασης 1Km³ . Αυτό είναι απαραίτητο για να απορροφήσει το νερό την ανεπιθύμητη κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, που επίσης αφθονεί στο Σύμπαν και που δυσκολεύει την ανίχνευση των νετρίνων.
Η ελπίδα είναι ότι κάποια από τα νετρίνα θα αντιδράσουν με το θαλάσσιο νερό, και η αντίδραση αυτή θα καταγραφεί από τις πειραματικές συσκευές.
Στο βυθό της θάλασσας τώρα θα φτιαχτούν δέκα τουλάχιστον, δωδεκαόροφοι "πύργοι" με συνολικό ύψος μεγαλύτερο από τον πύργο του ΄Αιφελ. Το δάπεδο του κάθε ορόφου έχει σχήμα εξαγώνου, με ευαίσθητους φωτοπολλαπλασιαστές στην κάθε του γωνία. Είναι αυτοί που θα ανιχνεύσουν τη φωτεινή λάμψη όταν το νετρίνο αλληλεπιδράσει με τα άτομα του νερού. Στο κέντρο του εξαγώνου μία σφαίρα από τιτάνιο θα περικλείει τα πολύπλοκα ηλεκτρονικά του πειράματος, που θα δέχονται τα σήματα των ανιχνευτών. Με ένα καλώδιο οπτικών ινών πρωτοποριακής τεχνολογίας τα σήματα θα μεταδίδονται στη στεριά.
Αυτά τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα έγιναν στο πλαίσιο της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και των προγραμμάτων ΝΕΣΤΩΡ και ΛΑΕΡΤΗΣ που συνχρηματοδοτούνται απο την ΓΓΕΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση।

Η σημασία της ανίχνευσης των νετρίνων
Γνωρίζουμε πως η παραδοσιακή αστρονομία βασίζεται στην ακτινοβολία, ορατή και αόρατη. Δηλαδή στο φωτόνιο. Το μόνο όμως διαφορετικό σωματίδιο που είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί είναι το νετρίνο, διότι έτσι μπορούμε να δούμε πολύ μακριά στο Σύμπαν και βαθιά μέσα στα άστρα.
Στις εκρήξεις των supernova συγκεκριμένα παράγονται αμέτρητα νετρίνα, που προδίδουν την εκδήλωση των φαινομένων που ακολουθεί την έκρηξη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα υπερσυμμετρικά σωματίδια συλλαμβάνονται από πολύ μεγάλα αστρικά σώματα. Επομένως, διερευνώντας, εάν, όντως, είναι πηγές νετρίνων, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να απαντήσουν κατά πόσον οι σχετικές θεωρίες είναι σωστές ή όχι.
Αυτό είναι δύσκολο να γίνει με επίγειους επιταχυντές. Επίσης, ελπίζουν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η πηγή των κοσμικών ακτίνων στο Σύμπαν. Στο ερώτημα αυτό δεν έχουν δοθεί ακόμη ικανοποιητικές εξηγήσεις.
Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Υποβρύχιο τηλεσκόπιο στραμμένο προς το κέντρο της Γης, για την παρατήρηση "επισκεπτών" από το διάστημα
Στα ίχνη της χαμένης μάζας του σύμπαντος. Το πείραμα του Νέστωρα
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
NESTOR
Home






ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΕΡΓΟ: ΕΠΕΤ ΙΙ/2Ο ΚΠΣ 1994-1999
Ψάχνοντας τα μυστικά του Σύμπαντος στο βυθό της Πύλου


Κάποτε, πριν 15 δισεκατομμύρια χρόνια, μια έκρηξη αδιανόητης ισχύος και υφής -- το Big Bang -- υπήρξε η αρχή της δημιουργίας του Σύμπαντος. Τότε δημιουργήθηκε και το νετρίνο, ένα μυστηριακό, σχεδόν φανταστικό σωματίδιο, με σχεδόν μηδενική μάζα που κινείται από τότε με την ταχύτητα των 300.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (την ταχύτητα του φωτός).Κάθε στιγμή δισεκατομμύρια νετρίνα κυκλοφορούν ασταμάτητα, διασχίζουν τη γη και συνεχίζουν ανενόχλητα το ιλιγγιώδες ταξίδι τους. Τα περίεργα αυτά σωματίδια λόγω της φύσεως και της ενέργειας που μεταφέρουν, είναι σε θέση να δώσουν πολλές πληροφορίες για το παρελθόν αλλά και το μέλλον του Σύμπαντος. Όπως είναι προφανές, η ανίχνευση των νετρίνων απαιτεί την κατασκευή ενός νέου είδους "τηλεσκοπίου".Η Ελλάδα φιλοδοξεί στο τέλος του αιώνα μας να εγκαταστήσει στα ανοιχτά της Πύλου, βυθισμένο στα 4.000-5.000m υπό την θάλασσα, το πρώτο τηλεσκόπιο Νετρίνων, 1Km³ διάστασης. Το βάθος αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να απορροφάται η κοσμική ακτινοβολία, που επίσης αφθονεί στο Σύμπαν και που δυσκολεύει την ανίχνευση των νετρίνων. Η ελπίδα είναι ότι κάποια από τα νετρίνα θα αντιδράσουν με το θαλάσσιο νερό, και η αντίδραση αυτή θα καταγραφεί απο τις πειραματικές συσκευές. Φανταστείτε στο βυθό της θάλασσας όχι ένα αλλά δέκα τουλάχιστον, δωδεκαόροφους "πύργους" με συνολικό ύψος μεγαλύτερο από τον πύργο του ΄Αιφελ. Το δάπεδο του κάθε ορόφου έχει σχήμα εξαγώνου, με ευαίσθητους φωτοπολλαπλασιαστές στην κάθε του γωνία. Είναι αυτοί που θα ανιχνεύσουν τη φωτεινή λάμψη όταν το νετρίνο αλληλεπιδράσει με τα άτομα του νερού. Στο κέντρο του εξαγώνου μία σφαίρα από τιτάνιο θα περικλείει τα πολύπλοκα ηλεκτρονικά του πειράματος, που θα δέχονται τα σήματα των ανιχνευτών. Με ένα καλώδιο οπτικών ινών πρωτοποριακής τεχνολογίας (εγκατεστημένο από τον Ο.Τ.Ε) τα σήματα θα μεταδίδονται στη στεριά! Τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα συνεργατών τους, στο πλαίσιο της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και των προγραμμάτων ΝΕΣΤΩΡ και ΛΑΕΡΤΗΣ που συνχρηματοδοτούνται απο την ΓΓΕΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια σημαντική μακροπρόθεσμη επένδυση στον ελληνικό χώρο από την διεθνή επιστημονική κοινότητα.Ήδη τον Μάιο του 1997 έγινε για πρώτη φορά πόντιση σε βάθος 4.000 μέτρων των δύο από τα συνολικά δώδεκα πατώματα του τηλεσκοπίου. Παράλληλα, στο πλαίσιο του "Mega Science" του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η ελληνική προσπάθεια αναγνωρίστηκε ως ένα από τα συνολικά τέσσερα μεγάλης κλίμακας πειράματα, παγκοσμίως.Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν ότι στη χώρα μας και στο επιστημονικό της δυναμικό παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία πρωτοπορίας στην διαρκώς αναπτυσσόμενη επιστημονική περιοχή της Αστρονομίας Νετρίνων και της μελέτης των μεγάλων θαλασσίων βαθών.

22 Νοε 2007

Νέα έργα της Μεσσηνίας εντάχθηκαν στο < ΘΗΣΕΑ>



Νέα έργα της Μεσσηνίας εντάχθηκαν στο «Θησέα»
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
45000ευρώ για τη ΠΥΛΟ.....

Σε 1.343.290 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό των έργων Δήμων της Μεσσηνίας που εντάχθηκαν οριστικά στο πρόγραμμα «Θησέας» με απόφαση του γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νικ. Αγγελόπουλου. Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν οριστικά 51 έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,7 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν ολοκλήρωση ασφαλτόστρωσης οδικού δικτύου, επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού, ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου και πλατείας, βελτίωση αγροτικής οδοποιίας, έργα ύδρευσης, βελτίωση αρδευτικών δικτύων, κατάρτιση επιχειρησιακών προγραμμάτων Δήμων κ.ά.
Από τη Μεσσηνία εντάχθηκαν τα εξής έργα: ασφαλτόστρωση οδών στο Δήμο Φιλιατρών (300.000 ευρώ), ηλεκτροφωτισμός πλατείας και κοινόχρηστων χώρων Δήμου Δωρίου, (180.000 ευρώ), αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης δημοτικού διαμερίσματος Σουληναρίου στο Δήμο Χιλιοχωρίων (176.000 ευρώ), κατασκευή συνθετικού χλοοτάπητα γηπέδου ποδοσφαίρου στο Δήμο Δωρίου (150.000 ευρώ), εγγειοβελτιωτικά - αντιπλημμυρικά έργα στη Κοινότητα Τριπύλης (150.000 ευρώ), κατασκευή υδατόπυργου στο Σολάκι και συντήρηση υδατόπυργου στην Ανδανία του Δήμου Οιχαλίας (110.945,61 ευρώ), επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού στο Δήμο Ανδρούσας (50.000 ευρώ),
προμήθεια αυτοκινούμενης σκούπας στο Δήμο Πύλου (45.000 ευρώ), ανόρυξη γεώτρησης Πέτρας στο Δήμο Είρας (32।000 ευρώ), μελέτη ηλεκτροφωτισμού πεζοδρομίων και καλντεριμιών άνω πόλης στο Δήμο Κυπαρισσίας, (30।000 ευρώ), σύνταξη μελέτης αποχέτευσης ομβρίων Δήμου Κυπαρισσίας (30।000 ευρώ), αγορά οικοπέδου για τεχνητό σύστημα επεξεργασίας λυμάτων στο Δήμο Μεσσήνης (25।000 ευρώ), ανάπλαση πλατείας στο δημοτικό διαμέρισμα Χατζή του Δήμου Βουφράδος (23।231,49 ευρώ), ανόρυξη γεώτρησης στον οικισμό Νεραιδόβρυση του Δημοτικού Διαμερίσματος Αδριανής στο Δήμο Αίπειας (12।000 ευρώ), ανόρυξη γεώτρησης στον οικισμό Καφού του δημοτικού διαμερίσματος Χράνων του Δήμου Αίπειας (12।000 ευρώ), αθλητικές εγκαταστάσεις εντός σχεδίου πόλεως στο Δήμο Κυπαρισσίας (10।000 ευρώ), μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις γεωτρήσεις στους οικισμούς Καφού και Νεραιδόβρυση στο Δήμο Αίπειας (4।760 ευρώ), γεωλογική μελέτη για τις γεωτρήσεις στους οικισμούς Καφού και Νεραιδόβρυσης στο Δήμο Αίπειας (2।353 ευρώ)।

Συνολικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα οριστικά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας» 702 έργα συνολικού προϋπολογισμού 115,8 εκατ. ευρώ.

© 2007 Εφημερίδα της Καλαμάτας και της ΜεσσηνίαςPowered by: e-nt Solutions

Μικροβιολογικό ναι, ακτινολογικό όχι στο Κέντρο Υγείας Πύλου


Επιτέλους τέλος με τη θέση του μικροβιολόγου στο Κέντρο Υγείας Πύλου
Μετά από μεγάλο διάστημα αναμονής για τη μονιμότητα της οργανικής θέσης σήμερα το εργαστήριο δουλεύει και θα δουλεύει σε μόνιμη βάση. Οι κάτοικοι της Πύλου και της γύρω περιοχής δεν θα ταλαιπωρούνται πλέον με το καθεστώς που προϋπήρχε της αμφιβόλου μονιμότητας, όταν το εργαστήριο δούλευε και δεν δούλευε φέρνοντας αναστάτωση στους κατοίκους।
Με δεδομένο το γεγονός ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας αντελήφθη και έδωσε άμεση λύση στο μείζον τούτο ζήτημα, είναι βέβαιο ότι θα λύσει και το πρόβλημα του ακτινολογικού εργαστηρίου το οποίο μετά τη συνταξιοδότηση της βοηθού παραμένει κλειστό।
Οι πληροφορίες λένε ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας σκοπεύει άμεσα να λύσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο νομό προκειμένου να γιατρευτεί η πάσχουσα κατάσταση.
Η περίπτωση της μόνιμης λειτουργίας του μικροβιολογικού εργαστηρίου δεν αποτελεί γεγονός πληροφοριών αλλά απόδειξη των σωστών ενεργειών της διοίκησης. Ως εκ τούτου εμείς οι Πύλιοι θεωρούμε ότι η διοίκηση θα μας φέρει και βοηθό ακτινολόγου ώστε το Κέντρο Υγείας Πύλου να αναρρώσει πλήρως.

Τάκης Αλεξάκης

ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ


Στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ διαβάζω ότι από την Ευρωπαική Ενωση θα επιβληθεί πρόστιμο 115εκατ।ευρώ στη Περιφέρεια Πελοποννήσου,αν μέχρι ३१Δεκ.2008δεν δεν έχουν χωροθετηθεί οι χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη κατασκευή μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου।
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, βλέπετε την αισχρή κατάσταση στον Αι Νικόλα,
την ανεξέλεκτη χωματερή που έχει κατακάψει ένα μεγάλο κομμάτι του βουνού , με ελιές και θάμνους (ξυλοκερατιές,αγρελιές,σχίνα,φασκομηλιές κ.α) ।Ο Δήμος κωφεύει και όχι μόνο δεν κάνει τίποτα αλλά σκέπτονται να φιλοξενήσουν και τα σκουπίδια των γύρω Δήμων।
Μήπως γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικά με το θέμα αυτό ;






21 Νοε 2007

Η ΠΥΛΟΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ...

Ευχαριστώ το συμπατριώτη μας κ।Στέλιο Μπούνα για τη προσφορά των φωτογραφιών της Πύλου.
τεχνητή λίμνη στο Ξηριά




Βοιδοκοιλιά , μαγεία....














Σφακτηρία






Πύλος από ψηλά













Οι φωτογραφίες που αναρτώνται είναι από το συμπατριώτη μας κ ΣΤΕΛΙΟ ΜΠΟΥΝΑ

16 Νοε 2007

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2007






· ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

· Από τον μύθο ή τη συκοφαντία, στην έρευνα
· Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ











Η πολιτική κουλτούρα της γενιάς του Πολυτεχνείου διαμορφώθηκε μέσα σε ένα πολιτισμικό και αισθητικό περιβάλλον που ενέπλεκε τον Ντίλαν και το ρεμπέτικο, το «Φράουλες και αίμα» με την «Αναπαράσταση» του Αγγελόπουλου



· Η γενιά του Πολυτεχνείου μεγάλωσε στη μετεμφυλιακή δεκαετία του ΄50 και βίωσε τις ριζοσπαστικές αλλαγές και τον εκσυγχρονιστικό άνεμο του ΄60
· Όσο καλά έχει εγκατασταθεί το Πολυτεχνείο στη μνήμη και στον δημόσιο λόγο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, άλλο τόσο περιθωριακό έχει μείνει στον χώρο της επιστημονικής έρευνας. Ελάχιστες επιστημονικές και διδακτορικές εργασίες έχουν ασχοληθεί. Η σχετική βιβλιογραφία σχεδόν μονοπωλείται από τις μαρτυρίες πρωτεργατών/-τριών της εξέγερσης και από τις σύντομες αναφορές που περιλαμβάνονται στις επίσης ολιγάριθμες ιστορίες της δικτατορίας. Θα πρέπει να προσθέσουμε επίσης τη συμβολή των λογοτεχνών και των καλλιτεχνών που με τα δικά τους εργαλεία αναζήτησαν το «πνεύμα» μιας εποχής και την ταυτότητα μιας γενιάς. Τα κεντρικά ερωτήματα που αντιμετωπίζονται στη βιβλιογραφία αυτή είναι, “πώς προέκυψε;”, “τι συνέβη μέσα;” και, κυρίως, “πώς επέδρασε;” το Πολυτεχνείο. Δηλαδή, αν μπορεί να θεωρηθεί άμεσο και καθοριστικό αίτιο της πτώσης της δικτατορίας και του χαρακτήρα της μεταπολίτευσης, ή όχι. Είναι λογικό επομένως, οι ερμηνευτικές αλυσίδες και οι αιτιώδεις σχέσεις να καλύπτουν ένα μικρό χρονικό διάστημα. Χρειαζόμαστε μακρύτερες διάρκειες, μακρύτερα ερμηνευτικά σχήματα, επεκτείνοντας και διερευνώντας τις διεργασίες πολύ πιο πριν και πολύ πιο μετά. Πρέπει ταυτόχρονα να εμβαθύνουμε σε όψεις και διεργασίες που κινούνται πέρα από την πολιτική ανάλυση. Όπως, π.χ., να αναζητήσουμε συστηματικότερα τις βαθύτερες συνέχειες αλλά και τις τομές αντιλήψεων, πνευματικών ζυμώσεων, μαζικής κουλτούρας με την προηγούμενη προδικτατορική περίοδο. Τις αλλαγές που επήλθαν στη μεταπολίτευση. Τη διαχείριση της μνήμης του Πολυτεχνείου στη μεταπολιτευτική Ελλάδα έως σήμερα. Ποια είναι τα «πολυτεχνεία» που κατασκεύασαν το εθνικό- λαϊκό σύνολο, τα κόμματα και οι μικρότερες πολιτικές ομάδες, τα σχολεία και οι δάσκαλοι, τα μίντια, η ίδια η γενιά που το έκανε;
· Σταυροδρόμι δύο εποχών
· Η εμπειρική έρευνα του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου που πρόσφατα παρουσιάστηκε εκτενώς στον Τύπο, ανέδειξε ακριβώς την ανάγκη οργανικότερης ένταξης του Πολυτεχνείου και της γενιάς του στη μακρύτερη διάρκεια της μετεμφυλιακής και μεταπολιτευτικής Ιστορίας μας. Ιχνογράφησε με αδρές γραμμές το «προφίλ» εκείνων που έπαιξαν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο, πρακτικά τον κόσμο των ΦΕΑ (Φοιτητικών Επιτροπών Αγώνα) κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού κινήματος 1971- 1973. Προέκυψε μια εικόνα πιστή της ελληνικής κοινωνίας. Μια γενιά χωρίς προκαθορισμένα έκτακτα κοινωνικο-οικονομικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά, παιδιά της Ελλάδας της σκληρής δεκαετίας του ΄50, της πολιτικής ριζοσπαστικοποίησης της δεκαετίας του ΄60. Μια γενιά που ήρθε, έκανε τη δουλειά της για το καλό της δημοκρατίας και της Ελλάδας, και ύστερα πήγε στις δουλειές της. Φαινομενικά. Γιατί όπως προκύπτει από την έρευνα αλλά κυρίως από την εμπειρία, «επειδή κάποτε έδεσε τη ζωή της με τη μοίρα αυτού του τόπου, κάθεται από τότε σε αναμμένα κάρβουνα» όπως λέει ο Σαββόπουλος. Αυτή η εικόνα διαψεύδει πλήρως τις κατά καιρούς ηλίθιες συκοφαντίες για δήθεν «ανταλλάγματα» και «συναλλαγές» που έκανε αυτή η γενιά, αντιστρέφοντας το ερώτημα: γιατί υποεκπροσωπήθηκε σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών; Από την άλλη, βγάζει τη γενιά από τον μύθο, κάνοντάς την πιο απτή, αναδεικνύοντάς την ως χαρακτηριστικό γέννημα της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής εξέλιξης της χώρας, ως χαρακτηριστικό κρίκο της σύγχρονης ιστορίας μας. Γιατί η γενιά του Πολυτεχνείου είναι ασφαλώς πολλαπλά μεταιχμιακήιστορικά, ιδεολογικά, κοινωνικά, ψυχολογικά. Όπως άλλωστε ήταν και η περίοδος της δικτατορίας: επίλογος του μετεμφυλιακού συστήματος εξουσίας και ταυτόχρονα παρένθεση του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού που άρχισε τη δεκαετία του ΄60. Στο σταυροδρόμι αυτό η πολιτική (και όχι αναγκαστικά ηλικιακή) γενιά του Πολυτεχνείου διαμόρφωσε τη συλλογική της ταυτότητα που επισφραγίστηκε από το γεγονός: μια εκρηκτική στιγμή η οποία συναίρεσε τον πολιτικό ορθολογισμό και το πολιτικό πάθος, καθιερώνοντας κοινούς κώδικες πνευματικής, αισθητικής και ψυχολογικής έκφρασης. Χρειάζεται λοιπόν να τραβήξουμε το Πολυτεχνείο και τη γενιά του από τον μύθο, να το απαλλάξουμε από τις συκοφαντίες και να το ερευνήσουμε περισσότερο. Με νεώτερους και περισσότερο αποστασιοποιημένους, ίσως, ερευνητές και με νέες ερευνητικές προσεγγίσεις.
· Νέο «ρεπερτόριο δράσεων διαμαρτυρίας»
· Πόσο μάλλον που ακόμα ζούμε τις επιδράσεις του «γεγονότος» πολύ περισσότερο από όσο αντιλαμβανόμαστε. Αυτό, π.χ., μας υποδεικνύει μία από τις ποικίλες ερευνητικές προσεγγίσεις που σήμερα διαθέτουμε. Τα ιστορικά γεγονότα μετασχηματίζουν δομές και παράγουν καινούργιες, υποστηρίζει ο William Sewell jr. προτείνοντας τη δυνατότητα μιας «κοινωνιολογίας των ιστορικών γεγονότων» (πρόχειρη μετάφραση της eventful sociology). Η έννοια του γεγονότος, που συνειρμικά φέρνει την αίσθηση του έκτακτου, του ανοιχτού στο τυχαίο και το αυθόρμητο, προτείνεται να έρθει στον χώρο της θεωρίας, προκειμένου να αναζητηθούν οι κανονικότητες του έκτακτου και οι μακρόχρονες δομικές επιπτώσεις του. Νομίζω ότι τέτοιες προσεγγίσεις μπορούν να ανασύρουν νέες όψεις του «ιστορικού γεγονότος: Πολυτεχνείο». Να αναδείξουν λιγότερο εμφανείς επιπτώσεις που συνίστανται στην αθόρυβη αλλαγή δομών, ορισμένες από τις οποίες είναι ευρύτερες των πολιτικών. Κάποιες είναι προφανείς αλλά όχι μελετημένες. Το Πολυτεχνείο ανανέωσε και παρήγαγε νέο «ρεπερτόριο δράσεων διαμαρτυρίας» (Τσαρλς Τίλι), το οποίο καθόρισε τον τύπο των μαζικών κινητοποιήσεων έως σήμερα (για το καλό και το κακό). Διαμόρφωσε διαδικασίες λήψης αποφάσεων που έγιναν υποχρεωτικό πρότυπο στους διάφορους μαζικούς και συνδικαλιστικούς χώρους. Μπορούμε όμως να πάμε και σε λιγότερο προφανείς. Παρήγαγε- ή όχι- μια δομική αλλαγή στο πανεπιστήμιο που εν πολλοίς διαρκεί ακόμα και όχι πάντα για το καλό μας; Μήπως άλλαξε τις οικογενειακές σχέσεις μακροπρόθεσμα δίνοντας κύρος στον «νέο» και τον «φοιτητή», μεταβάλλοντας σταθερά και ριζικά τη σχέση των γενεών μέσα στην οικογένεια και τις αντιλήψεις για την αγωγή των παιδιών; Ποια πολιτισμική ιδέα του έθνους, της λαϊκότητας και των μεταξύ τους σχέσεων παρήγαγε το Πολυτεχνείο; Διατηρήθηκε αυτή η ιδέα ή «διεφθάρη» ήδη από την πρώτη μεταπολίτευση;
· Γαλλικός Μάης, Ντίλαν και ρεμπέτικο
· Άλλα ερωτήματα εντάσσονται στο πεδίο της ιστορικής ανάλυσης και της ανάλυσης της κουλτούρας της εποχής. Η πολιτική γενιά του Πολυτεχνείου ήταν η πρώτη που μετείχε στη διεθνοποίηση και στην κοινή, παγκόσμια, μαζική, νεανική κουλτούρα που εξαπλώθηκε μετά τα κινήματα του ΄68. Σε αυτό το πλαίσιο, εν μέρει βίωσε και ασφαλώς περιέκλεισε μέσα της ένα εξωστρεφές και ελευθεριακό πνεύμα που ξεμύτιζε σε όλο το φάσμα των πολιτισμικών αναζητήσεων, των ηθών και των σχέσεων των δύο φύλων. Ταυτόχρονα, προσέφυγε στα λαϊκά στοιχεία του πολιτισμού μας, της ψυχαγωγίας και των συμπεριφορών, προκειμένου να βρει αντιστασιακές ρίζες και αντιστασιακούς υπαινιγμούς (π.χ. στα ριζίτικα). Διαμορφώθηκε κατά τη σύντομη διετία 1972-1973 μέσα σε ένα πολιτισμικό και αισθητικό περιβάλλον που ενέπλεκε τον Ντίλαν και το ρεμπέτικο, το «Φράουλες και αίμα» (φοιτητική εξέγερση στο Μπέρκλεϊ) με την «Αναπαράσταση» του Αγγελόπουλου. Ας θέσουμε λοιπόν το ερώτημα: η μεταπολίτευση και η επάνοδος της επίσημης πολιτικής με πρωταγωνιστές τα νόμιμα, πλέον, κόμματα στα οποία όλοι με ελπίδα και πάθος ενταχθήκαμε, επέφεραν ή όχι πτώχευση των πολιτισμικών δυνατοτήτων που περιέκλειε η γενιά αυτή; Ας μην ξεχνάμε ότι η μεταπολιτευτική Ελλάδα σήμανε μεταξύ των άλλων την επανένωση των κομματιών που είχε σκορπίσει η δικτατορία στο εσωτερικό και το εξωτερικό, όπως και την επανεπικοινωνία των διαφόρων τμημάτων του πληθυσμού, τα οποία έζησαν την επταετία υπό διαφορετικές συνθήκες, με διαφορετικές στάσεις και αντιδράσεις, με διαφορετικά βιώματα και χρονικότητες. Η επάνοδος των πολιτικών ηγεσιών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της κομμουνιστικής Αριστεράς από το εξωτερικό απλώς εικονογραφεί τη διαδικασία επανεύρεσης. Κατά πόσο λοιπόν η «γενιά μας» είδε στη μεταπολίτευση να φτωχαίνουν και να στειρώνονται πολιτισμικές (και επομένως πολιτικές) δυνατότητες που είχε αρχίσει να καλλιεργεί, να δεξιώνεται από το παγκόσμιο περιβάλλον, να αφομοιώνει χωρίς όμως ακόμα να έχει κατακτήσει, λόγω των ανελεύθερων συνθηκών και του σύντομου χρόνου; Αν αυτό ισχύει, μπορούμε να υποθέσουμε τις πολιτικές αιτίες. (α) Η επάνοδος των μαζών στην πολιτική, η επάνοδος των «μέσων όρων» στη δημοκρατική, πλέον, δημόσια σφαίρα αφομοίωσε τις αβέβαιες αναζητήσεις μιας αριθμητικά ισχνής νέας γενιάς. (β) Η συνάντηση της γενιάς του Πολυτεχνείου με την ιστορική Αριστερά σήμανε μεταξύ των άλλων και τη συνάντηση με την αρνητική πολιτισμική πραγματικότητα της αριστερής «κουλτούρας των φυλακών» και των «σοσιαλιστικών χωρών», που ασφαλώς έρχονταν σε μετωπική σύγκρουση με τα προωθημένα πολιτισμικά σκιρτήματα της γενιάς. (γ) Ο λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ της εποχής και η εντυπωσιακά κακή σχέση του με τη διανόηση και τις προωθημένες πνευματικές αναζητήσεις.

Η πολιτική κουλτούρα της γενιάς του Πολυτεχνείου διαμορφώθηκε μέσα σε ένα πολιτισμικό και αισθητικό περιβάλλον που ενέπλεκε τον Ντίλαν και το ρεμπέτικο, το «Φράουλες και αίμα» με την «Αναπαράσταση» του Αγγελόπουλου
©1999 - 2007 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη A.E.



__________________________________________________________________
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αυτά ήταν τα παιδιά του Πολυτεχνείου




Ερευνα αποτυπώνει το πριν και το μετά του ’73
Του Αποστολου Λακασα





___________________________________________________________________________________






Νέοι τότε φοιτητές, 55άρηδες σήμερα, ενταγμένοι, με οικογένεια, καριέρα, καταξιωμένοι στην ελληνική κοινωνία। Ποια ήταν η γενιά του Πολυτεχνείου; Από ποιο οικογενειακό περιβάλλον ξεκίνησαν; Πού βρίσκονται σήμερα; Λίγες ημέρες πριν από την ιστορική επέτειο, την ταυτότητα της λεγόμενης «γενιάς Πολυτεχνείου» αποτυπώνει έρευνα του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου, που παρουσιάστηκε χθες. Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι (το 72%) από τους τότε «επαναστάτες», οι οποίοι επηρεάστηκαν από τα ευρωπαϊκά κινήματα και το Μάη του '68, σήμερα δεν είναι οργανωμένοι σε κάποιο κόμμα.
Ειδικότερα, από την έρευνα που υλοποίησε σε άτομα της γενιάς του Πολυτεχνείου η υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ιωάννα Λεβεντάκου υπό την εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή στο ίδρυμα και διευθυντή του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών κ. Γιάννη Βούλγαρη, προκύπτουν τα ακόλουθα:
- Οι περισσότεροι κατάγονταν από την Αθήνα ή κάποια αστική περιοχή, με πατέρα δημόσιο υπάλληλο (24,99%), ελεύθερο επαγγελματία (22,82%) και αγρότη (13,37%). Μόλις το 35% νέων της γενιάς του Πολυτεχνείου είχαν πατέρα απόφοιτο πανεπιστημίου, ενώ του 20% ήταν απόφοιτος δημοτικού. Αντίθετα, στη συντριπτική πλειονότητα (72,9%) η μητέρα όσων συμμετείχαν στα γεγονότα ασχολούνταν με τα οικιακά. Το 32% ήταν απόφοιτος Λυκείου, το 28% Δημοτικού και μόλις το 8% πτυχιούχος πανεπιστημίου. «Αποτυπώνεται μια δυναμική, η οποία εκφράζεται στο αίτημα των γόνων εργατικών και αγροτικών στρωμάτων για κοινωνική ανέλιξη, επιλέγοντας τις πλέον αναγνωρισμένες και κατά βάση επαγγελματικές τότε, σχολές της Ιατρικής και Νομικής», ανέφερε χθες στην «Κ» η κ. Λεβεντάκου.
- Οι περισσότεροι νέοι της γενιάς του Πολυτεχνείου προέρχονταν από ένα οικογενειακό περιβάλλον (γονείς, συγγενείς) αρκετά πολιτικοποιημένο (47%). Το 26% δήλωσαν ότι η οικογένειά του ήταν πολύ πολιτικοποιημένη, το 22% λίγο και το 5% καθόλου. Οι γονείς των νέων της γενιάς του Πολυτεχνείου τοποθετούνταν πολιτικά στο Κέντρο και την Αριστερά. Σήμερα τα παιδιά του Πολυτεχνείου δηλώνουν ότι εντάσσονται στο πολιτικό χώρο που ήταν και γονείς τους.
- Το σύνολο όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας τοποθετούνταν πολιτικά σε κόμματα που ανήκαν στον χώρο του Κέντρου και την Αριστερά.
- Οι επτά στους δέκα των ερωτηθέντων (72%) δήλωσαν ότι σήμερα δεν συμμετέχουν οργανωμένα σε κάποιο κόμμα.
- Μάλιστα, ο ένας στους δύο (50,05%) δεν έχουν συμμετοχή σε κάποιο συνδικαλιστικό, επαγγελματικό ή άλλο φορέα. Από τους υπόλοιπους το 25,72% δήλωσε ότι συμμετέχει στην επαγγελματική του οργάνωση, το 7,54% σε κάποιο συνδικάτο, το 7,27% σε μη κυβερνητική οργάνωση, το 5,49% στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Το 8,07%, εξάλλου, δήλωσε ότι έχει τακτική παρουσία σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
- Οι δύο στους τρεις (ακριβές ποσοστό 65,32%) δεν έχουν καταλάβει κάποια πολιτική/κυβερνητική θέση στη μεταπολιτευτική περίοδο. Από τους υπόλοιπους, οι περισσότεροι ήταν ηγετικά στελέχη κομμάτων ή πολιτικών νεολαιών (21,26%), ενώ το 11,46% μετείχε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το 4,51% κατέλαβε κάποια κυβερνητική θέση (υπουργού, υφυπουργού, γραμματέα), το 4,16% ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ή αντιπροέδρου δημόσιου οργανισμού και ΔΕΚΟ, το 2,26% διετέλεσε ή είναι βουλευτής. Στην ίδια περίοδο το 2,5% των ερωτηθέντων κατέλαβε θέση περιφερειάρχη, νομάρχη ή δήμαρχου.
- Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι τοποθετούνται κομματικά στον Συνασπισμό, ακολούθησαν όσοι δήλωσαν ανένταχτοι αριστεροί, όσοι τοποθετήθηκαν κομματικά στο ΠΑΣΟΚ και κατόπιν εκείνοι του ΚΚΕ.

____________________________________________________________
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 2007

14 Νοε 2007

ΖΩΝΙΑΝΑ 2007


5 Νοε 2007

ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Ο Ε।Σ।ΠΥΛΟΥ <<ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ>>στην εκδήλωση στο ΕΣΠΕΡΙΑ ΠΑΛΛΑΣ τίμησε τον επί χρόνια Πρόεδρο και αρωγό του Συλλόγου κ। Δ। Παπαδήμα।

Ο επίτημος Πρόεδρος παίρνοντας την αναμνηστική πλακέτα εξέπληξε όλους μας που παρά την μεγάλη ηλικία του, μίλησε δυναμικά,καθαρά,εγκάρδια ,είχε ευθυτενές παράστημα και μας έδοσε κουράγιο για τα επόμενα σαράντα χρόνια। Και οι Πύλιοι μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια γιατί τελευταία έχω απογοητευθεί,κάθε φορά που κατεβαίνω στη Πύλο όλο και κάποιος έχει πεθάνει। Μούλεγε και ο Τάκης κάτι το νερό ,κάτι τα ραδιενεργά πετρώματα ο

Αι Γιάννης γέμισε..... Πάντως εγώ διάβασα ένα άρθρο μεταφυσικής που έλεγε ότι η Πύλος είναι περιοχή ΜΕΓΑΛΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, σα κιαυτή που μας έδωσε ο Πρόεδρος...

ΚΑΛΗ ΦΙΛΗ



ΕΛΕΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ : Γλυκήτατη ,Ήρεμη,πάντα ψάχνει κάτι ...
Δίπλα ο κ। Κουρεμπανάς Νίκος.

Συμπάσχοντες


Νίκος Πηλιώτης ,Τάκης : Νίκο για τις κατασκευές που λέγαμε η βιοψία θα δε'ίξει,πιστεύω να μη μουτζώνουμε όπως το Μαυρογιαλούρο...

ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ 3


Τάκης Παναγιωτόπουλος : Τι ψάχνεις άραγε ; (Δύσκολη μέρα η Κυριακή ,Στατικά μετά από bs

ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ


Γιώργος Κατσιγιάννης : free styleπροβληματισμός ή μελαγχολία (μεταφυσικές αναζητήσεις)

ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ....

Έφη-Ποτούλα : αισιοδοξία-χαρά -δραστηριότητα (αυτές πρέπει νάχουν κερδίσει χρόνο..)

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΛΟΥ 1


Τη Κυριακή 4 /Νοε /07συναντηθήκαμε στην εκδήλωση που έκανε ο Ε।Σ।Πύλου .

Στις Δέκα έγινε Δοξολογία με Αρτοκλασία στον Ιερό Ναό του Αγ। Γεωργίου Καρύτση και στις Ένδεκα Δεξίωση στο Ξενοδοχείο << ΕΣΠΕΡΙΑ ΠΑΛΛΑΣ>>

Θέλω να ευχαριστήσω το φίλο και συμμαθητή Κώστα Καραλή για το ότι μας ειδοποίησε και βρεθήκαμε μετά από χρόνια στο ίδιο τραπέζι γιά καφέ και κουβέντα αρκετοί συμμαθητές και φίλοι όπως : Εφη Μπούνα ,Ποτούλα Πολλάλη,Τάκης Παναγιωτόπουλος,Γιώργος Κατσιγιάννης,Έλενα Παναγιωτοπούλου,Νίκος Πυλιώτης κ.α

2 Νοε 2007

Eλλαντάναμο

«Eλλαντάναμο»
είναι μια λέξη που πρωτοείδα αυτές τις μέρες στην «Ελευθεροτυπία» και δεν μου άρεσε καθόλου। Ξέρω ότι η χώρα μας έχει στη διάθεσή της λίγα σχετικά μέσα σε σχέση με μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες να αντιμετωπίσει την συνεχή παράνομη μεταναστευτική ροή, ξέρω ότι οι υποδομές και οι δυνατότητές μας είναι δυσανάλογα μικρές σε σχέση με τις ανάγκες ενός τεράστιου παγκόσμιου πια φαινομένου-προβλήματος। Ξέρω επίσης ότι η χώρα μας και σαν χώρος-αγορά είναι δύσκολο να απορροφήσει όλο το ξένο ανθρώπινο δυναμικό που «εισβάλει»।

Από την άλλη όμως όλοι ξέρουμε ότι εδώ μιλάμε για ανθρώπους, όχι αντικείμενα. Πρόκειται για ψυχές που ψάχνουν να ζήσουν, να αναπνεύσουν με αξιοπρέπεια, δεν ψάχνουν για κάποιο νέο Ελ Ντοράντο όπως θέλουν μερικοί να πιστεύουμε, ούτε τη Γη της Επαγγελίας στη πραγματικότητα

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

Η κυβέρνηση καλεί σε διάλογο τους εργαζόμενους για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης।Όπως βλέπετε όλα μπορούν να γίνουν......