22 Φεβ 2010

Τρεμόπουλος για Ελλάδα

ImageΔε χάνεται, ούτε σώζεται
Με αφορμή τη χθεσινή ημερίδα στην Καλαμάτα για την οικονομική κρίση, με τη συμμετοχή Ελλήνων ευρωβουλευτών, το «Θ» είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο από το κόμμα των Οικολόγων – Πράσινων, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Εκτός από την οικονομική κρίση, η επικαιρότητα επέβαλλε να θέσουμε και ορισμένες  ερωτήσεις στον κ. Τρεμόπουλο για την ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, αλλά και για τις κατάλληλες πολιτικές που θα πρέπει να αναπτυχθούν στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.



Σε κάθε περίπτωση, δεν πιστεύω, πάντως, ότι θα υπάρξουν οριστικές και καταστροφικές πολιτικές για τη χώρα. Θα θυμίσω αυτό που είχε πει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όταν του ζήτησαν να βοηθήσει γιατί η Ελλάδα θα χαθεί. “Αυτή η χώρα ούτε χάνεται, αλλά ούτε και σώζεται”, είχε πει. Δηλαδή, σ’ αυτή την γκρίζα ζώνη φαίνεται ότι θα τη βγάλουμε και τώρα, αν δεν υπάρξουν άλλες πολιτικές».

...Για το συγκεκριμένο θέμα της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, θέσαμε ορισμένα συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τελευταία μας παρέμβαση, μια και υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες κι ένα προστατευτικό πλαίσιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους οικοτόπους και τα πουλιά. Ρωτήσαμε, λοιπόν, αν η ΠΟΤΑ παραβιάζει αυτό το πλαίσιο.
Επίσης, ρωτάμε πώς είναι δυνατό μετά από 25 μήνες να μην έχει δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ. Προφανώς και υπάρχει ένα ζήτημα. Γιατί, άραγε, τόση καθυστέρηση; Με τις νομικές γνώσεις που έχω, δεν μπορώ παρά να δω στο συγκεκριμένο θέμα κάποια σκοπιμότητα. Στην ίδια περίοδο έχει αφεθεί να δημιουργηθεί μια de facto κατάσταση, μη αναστρέψιμη. Αυτό θα έπρεπε να ενοχλεί τον οποιοδήποτε έχει στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία. Έχουν δικαίωμα οι πολίτες να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη; Ναι. Έχουν δικαίωμα να έχουν μια καθαρή και γρήγορη απάντηση; Ναι. Γιατί λοιπόν, ενώ επί της ουσίας συζητήθηκε το θέμα, δεν έχουμε δημοσιοποίηση της απόφασης;
Επίσης, υπάρχουν επιλογές οι οποίες θα πρέπει να δημιουργούν ερωτήματα σε πάρα πολλούς. Επενδύσεις σαν τα γκολφ δημιουργούν τεράστια επιβάρυνση στο περιβάλλον. Σπαταλώνται τεράστιες ποσότητες νερού.
Για όλα τα παραπάνω και για μια σειρά άλλα θέματα θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και δεν κατανοούμε την επιθετικότητα που φαίνεται να έχει η απάντηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και, μάλιστα, με έναν τρόπο ο οποίος βάζει στο στόμα του πρώην Επιτρόπου Στ. Δήμα πράγματα που είτε είναι γενικόλογα είτε να δημιουργούν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν τα έχει πει ο τελευταίος».

THARROSNEWS

Του Αντώνη Πετρόγιαννη