1 Φεβ 2008

Μπλόκο στις εκτός σχεδίου ....


«Μπλόκο» στις εκτός σχεδίου τουριστικές εγκαταστάσεις


Συνταγματικά προβλήματα στον νόμο 2545/97 που προβλέπει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) εντόπισε -σύμφωνα με πληροφορίες- η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή της έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του ν. 2545/97 στο μέτρο που επιτρέπει τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως ΠΟΤΑ και σε περιοχή εκτός σχεδίου, έστω και εάν δεν έχει προηγηθεί ένας ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασμός.

Χωροταξία

Στην απόφαση που αναμένεται να γνωστοποιηθεί επίσημα μετά από μερικούς μήνες, η Ολομέλεια του ΣτΕ θα υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο να προηγείται ένας ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασμός για τον καθορισμό των περιοχών που είναι κατάλληλες για να χαρακτηρισθούν ως ΠΟΤΑ. Και τούτο διότι οι προδιαγραφές των ΠΟΤΑ είναι να αναπτύσσονται σε περιβαλλοντικά αξιόλογες περιοχές, παραθαλάσσιες, δασικές κ.λπ. και η δόμηση μπορεί να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οποίες να μην επιτρέπουν να γίνει αργότερα ορθολογικός σχεδιασμός, εξαιτίας της πραγματικής κατάστασης που θα έχει δημιουργηθεί.
Η σχετική δίκη δημιουργήθηκε με προσφυγές των ιδιοκτητών δύο ακινήτων, οι οποίοι προσέβαλαν την αναγκαστική απαλλοτρίωσή τους που κηρύχθηκε υπέρ τουριστικής επιχείρησης και με δαπάνες της στην περιοχή Ρωμανού του νομού Μεσσηνίας.
ΥπόθεσηΤο ένα ακίνητο έχει έκταση 9 στρεμ. και το άλλο 8,5 στρεμμάτων και όταν δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να ακυρωθεί η απαλλοτρίωση των 17,5 αθροιστικά στρεμμάτων.
Σημειώνεται ότι με απόφαση των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομικών και Τουριστικής Ανάπτυξης κηρύχθηκε από τον Οκτώβριο 2004 αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων με εμβαδόν τουλάχιστον 260 στρέμματα, προκειμένου να δημιουργηθεί ΠΟΤΑ στις περιοχές Ρωμανού και Πύλου του νομού Μεσσηνίας. Συνολικά προβλέπονται τρεις ζώνες ΠΟΤΑ (Ριζόμυλου, Πύλου και Ρωμανού), σε έκταση που ξεπερνά τα 4.000 στρέμματα, για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων. Σύμφωνα με τον νόμο, για τη δημιουργία ΠΟΤΑ χρειάζεται ελάχιστη έκταση 800 στρεμμάτων και ελάχιστο ύψος επένδυσης 60 εκατ. ευρώ.