1 Νοε 2008

Πού πήγε η Ενισχυτική Διδασκαλία;


To πρόβλημα δεν είναι μόνο στα σχολεία της Μεσσηνίας αλλά σε όλη τη χώρα. Ο θεσμός έχει εγκαταληφθεί από το Υπουργείο Παιδείας,κακοπληρωμένοι καθηγητές, κουραστικά ωράρια για τα παιδιά , ρυθμοί χελώνας στο ξεκίνημα της χρονιάς κ.α έχουν θέσει ένα πολύ καλό εργαλείο του δημόσιου σχολείου στο περιθώριο.
________________________________________________________________________________

Γυμνάσια
Η Ενισχυτική Διδασκαλία είναι πρόγραμμα μαθημάτων που παρακολουθούν οι μαθητές στα Γυμνάσια για να βοηθηθούν και να βελτιώσουν την απόδοσή τους στο σχολείο. Δωρεάν φροντιστήριο δηλαδή, που γίνεται μέσα στο σχολείο και αποτελεί στήριξη για τα παιδιά που οι οικογένειές τους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν φροντιστήρια ή «ιδιαίτερα». Μόνο που, φέτος, στη Μεσσηνία, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, η ενισχυτική διδασκαλία, που κανονικά θα έπρεπε να αρχίζει με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αλλά και κανείς δεν ξέρει πότε θα αρχίσει.
Διαμαρτυρίες

«Τα παράπονα είναι πολλά» παραδέχεται ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Γιώργος Σταματόπουλος. «Σήμερα (χθες) έλαβα σχετική επιστολή από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας, ενώ έντονες και συνεχείς είναι οι οχλήσεις και από τους διευθυντές των Γυμνασίων».

Οι διευθυντές των σχολείων ζήτησαν από τους μαθητές της κάθε τάξης να δηλώσουν σε ποια μαθήματα χρειάζονται ενισχυτική διδασκαλία. Πήραν τις αιτήσεις, έφτιαξαν τα τμήματα, έδωσαν τα στοιχεία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά ακόμη περιμένουν. «Για να λειτουργήσει η ενισχυτική διδασκαλία χρειάζεται να προσλάβουμε ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Εμείς έχουμε στείλει τις ανάγκες στο υπουργείο Παιδείας, αλλά το υπουργείο λέει ότι δεν μπορεί να μας δώσει ‘ώρες’, γιατί δεν του δίνει πιστώσεις το υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα, δηλαδή, είναι οικονομικό» σημειώνει ο κ. Σταματόπουλος. «Το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Ενώ η χρονιά ξεκίνησε καλά, με καθηγητές, βιβλία κ.λπ., δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας για λόγους οικονομικούς. Προς το παρόν δε γνωρίζουμε τίποτα. Η απάντηση του υπουργείου είναι: περιμένετε... Είμαστε, λοιπόν, σε αναμονή».

Από την πλευρά της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, ο πρόεδρός της Παναγιώτης Πετρόπουλος μας είπε για το θέμα: «Όλα ξεκινούν από τη διαχείριση προσωπικού που κάνει το υπουργείο Παιδείας. Όταν κάνει αποσπάσεις μέχρι τέλος Σεπτέμβρη, πώς να είναι έγκαιρα οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους; Αν όλα αυτά τελειώνουν μέσα στο καλοκαίρι, μετά ξεκινάς τη χρονιά σου και ξέρεις ποια είναι τα κενά. Είναι γενικώς ανοργάνωτα τα πράγματα».

Στην εποχή των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο, όπως λέγεται, τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας αδυνατεί - ή για ευνόητους λόγους αποφεύγει - να στήσει ένα απλό πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας (πράγμα αυτονόητο σε άλλες χώρες). Πόσω μάλλον κάτι περισσότερο…

Της Μαρίας Νίκα


© 2008 Εφημερίδα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας
Powered by: e-nt Solutions

Διαβάστε περισσότερα...