18 Νοε 2008

το θέμα του μπαλοποιητή......


Μαραθόλακκα

Στη Βουλή το θέμα του μπαλοποιητή

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο και ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, για την απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να λειτουργήσει μονάδα μπαλοποιητή στον Ταΰγετο, κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Φώτης Κουβέλης.
Όπως σημειώνουν, μεταξύ άλλων, «η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανάμεσα στους χώρους μπαλοποίησης και αποθήκευσης που αποφάσισε να λειτουργήσει, περιλαμβάνει τον καμένο από τις περσινές πυρκαγιές Ταΰγετο, σε χώρο δίπλα στον υπάρχοντα προσωρινό σκουπιδότοπο, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2003 με ανοχή των πολιτών, αφού το πρόβλημα των σκουπιδιών είχε οξυνθεί πολύ, και με τη δέσμευση ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για 3 χρόνια. Ο δε χώρος μπαλοποίησης είναι εντός της ζώνης Natura 2000.
Πέραν, όμως, αυτού, η απόφαση του γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι πρωτοφανής, διότι, αντί να προστατεύσει τον Ταΰγετο, τον επιλέγει ως μόνιμο σκουπιδότοπο όλων των Δήμων της τέως επαρχίας Καλαμάτας. Επίσης, είναι: α) επικίνδυνη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, β) επικίνδυνη για πρόκληση πυρκαγιών, γ) παράνομη, αφού καμία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν έχει προηγηθεί. Επιπλέον, είναι ακόμα πιο απαράδεκτη και περίεργη, γιατί στην Καλαμάτα υπάρχει Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων Καλαμάτας, η οποία συνειδητά απαξιώνεται, ενώ έχουν διατεθεί 7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και επισκευή της από τη μέχρι σήμερα χρήση της.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: 1) Θα δώσετε εντολή στο γ.γ. ώστε από το σχεδιασμό των χώρων μπαλοποίησης και εναπόθεσης να εξαιρεθεί η περιοχή Μαραθόλακκα; 2) Γιατί δε λειτουργεί η ΜΟΛΑΚ, τουλάχιστον για τα απορρίμματα του Δήμου Καλαμάτας, στο μεταβατικό στάδιο των 2-3 ετών μέχρι την οριστική λύση; 3) Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την οριστική λύση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και τι ακριβώς περιλαμβάνει για τη Μεσσηνία; 4) Η προτεινόμενη εγκατάσταση μπαλοποιητών πού αλλού έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και ποια τα αποτελέσματά της; 5) Πώς έχουν συνταχθεί οι μελέτες για την προμήθεια του συστήματος μπαλοποίησης και αληθεύει ότι αφορά μόνο στη δεματοποίηση χαρτιού; 6) Με ποια ΜΠΕ και αδειοδότηση έγινε η επιλογή της Μαραθόλακκας;».
θαρρος
© 2008 Εφημερίδα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας
Powered by: e-nt Solutions
_________________________________________________________________________________
Μπαλοποιητές - NATURA - ΧΥΤΑ
Πώς συνδέονται όλα αυτά ;;;;