23 Φεβ 2008

Θ. Βλαχοδημήτρης

Στη μνήμη του διανοούμενου Θοδ. Βλαχοδημήτρη
Της Μαρίας Νίκα
Στη μνήμη του καθηγητή και ποιητή Θοδωρή Βλαχοδημήτρη είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Πύλου την Κυριακή στις 11.00 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλιού Γυμνασίου (Ινστιτούτο Νέστωρ).
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα τιμηθούν, από το δήμαρχο Γιώργο Χρονόπουλο, πρωτεύσαντες μαθητές της Γ΄ Λυκείου Πύλου από το έτος 2006-2007. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, ομιλία του Χαράλαμπου Μπάλτα με τίτλο «Ο Θοδωρής Βλαχοδημήτρης και η Πύλος», αλλά και απαγγελία ποιημάτων του λογοτέχνη από ηθοποιό του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.
Ο Θοδωρής Βλαχοδημήτρης γεννήθηκε στο χωριό Σουληνάρι το 1925 και έφυγε από τη ζωή το 2005. Αφού τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο, στη γενέτειρά του, συνέχισε στο Γυμνάσιο Πύλου. Πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ακολούθησαν τα μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Οι οικονομικές δυσκολίες και η μεγάλη φτώχεια τον έκαναν ιδιαίτερα ευαίσθητο απέναντι στην κοινωνική αδικία. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Για τη συμμετοχή του εξορίστηκε στο στρατόπεδο του Μούδρου, στη Λήμνο, και στη Μακρόνησο.
Αρχικά εργάσθηκε στην Ελλάδα, διδάσκοντας Γλώσσα και Λογοτεχνία. Με τη δικτατορία του 1967 αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό. Από το 1969 έως το 1980 εργάσθηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης της Deutsche Forschungsgemeinschaft και από το 1980 στην Ακαδημία των Επιστημών της Γοτίγγης. Από το 1974 και μετά βρέθηκε σε διάφορα πόστα στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου να διδάσκει Ελληνικά, Ιστορία του Πολιτισμού, Τέχνη και Φιλοσοφία.
Μεγάλη ήταν και η αγάπη του στην Ποίηση. Το 1947 πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό «Πελοποννησιακά Φύλλα». Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Καινούργια Εποχή», «Ο Λογοτέχνης» κ.ά., καθώς και με διάφορες εφημερίδες. Το 1954 κυκλοφόρησε το έργο «Νέα από την Πόλη του Νέστορα» και το 1956 «Τα κύμβαλα του Μπενάρες». Έχει γράψει ακόμη το έργο «Κωστής Παλαμάς - μία νέα κριτική αντιμετώπιση».


© 2008 Εφημερίδα της Καλαμάτας και της ΜεσσηνίαςPowered by: e-nt