15 Νοε 2009

Ελληνίδα αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Πρασίνων


Ελληνίδα επικεφαλής των «Πράσινων» στη Βιέννη

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2009, 21:04

Με συντριπτική πλειοψηφία 98,65 ο/ο, η Ελληνίδα Μαρία Βασιλάκου, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Πρασίνων στην τοπική Βουλή του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και αρχηγός της οργάνωσής του στην αυστριακή πρωτεύουσα, εξελέγη απόψε από τη Συνέλευσή τους, επικεφαλής των υποψηφίων του κόμματος για τις δημοτικές και τοπικές εκλογές στη Βιέννη, τον Οκτώβριο του 2010.
Στη Συνέλευση των Πρασίνων συμμετείχαν και ψήφισαν 1.500 σύνεδροι-μέλη του κόμματος, ενώ ψήφισαν για την επιλογή των υποψηφίων και άλλοι 450 αποκαλούμενοι «υποστηρικτές», που δεν είναι κομματικά μέλη.
Στην ομιλία μετά την εκλογή της, επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Πρασίνων, η ελληνικής καταγωγής πολιτικός, άσκησε έντονη κριτική στους πολιτικούς αντιπάλους των Πρασίνων, τόσο στα δύο κόμματα του αυστριακού μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, τους Σοσιαλδημοκράτες και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, όσο και στα δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα ακροδεξιάς και εθνικιστικής απόκλισης, «Κόμμα Ελευθέρων» και «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας».
Η Μαρία Βασιλάκου είχε εκλεγεί τον Ιούνιο του 2004 νέα αρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων στη Βιέννη και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας τους στην τοπική Βουλή, και από πέρσι είναι και αντιπρόεδρος των Πρασίνων της Αυστρίας, ενώ από το 1996 εκλέγεται βουλευτής τους στην τοπική Βουλή της Βιέννης.
Η κ. Βασιλάκου ως κορυφαία υποψήφιος των Πρασίνων στις δημοτικές και τοπικές εκλογές στην πόλη και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης τον Οκτώβριο του 2005, είχε αποσπάσει ένα αξιοπρόσεκτο ποσοστό 14,8 ο/ο για το κόμμα της (αντί του 12,5 ο/ο το 2001) το οποίο είχε αναδειχθεί τρίτο κόμμα μετά τους Σοσιαλδημοκράτες του δημάρχου Μίχαελ Χόιπλ (ποσοστό 49,1 ο/ο) και το Λαϊκό Κόμμα (18,8 ο/ο).

Υπενθυμίζεται ότι στην Μαρία Βασιλάκου είχε προταθεί από το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του ως υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πρόταση την οποία η ίδια είχε χαρακτηρίσει «πολύ ενδιαφέρουσα και τιμητική», δεν είχε όμως τότε αποδεχθεί για να παραμείνει, όπως είπε, στα πολιτικά καθήκοντά της στη Βιέννη, ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου 2010, «για να αγωνιστεί και να νικήσει».
Ζούγκλα