10 Οκτ 2008

Κέντρο ενημέρωσης το παλιό αντλιοστάσιο


Γιάλοβα

Ως υποτυπώδες κέντρο ενημέρωσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας λειτουργεί σήμερα το παλιό αντλιοστάσιο της Γιάλοβας στην Πύλο, μετά από συντηρήσεις που έγιναν στο κτήριο. Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, αρκετοί ήταν οι επισκέπτες που βρέθηκαν εκεί για να απολαύσουν τη θέα στον υδροβιότοπο με τηλεσκόπιο, να παρατηρήσουν πουλιά και να ενημερωθούν από τους εθελοντές της ΕΟΕ για τα πανέμορφα και σπάνια είδη που μεταναστεύουν στη λιμνοθάλασσα.
Ωστόσο, όπως μας λέει ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, στόχος είναι μια σωστή ανακατασκευή του χώρου, ώστε να αποτελέσει ένα κανονικό κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ξενάγησης στην περιοχή Διβάρι, που εκτός από το να συμβάλλει στην προστασία της φύσης, θα προσελκύσει και συνειδητοποιημένους επισκέπτες.
«Το κτήριο έχει παραχωρηθεί στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το χρησιμοποιεί. Ήδη έγινε μια πρώτη προσπάθεια βελτίωσής του, αλλά επιχειρούμε να το εντάξουμε στο πρόγραμμα Leader, γιατί υπάρχει ώριμη μελέτη από παλιά, ώστε να φτιαχτεί και να λειτουργήσει όπως πρέπει ως κέντρο ενημέρωσης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη σιγουριά ότι θα ενταχθεί στο Leader, όμως έχει γίνει σχετική πρόταση από το Δήμο με δεδομένο τη μελέτη που υπάρχει για την αξιοποίηση του αντλιοστασίου. Σκοπός μας να είναι έτοιμο το κέντρο ενημέρωσης, όταν θα λειτουργήσει ο φορέας διαχείρισης του ‘Natura’ στην περιοχή Διβάρι», παρατηρεί ο κ. Χρονόπουλος.
Επειδή, όμως, η διαδικασία για τη σύσταση φορέα διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής καθυστερεί, ο Δήμος Πύλου σε συνεργασία με το γειτονικό Δήμο Νέστορος, την Ορνιθολογική Εταιρεία - ίσως και την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας όπως λέει ο κ. Χρονόπουλος - συζητούν τη δημιουργία ενός άτυπου φορέα διαχείρισης της λιμνοθάλασσας μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Θεωρώ ότι η πανέμορφη αυτή περιοχή είναι ένας ουσιαστικός πόλος έλξης επισκεπτών, αρκεί βέβαια να βελτιωθούν οι συνθήκες και να αναδειχθούν όλα αυτά που πρέπει βάσει ενός σωστού προγραμματισμού» λέει ο δήμαρχος Πύλου.
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος Life στη Γιάλοβα, οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις για την προστασία της ζωής στη λιμνοθάλασσα γίνονται από εθελοντές της Ορνιθολογικής Εταιρείας, που εξακολουθεί να παρακολουθεί το χώρο.

Της Μαρίας Νίκα

© 2008 Εφημερίδα της Καλαμάτας <ΘΑΡΡΟΣ>