3 Οκτ 2008

Βιολογικός και νερό τα προβλήματα του ΔήμουΠύλος
Βιολογικός και νερό τα προβλήματα του Δήμου

Τη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, την έντονη οσμή - κατά περιόδους- στο λιμάνι, τις διακοπές νερού τα δύο τελευταία χρόνια, το «πνίξιμο» λόγω της μη επέκτασης του σχεδίου πόλης, την έλλειψη πολιτιστικών και πνευματικών υποδομών, το άσχημο οδικό δίκτυο, αλλά και τη μη ύπαρξη γρήγορων ρυθμών από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, ως προβλήματα οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, παρά τις προσπάθειες να έχουμε τις απόψεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασ. Βρεττάκου και παρά τη μεταξύ μας επικοινωνία, αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γ. Χρονόπουλος παραδέχθηκε την ύπαρξη των προβλημάτων και έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις για τη λύση τους, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία Γηροκομείου, που θα ανεγερθεί σε οικόπεδα του Δήμου από τα «Αλεξανδράκεια» κληροδοτήματα.

Οι πολίτες
Η Σοφία, η Αγγελική και η Ρούμι, όπως την αποκαλούν, καθώς «το κανονικό της όνομα είναι δύσκολο και μεγάλο», σημείωσαν ως προβλήματα τις διακοπές νερού την καλοκαιρινή περίοδο και, κυρίως, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Ήταν δύσκολο», παρατήρησε η Σοφία, «να γυρίζεις από τη δουλειά ή από διασκέδαση και να μην μπορείς να κάνεις ένα μπάνιο». «Αναγκαζόμασταν να μαζεύουμε νερό στους κουβάδες για τις όποιες βραδινές μας ανάγκες», πρόσθεσαν οι δύο άλλες.
Και οι τρεις έθιξαν ακόμη το θέμα της οσμής του λιμανιού, αλλά συμπλήρωσαν ότι η Δημοτική Αρχή έκανε και έργα καθημερινότητας. «Μη γράψετε μόνο τα προβλήματα, αλλά να γράψετε ότι υπήρξαν και καλά, όπως η λειτουργία παιδικής χαράς, η μεγαλύτερη καθαριότητα, αλλά και η περιποίηση των πλατανιών της πλατείας», μας είπαν.
Από την πλευρά του, ο Χρ. Ντούκας, Βολιώτης, ο οποίος έχει πλέον πολιτογραφηθεί Πύλιος, αναφέρθηκε κι αυτός στις πολύωρες διακοπές νερού. Παρατήρησε ακόμη ότι υπάρχει πρόβλημα με την οδική υποδομή, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε αυξάνει ο ρυθμός κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και των βαρέων οχημάτων, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η κυκλοφορία, καθώς οι δρόμοι είναι στενοί. «Δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον τουρισμό αν έχουμε τόσο στενό οδικό δίκτυο. Άλλωστε, μόνο από τον τουρισμό ζούμε και φανταστείτε τι θα γίνει αν κάποιος τουρίστας χρειάζεται μία ώρα και δέκα λεπτά για να φθάσει στην Πύλο από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας», είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε αν το κράτος θα πρέπει να περιμένει τον καπετάν Βασίλη (Κωνσταντακόπουλο) για να κατασκευάσει τους δρόμους, που θα οδηγούν, εκτός των άλλων, στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ).
Και αυτός σημείωσε το θέμα της οσμής του λιμανιού, που το απέδωσε στη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και κατέληξε λέγοντας ότι η Πύλος είναι ένα πανέμορφο μέρος, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά οι πολιτικοί, όταν φεύγουν, ξεχνούν τι πρέπει να κάνουν.

Οι αιρετοί
Η επικεφαλής του πρώτου συνδυασμού της ελάσσονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος, Γιάννα Καρακαϊδού, καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης, λέγοντας πως έχει σχέση αποδυνάμωσης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατά την ίδια, χρειάζεται μια νέα πρόταση για την περιφερειακή ανάπτυξη: «Η ΠΟΤΑ και ο ‘Καποδίστριας 2’ θα μας δώσουν νέες δυνατότητες, αλλά θα δημιουργήσουν και νέες αναγκαιότητες. Απαιτείται διαβούλευση με τους πολίτες, με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη και στόχους τη διάχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και της τοπικής παραγωγής. Για να γίνουν όμως όλα αυτά, θα πρέπει να υπάρχουν υποδομές πολιτισμού (Πνευματικό κέντρο, Πανεπιστήμιο), ευρυζωνικά δίκτυα, κοινωνικές δράσεις του Δήμου (για μητέρες, τρίτη ηλικία και μετανάστες). Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για την οικιστική ανάπτυξη του Δήμου και η νυν Δημοτική Αρχή, όχι μόνο δεν εφαρμόζει πολιτικές σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν έχει διατυπώσει καν τις προτάσεις της».
Η κα Καρακαϊδού ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ποιότητα ζωής, από τη συμμετοχή και την απόλαυση του πολιτισμού, όπως και στον τομέα της υδροδότησης τα δύο τελευταία χρόνια. «Κακός χειρισμός ή κακή διαχείριση; Εκείνοι το γνωρίζουν», επισήμανε σχετικά. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως είναι ανυπόστατο αυτό που πολύ απλουστευτικά ακούγεται ότι «το νερό μας το παίρνει ο Κωνσταντακόπουλος. Είμαι σε θέση να γνωρίζω το ανακριβές της αντίληψης αυτής και το βεβαιώνω μετά λόγου γνώσης, αφού συμμετείχα κι ως σύμβουλος στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον εκλιπόντα Δημ. Καρακαϊδό και, ως εκ τούτου, γνωρίζω καλά τη ληφθείσα απόφαση από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο». Αναφερόμενη στην επικείμενη λειτουργία της ΠΟΤΑ, σημείωσε ότι θα αναδείξει την περιοχή σε σημαντικό τουριστικό προορισμό, με διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. «Πρέπει να απαλλαγούμε», συνέχισε, «από ένα κλίμα φοβίας και κινδυνολογίας. Οφείλουμε να αποκομίσουμε από την επένδυση τα οφέλη για το Δήμο μας, δρομολογώντας ευοίωνες προοπτικές για τον τόπο μας, με σχέδιο και γνώση, αλλά προπάντων με βούληση. Πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση της μίζερης πολιτικής διεκδικήσεων. Απαιτείται υπεύθυνη και δυναμική άσκηση της τοπικής εξουσίας. Μας λείπουν πολλά, όπως ένα Πνευματικό Κέντρο, που ευελπιστούμε να το έχουμε στην ανακαινισμένη οικία του Κ. Τσικλητήρα, αλλά αργεί πολύ. Έχουμε δικαίωμα και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Το τμήμα της Ενάλιας Αρχαιολογίας παραμένει όραμα, αλλά αλίμονο αν πάψουμε να οραματιζόμαστε».
Ο δημοτικός σύμβουλος Φωτ. Καραμπάτσος, ως επικεφαλής του δεύτερου συνδυασμού της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, μίλησε για τη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, για να προσθέσει ότι ακόμη κι αν λειτουργήσει σύντομα, ένα μεγάλο κομμάτι της Πύλου θα είναι εκτός των δικτύων αποχέτευσης. Κατά τον ίδιο, επείγει η λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας των λυμάτων, χαρακτηρίζοντας άσκοπο το να χύνονται αυτά στο λιμάνι και γ’ αυτό δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.
Αναφέρθηκε ακόμη στο κυκλοφοριακό, καθώς και στην ανάδειξη του κάστρου της Πύλου με τη φύτευση πρασίνου χαμηλού ύψους, προκειμένου να είναι εύκολα ορατό, κι όπως είπε, έχει θέσει το θέμα στο δήμαρχο, ο οποίος το αντιμετώπισε θετικά.
Ζήτησε επιπλέον την επέκταση του σχεδίου πόλης, καθώς η Πύλος είναι στο κέντρο της ανάπτυξης με την επικείμενη λειτουργία της ΠΟΤΑ, προειδοποιώντας πως «σε διαφορετική περίπτωση, θα ‘πνιγούμε’».

Ο δήμαρχος
Απάντηση σε όλες τις αιτιάσεις, έδωσε ο δήμαρχος Γ. Χρονόπουλος. Όσον αφορά στο νερό, παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλήματος, αλλά πρόσθεσε πως μεταφέρθηκε νερό από τη Γιάλοβα και αυξήθηκαν οι αντλούμενες ποσότητες, ήδη από τα μέσα Ιουλίου, με την ποσότητα που έφθανε στην Πύλο να ανέρχεται σε 1.600 κυβικά την ημέρα. Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση προκάλεσε την ανάγκη των διακοπών τις νυχτερινές ώρες χωρίς αυτό να επηρεάσει τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων. Πάντως, σε 15 ημέρες περίπου θα είναι έτοιμη μελέτη για την κατασκευή ενός νέου αγωγού από τη Γιάλοβα στην Πύλο, που θα μεταφέρει και τα νερά από δύο νέες γεωτρήσεις (στο Ελαιόφυτο και σε ένα άλλο σημείο μεταξύ Ελαιόφυτου και Γιάλοβας) με συνολική παροχή 150 κυβικών την ώρα. Οι γεωτρήσεις αυτές, που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, προέκυψαν μετά τη συνεργασία του Δήμου με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης, οι επιστήμονες των οποίων κατέδειξαν τις συγκεκριμένες θέσεις. Επίσης, θα κατασκευαστεί ένας νέος αγωγός, που θα μεταφέρει το νερό της Γιάλοβας εκτός της ΠΟΤΑ, και ο δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση, μετά τις επαφές με τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Αθήνα, πως θα χρηματοδοτηθεί το έργο.
Όσον αφορά στα τοπικά διαμερίσματα νότια της Πύλου, είπε πως οι πηγές των Αμπελόκηπων στέρεψαν τελείως και η γεώτρηση στη θέση «Μπουρνιάς» στην Καλλιθέα δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες. Υπήρξαν και άλλα προβλήματα, όπως βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης, ενώ μετά από συνεννόηση με τους κατοίκους των Αμπελοκήπων για τη χρήση μιας άλλης πηγής για την ύδρευση Κάτω και Άνω Αμπελοκήπων, μειώθηκαν τα προβλήματα με διακοπές κατά διαστήματα. Για αυτά τα διαμερίσματα ξεκίνησε η εκπόνηση μελέτης για την αντικατάσταση όλου του δικτύου.
Για τα τοπικά διαμερίσματα βόρεια της Πύλου, δημοπρατείται μελέτη για αλλαγή όλων των δικτύων.
Έτσι, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση κι άλλων γεωτρήσεων από την ερευνητική ομάδα των δύο Πανεπιστημίων, θα προκύψουν κι άλλες πηγές υδροδότησης. «Στην απίθανη περίπτωση που δεν προκύψουν επιπλέον ποσότητες νερού, από το νερό της Γιάλοβας θα προσπαθήσουμε να υδροδοτήσουμε τα πιο κοντινά διαμερίσματα, όπως το Μεσοχώρι, ο Πήδασος και το Κυνηγού, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο να επαρκεί για τα άλλα διαμερίσματα», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο βιολογικό καθαρισμό, είπε πως έχει γίνει προσωρινή παραλαβή του έργου. Στο διάστημα της θητείας του χρειάστηκε, όπως πρόσθεσε, να ολοκληρωθεί το υφιστάμενο δίκτυο με επιπλέον ποσό 500.000 ευρώ, που διέθεσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Επίσης, δεν είχαν εξασφαλιστεί οι αδειοδοτήσεις για τη σύνδεση με τη ΔΕΗ, που – επιτέλους – δόθηκαν και έτσι συνδέθηκαν τα αντλιοστάσια και η μονάδα επεξεργασίας με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος. Άνθρωποι της αναδόχου εταιρείας βρέθηκαν στην Πύλο και ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας με νερό και σε 15 ημέρες θα ξεκινήσουν οι συνδέσεις οικιών και καταστημάτων με το δίκτυο αποχέτευσης, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σύντομα καθώς υπάρχουν οι σχετικές «αναμονές».
Ο κ. Χρονόπουλος παραδέχθηκε ότι ένα μέρος της Πύλου (η οδός Κολοκοτρώνη) και η Γιάλοβα εξαιρέθηκαν λόγω μη επάρκειας των πιστώσεων. Όμως, σε συνάντησή του με το νομάρχη Μεσσηνίας και το γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδοτήσεων για την ολοκλήρωση των δικτύων αυτών.
Πρόσθεσε δε ότι κατά την εκσκαφή της οδού Κολοκοτρώνη για το δίκτυο αποχέτευσης, θα τοποθετηθεί ένας ακόμη αγωγός, που θα μεταφέρει το νερό του βιολογικού καθαρισμού μετά την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης.
Αναφορικά με τη δυσοσμία στο λιμάνι, την απέδωσε σε κακοτεχνία στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς εκτός του λιμανιού. Όμως, σε σύντομα η κατάσταση θα βελτιωθεί, θέτοντας ως ορόσημο την 20ή Οκτωβρίου (επέτειος της ναυμαχίας του Ναυαρίνου).
Σχετικά με τους δρόμους, παρατήρησε ότι δε λειτούργησαν αποθαρρυντικά στην προσέλευση τουριστών και επισκεπτών, ενώ σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας ξεκίνησε η εκπόνηση ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης και το Πάσχα θα γίνει η δοκιμαστική λειτουργία της πρότασης αυτής, που περιλαμβάνει μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις σε πραγματικές συνθήκες.
Όσον αφορά στην επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, παρατήρησε πως υπάρχει πρόβλημα. Ανέφερε, όμως, ότι, επίσης σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ξεκίνησε η εκπόνηση ενός μάστερ πλαν, που θα περιλαμβάνει την επικαιροποίηση των πολεοδομικών υποβάθρων και την πρόταση επέκτασης, που όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς το ΓΠΣ. Έτσι, συνέχισε, έως του τέλος της χρονιάς θα έχει ξεκινήσει η ανάθεση της εκπόνησής του, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί η πρόταση επέκτασης, αναμενόμενης άλλωστε και της «πίεσης» από την επικείμενη λειτουργία της ΠΟΤΑ.
Στην επισήμανση για την επίσπευση ρυθμών παραγωγής έργου, ο δήμαρχος Πύλου απάντησε πως ο πρώτος χρόνος της θητείας της Δημοτικής Αρχής ήταν διερευνητικός. Ο δεύτερος χρόνος, που διανύεται, είναι αυτός του προγραμματισμού και «θα φανούν σύντομα οι καρποί του προγραμματισμού που κάναμε. Έτσι, άμεσα δημοπρατούνται έργα, μεταξύ των οποίων τα δίκτυα ύδρευσης για τα δημοτικά διαμερίσματα, η ανέγερση δημοτικού Παιδικού Σταθμού, η κατασκευή πέντε δεξαμενών ύδρευσης, παρεμβάσεις στο χώρο της πλατείας και του παραλιακού μετώπου, καθώς και η ανάδειξη σημείων όπως το μεσαιωνικό υδραγωγείο, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ».
Από τα λεγόμενα του κ. Χρονόπουλου, προκύπτει επίσης ότι μάλλον θα πρέπει να απομακρυνθεί η πιθανότητα λειτουργίας Πνευματικού Κέντρου στο πατρικό σπίτι του Κωστή Τσικλητήρα, που ανακατασκευάστηκε πρόσφατα, επειδή «οι χώροι είναι μικροί». Όμως, θα καταβληθεί προσπάθεια, προκειμένου να λειτουργήσει ως ζωντανό πολιτιστικό κέντρο, αν και η χρήση του θα είναι ως βιβλιοθήκη και πινακοθήκη. «Ο Δήμος», συνέχισε, «αναζητά μεγαλύτερους χώρους για το Πνευματικό Κέντρο», ενώ υπάρχει η ιδέα μετά το αίτημα διεκδίκησης για την εγκατάσταση του υποβρύχιου τηλεσκοπίου κυβικού χιλιομέτρου υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, να αποδεσμευτούν οι αποθήκες του πρώην ΑΣΟ, που σήμερα στεγάζουν τα μηχανουργεία του Ινστιτούτου Αστροσωματιδιακής Φυσικής «Νέστωρ», προκειμένου να παραχωρηθούν ως Πνευματικό Κέντρο.
Τέλος, όσον αφορά στο Τμήμα Ενάλιων Αρχαιοτήτων, επικαλέστηκε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού υπέγραψε την παραχώρηση του κτηρίου του παλιού νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για 20 έτη. Αν η πληροφορία αυτή επαληθευτεί, στο κτήριο που θα κατασκευαστεί με χρήματα του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

© 2008 Εφημερίδα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας
Powered by: e-nt Solutions
_______________________________________________________________________________
Πράγματι η βρώμα από το λιμάνι όλο το καλοκαίρι ήταν αφόρητη. Ακόμα και το πάνω μέρος του ρέματος στα Καλύβια μύριζε.Ο Δήμαρχος μου είπε ότι έχει βουλώσει ο αγωγός που έβγαζε τα λύματα μακριά περίπου 50 μ. από τη βασ. σκάλα και λειτουργούσε μόνο ο παλιός δίπλα στη σκάλα. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ, ΥΔΡΕΥΣΗ και ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ πρέπει να λυθούν ΑΜΕΣΑ. ή πιο σωστά θα έπρεπε να έχουν λυθεί από πολύ παλιότερα .....M.Λ