13 Ιαν 2008

Πεθαίνει το Ντιβάρι

Η είδηση που διαβάζομε στο σημερινό φύλλο του Θάρρους είναι ιδιαίτερα ανησυχητική : Η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας καταστρέφεται από λύματα ελαιοτριβείων που πέφτουν στις περιφερειακές τάφρους και καταλήγουν στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.
Αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής. Τα νερά της λιμνοθάλασσας έχουν πλέον υποχωρήσει και εμφανίζουν διπλάσια αλατότητα σε σχέση με τη θάλασσα, ενώ θα έπρεπε να είναι υφάλμυρα. Ο εμπλουτισμός της λιμνοθάλασσας με γλυκό νερό είναι απαγορευτική ενέργεια λόγω των λυμάτων των ελαιοτριβείων. Το οικοσύστημα της περιοχής πεθαίνει και ελέω γραφειοκρατικών ή άλλων προσκομμάτων, σύντομα, αν δε γίνουν τα απαραίτητα έργα, θα πρέπει να «αποχαιρετήσουμε» αυτόν τον σπάνιας ομορφιάς υγροβιότοπο.


Γιάλοβα
Πεθαίνει η λιμνοθάλασσα

Με παράδεισο είχαμε παρομοιάσει προ μηνών τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας από τους υπεύθυνους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Έξι μήνες αργότερα και μετά τη χθεσινή μας επίσκεψη, αναγκαζόμαστε να αναθεωρήσουμε, καθώς τα δεδομένα έχουν πλέον αντιστραφεί: από παράδεισος έχει μετεξελιχθεί σε κόλαση.
Διαβάστε περισσότερα...