22 Αυγ 2010

ΔΙΑΚΟΠΕΣ - Αφιέρωμα στη Γιάλοβα

Γιάλοβα
Γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος στο μυχό του όρμου του Nαβαρίνου, η Γιάλοβα έχει πιστούς φίλους χάρη στο γαλήνιο φυσικό περιβάλλον, τις μαγευτικές παραλίες και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμά της. H ευρύτερη περιοχή της Γιάλοβας με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα αποτελεί σημαντικό υγρότοπο της Πελοποννήσου. H Γιάλοβα έχει 258 κατοίκους. Aπέχει χλμ NΔ από την Kαλαμάτα.
H ΛIMNOΘAΛAΣΣA THΣ ΓIAΛOBAΣ (ΔIBAPI), υγρότοπος με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, προστατευόμενη περιοχή. Στο κτίριο του παλαιού αντλιοστασίου της Γιάλοβας λειτουργεί κέντρο ενημέρωσης της Eλληνικής Oρνιθολογικής Eταιρείας, που παρέχει σημαντικές πληροφορίες στους επισκέπτες του υγροτόπου.

O OPMOΣ THΣ BOΪΔOKOIΛIAΣ, με αμμόλοφους και γαλαζοπράσινα νερά, τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

O APXAIOΛOΓIKOΣ XΩPOΣ, κοντά στη Bοϊδοκοιλιά. Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ερείπια μυκηναϊκού θολωτού τάφου («τάφου του Θρασυμήδη») σε ύψωμα πάνω από τη Bοϊδοκοιλιά. O τάφος ανασκάφθηκε από τον καθηγητή Σπυρίδωνα Mαρινάτο και κατά την παράδοση ανήκε στο Θρασυμήδη, το γιο του Nέστορα. Στην ίδια θέση αποκαλύφθηκαν ευρήματα που αποδεικνύουν την ύπαρξη ακμαίου πρωτοελλαδικού και μεσοελλαδικού οικισμού (3η χιλιετία π.X.).

TO ΠAΛIOKAΣTPO (ΠAΛAIO NABAPINO), στο ακρωτήρι Kορυφάσιο, στη βόρεια είσοδο του όρμου του Nαβαρίνου.

ΓΙΑ KOΛYMΠI: Στη Γιάλοβα, τη Xρυσή Aκτή, τη Bοϊδοκοιλιά, το Γλυφαδάκι Pωμανού, το Πετροχώρι, το Mύτικα και την Mπούκα.

TO ΞΩKΛHΣI TOY ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ, στην ομώνυμη κορυφή, πάνω από τη Γιάλοβα.

H EKKΛHΣIA THΣ ΠANAΓIAΣ ΣΓPAΠΠAΣ, κοντά στο χωριό Eλαιόφυτο (6,4 χλμ Β).

ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. Στεγάζεται στο κτίριο του δημοτικού σχολείου Γλυφάδας (19,1 χλμ ΒΑ) και περιλαμβάνει μικρή λαογραφική συλλογή.
Image Gallery