17 Μαΐ 2008

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ



Στον Δημήτρη N. Παπαδήμα, ιστορικό εκδότη και βιβλιοπώλη, θα απονεμηθεί το Bραβείο Προσφοράς στο Bιβλίο κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Λογοτεχνικών Bραβείων «Διαβάζω 2008», η οποία διεξάγεται την ερχόμενη Δευτέρα στο Nέο Mουσείο Mπενάκη. O Δημήτρης N. Παπαδήμας άνοιξε το 1960 στην οδό Iπποκράτους ένα μικρό παλαιοβιβλιοπωλείο και έπειτα από δύο χρόνια κυκλοφόρησε από το δικό του εκδοτικό οίκο την «Iστορία της Aρχαίας Eλληνικής Λογοτεχνίας» του Γκίλμπερτ Mάρρεϊ. Aπό τότε οι εκδόσεις-βιβλία Παπαδήμα άρχισαν την έκδοση βιβλίων κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών παγκοσμίου φήμης, ανάμεσά τους και τις περίφημες εκδόσεις B.G. Teubner Leipzig, με τους κυριότερους Έλληνες και Λατίνους κλασικούς συγγραφείς. Aκόμη, ο Παπαδήμας αγωνίστηκε για τα προβλήματα του βιβλίου, την προαγωγή του πολιτισμού και τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ δραστηριοποιήθηκε στον επαγγελματικό κλαδικό συνδικαλισμό από πολλές θέσεις, στις οποίες εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία από τους συναδέλφους του.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΑ
Της Μαρίας Νίκα Tharrosnews

Στον Πύλιο εκδότη και βιβλιοπώλη Δημήτρη Ν. Παπαδήμα απονεμήθηκε
το τιμητικό Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο του περιοδικού «Διαβάζω», την περασμένη Δευτέρα.
Η ειδική διάκριση δόθηκε στη μνήμη του ιδρυτή του «Διαβάζω» Περικλή Αθανασόπουλου, στο πλαίσιο των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού για το 2008, ενώ η τελετή έλαβε χώρα στο νέο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.Στην αντιφώνησή του τη βραδιά της απονομής, ο ιστορικός εκδότης από τη Μεσσηνία σημείωσε:
«Το βραβείο με το οποίο με τιμάτε δεν ανήκει μόνο σε μένα, αλλά σε όλους τους συνεργάτες μου, υπαλλήλους, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, μακετίστες, τυπογράφους, βιβλιοδέτες και πολύ περισσότερο στους εκατοντάδες πελάτες που πέρασαν, αγόρασαν ένα βιβλίο ή δεν αγόρασαν - στα 48 χρόνια -, στήριξαν το βιβλιοπωλείο και τις ποιοτικές εκδόσεις των ανθρωπιστικών σπουδών».
Ενώ αφιέρωσε το βραβείο σε δύο κατηγορίες ανθρώπων: «Πρώτον, σε αυτούς που είχαν πάρει μέρος στην Εθνική Αντίσταση (σ.σ.: αντιστασιακός και ο ίδιος) και γύρισαν τη δεκαετία του ’50 από φυλακές ούτε ως οδοκαθαριστές, αν δεν είχαν το χαρτί της ασφάλειας.
Άνθρωποι επιστήμονες, δάσκαλοι, εργάτες, αγρότες, έγιναν εκδότες - βιβλιοπώλες, έφερναν με τις τσάντες των πλασιέ το βιβλίο στα σπίτια, στα γραφεία, στα σχολεία, στην επαρχία.
Με την αγάπη τους στο βιβλίο και στη δουλειά τους στις τρεις δεκαετίες ’50, ’60, ’70, το βιβλίο κυκλοφόρησε και διαβάστηκε όσο ποτέ άλλοτε στη χώρα μας. Λίγες μέρες μετά τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 από το υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης, με υπογραφή του Γ. Παπαδόπουλου, εστάλη Απόφαση που ανέφερε: «Εκδόται, βιβλιοπώλαι, πλανόδιοι πράκτορες ως και πας μετ’ αυτών συναλλασσόμενος ιδιώτης επί σκοπώ αγοράς ή πωλήσεως των εν τη ανωτέρω καταστάσει βιβλίων, τιμωρείται συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 9 του Ν.Δ. ΔΞΘ΄ /1912, εν συνδυασμώ προς τας διατάξεις του Ποιν. Κώδικος ….περισσότερα για τον Πύλιο εκδότη .... www.papadimasbooks.gr/ppdmspub.asp