20 Απρ 2011

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών του Δήμου Αμαρουσίου από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

 
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκπαίδευσης των εθελοντών του Δήμου Αμαρουσίου, παρόντων του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθ. Θ. Παπαθεοδώρου
Με τη διάλεξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, και παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, ολοκληρώθηκε ο κύκλος εκπαίδευσης της ομάδας εθελοντών του Δήμου Αμαρουσίου σε σημαντικά θέματα κοινωνικής πολιτικής. Στόχος του προγράμματος κατάρτισης, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στους δύο φορείς, είναι οι εθελοντές, ως ενεργοί πολίτες, στοχευμένα και αποτελεσματικά, να μεταφέρουν τη γνώση τους σε καίρια ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος.
Καλωσορίζοντας τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου τον ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία, η οποία, όπως επεσήμανε, θα διευρυνθεί και σε άλλα επίπεδα. «Σήμερα ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης των εθελοντών του Δήμου Αμαρουσίου, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία που σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε με αντίστοιχες δράσεις, επίσης, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π) και το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας (Δ.Δ.Υ)».
Από την πλευρά του ο κ. Παπαθεοδώρου, αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια που πρέπει να έχει το ελληνικό Πανεπιστήμιο, στην αναγκαιότητα να αλληλεπιδρά με την κοινωνία, να αφουγκράζεται τις ανάγκες της. «Το δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει χρέος να διοχετεύει τη γνώση στην κοινωνία ως ύψιστο αγαθό και να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και δημιουργίας. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μέσα από συνεργασίες όπως αυτή με το Δήμο Αμαρουσίου, υπηρετεί ακριβώς αυτό το ρόλο που πρέπει να έχει το ελληνικό Πανεπιστήμιο, να είναι ανοικτό προς την κοινωνία και να υλοποιεί πρωτότυπες ιδέες».
Στη συνέχεια ο Πρύτανης, καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Παπαθεοδώρου, ανέλυσε στην ομιλία του το φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων και παρουσίασε τις διαθέσιμες εναλλακτικές μορφές μεταχείρισης. Η ενημέρωση των εθελοντών στο συγκεκριμένο θέμα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική αλλά και επίκαιρη, καθώς ο Δήμος Αμαρουσίου προωθεί μία σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος επεξεργάζεται την ενεργοποίηση και τη λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, ενώ με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Πατούλη, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την παροχή κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο ανήλικων παραβατών για την έκτιση της ποινή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρύτανης δεσμεύτηκε ότι το Πανεπιστήμιο θα στηρίξει τέτοιες θετικές πρωτοβουλίες με την τεχνογνωσία και μέσω των φοιτητών του, αλλά και σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου.
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του προγράμματος ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης προσέφερε στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου ένα ιστορικό λεύκωμα της πόλης του Αμαρουσίου.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης της ομάδας εθελοντών του Δήμου περιελάμβανε οκτώ αυτοτελείς θεματικές ενότητες όπου πανεπιστημιακοί καθηγητές του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής παρουσίασαν επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.
Στους εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατάρτισης θα χορηγηθεί δίπλωμα πιστοποίησης. Η παράδοση των πιστοποιητικών θα γίνει σε ανοικτή ημερίδα για τον εθελοντισμό που προγραμματίζει ο Δήμος Αμαρουσίου για τα μέσα Μαΐου σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου.

Από το Δήμο Αμαρουσίου
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ