23 Φεβ 2010

Απάντηση Καραμπάτου σε Τρεμόπουλο για την ΠΟΤΑ


image
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος σχολιάζοντας την ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: 
“Η Costa Navarino αποτελεί την πρώτη σοβαρά μελετημένη προσπάθεια στην Ελλάδα για τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με ταυτόχρονη κάλυψη όλων των σύγχρονων απαιτήσεων του ποιοτικού τουρισμού”. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Καραμπάτος χαρακτηρίζει ως… αδιάβαστο τον κ. Τρεμόπουλο. Συγκεκριμένα είπε: “Στη Μεσσηνία
ήμασταν τυχεροί γιατί το όραμα του καπετάν Βασίλη (επενδυτής) ήταν να συμβάλει στη ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του. Πώς αλλιώς κάποιος θα άντεχε να παλεύει 25 χρόνια για να προχωρήσει μια επένδυση, να εξασφαλίσει 3.000 υπογραφές από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες που καλώς ή κακώς εμπλέκονται, ώστε να βρεθεί σήμερα ένας αδιάβαστος ευρωβουλευτής να τη συκοφαντήσει”. Αναλυτικά σχολιάζοντας την ερώτηση του ευρωβουλευτή ο κ. Καραμπάτος είπε: “Η Costa Navarino αποτελεί την πρώτη σοβαρά μελετημένη προσπάθεια στην Ελλάδα για τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με ταυτόχρονη κάλυψη όλων των σύγχρονων απαιτήσεων του ποιοτικού τουρισμού.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε απόσπασμα από ομιλία του επιτρόπου για το περιβάλλον Στ. Δήμα: «Είναι παρωχημένο και λανθασμένο το δίλημμα ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη. Το πρόβλημα συχνά προκύπτει από την αδυναμία να ενσωματωθούν θέματα περιβάλλοντος από την αρχή κατά τη διαδικασία σχεδιασμού ενός έργου». Στην περίπτωση της Costa Navarino έχουμε ένα παράδειγμα προς μίμηση, όπου η κατασκευή και η λειτουργία έχουν εξαρχής μελετηθεί με επίκεντρο το σεβασμό στο περιβάλλον και αυστηρότατους περιβαλλοντικούς όρους. Ενώ λοιπόν διεθνώς η επένδυση αποτελεί σημείο αναφοράς για αντίστοιχες τουριστικές επενδύσεις, στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, απόψεις όπως αυτές που εκφράστηκαν μέσω της ερώτησης στο Ευρωκοινοβούλιο δίνουν το λάθος μήνυμα στην κοινωνία για τη δυνατότητα συνύπαρξης περιβάλλοντος και οικονομικής ανάπτυξης.
Όταν μιλάμε για περιοχές του Δικτύου NATURA και για «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας», θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι το 20% της χώρας έχει χαρακτηρισθεί ως NATURA. Και δεν μιλάμε βέβαια για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (Ζώνες Α), που πράγματι χρήζουν απόλυτης προστασίας, αλλά για τις περιμετρικές  «ρυθμιστικές» ζώνες (Ζώνες Β), που μέσα τους περιλαμβάνουν ολόκληρα χωριά, θερμοκήπια, ξενοδοχεία, ακόμη
και βιομηχανίες κ.ά. Για τις ζώνες αυτές, ο αρμόδιος για το Περιβάλλον επίτροπος της Ε.Ε. Στ. Δήμας τονίζει σε ομιλία στις Βρυξέλλες (16 Απριλίου 2008): «Η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία αναγνωρίζει αυτή την ιστορική πραγματικότητα και αποδέχεται απερίφραστα ότι η οικονομική ανάπτυξη στις περιοχές του NATURA 2000 θα συνεχιστεί. Το δίκτυο NATURA δεν είναι ζώνη υψηλής προστασίας του περιβάλλοντος, όπως ισχύει σε ορισμένα κράτη-μέλη, όπου δεν επιτρέπεται κανενός είδους ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι περιοχές του δικτύου NATURA περιλαμβάνουν πόλεις, χωριά, φάρμες και επιχειρήσεις και ο σκοπός είναι η προστασία του «ζωντανού τοπίου». Οι νόμοι της Ε.Ε. προβλέπουν συγκεκριμένα, ότι οι επιχειρήσεις και οι τοπικές αρχές θα συνεργάζονται για την από κοινού εξεύρεση τρόπων προστασίας των βιολογικά μοναδικών περιοχών, οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το περιβάλλον, αλλά και για την ανάπτυξη. Η γεωργία, η αλιεία, η υλοτομία και το κυνήγι μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα.
Ακόμη και μεγάλα αναπτυξιακά έργα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή, με την προϋπόθεση ότι δεν καταστρέφουν την οικολογική αξία της περιοχής. Ενώ λοιπόν υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, δυστυχώς παραμένει η στερεοτυπική εικόνα των άκαμπτων γραφειοκρατών, οι οποίοι προτιμούν να σώζουν χάμστερ εις βάρος των θέσεων εργασίας. Είναι πράγματι εύκολος στόχος, αλλά η εικόνα αυτή δεν συνάδει με τα γεγονότα».
Η ερώτηση προσβάλλει τη χώρα μας, την κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο των φορέων της τοπικής κοινωνίας, την αρχαιολογική υπηρεσία, τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη περιοχή, τα διεθνή πανεπιστήμια, που επενδύουν τη φήμη τους, λόγω της «πράσινης ανάπτυξης» που υιοθετείται από την επένδυση κ.λπ. Η πραγματικότητα, όμως, απέχει πολύ από την εικόνα, που χωρίς συγκεκριμένη γνώση των παραμέτρων της επένδυσης, προσπαθεί να προβάλει ο κ. Τρεμόπουλος:
Ο σχεδιασμός της επένδυσης έχει εγκριθεί με ιδιαίτερα απαιτητικές και χρονοβόρες αλλά ουσιαστικές ελεγκτικές διαδικασίες και από το ΥΠΕΧΩΔΕ (Χωροταξία και Περιβάλλον) και
από τον ΕΟΤ. Στον σχεδιασμό αυτό περιλαμβάνονται προφανώς και οι εγκρίσεις των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όχι απλά κατά τα συνήθη κοινοτικά πρότυπα, αλλά με πολύ υψηλότερες απαιτήσεις.
Οι περιβαλλοντικές πρακτικές που ακολουθεί η TEMES - κάποιες από τις οποίες αποτελούν παγκόσμια πρωτοπορία – με στόχο την προστασία και ανάδειξη του φυσικού τοπίου και ζωικού βασιλείου, τόσο κατά την κατασκευή της Costa Navarino (ΠΟΤΑ Μεσσηνίας) όσο και κατά τη λειτουργία της, αποτελούν πρότυπο στην Ευρώπη. Οι δράσεις της TEMES χαίρουν ευρύτατης αναγνώρισης από διεθνείς οργανισμούς, πανεπιστήμια, καθώς και ΜΚΟ της Ελλάδος και του εξωτερικού. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη δήλωση που έκανε ο καθηγητής Johan Kleman, διευθυντής του κέντρου Bert Bolin του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης: «Η Costa Navarino θέτει στο παγκόσμιο προσκήνιο
τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα που οφείλουν να έχουν οι τουριστικές εγκαταστάσεις και αποτελεί πρότυπο για αντίστοιχες
επιχειρήσεις στην Ευρώπη» καθώς και τη δήλωση του κ. K re Bremer, πρόεδρου και αντικαγκελάριου του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης: «…Θεωρούμε ότι η ΤΕΜΕS A.E. διαθέτει αξιοπιστία σε κλιματικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, πεδία στα οποία το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης θα διεξάγει ηγετικό ερευνητικό έργο. Επίσης, προσβλέπουμε σε μια πιο στενή συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, κάτι που αναμένεται να αναπτύξει δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία με διασυνοριακά ερευνητικά έργα…», δήλωση, που έγινε κατά τη  διάρκεια της επίσημης ανακοίνωσης της συνεργασίας της ΤEMES με το εν λόγω Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία Αθηνών. Nα σημειώσουμε ότι το
πολλαπλώς βραβευμένο με Νόμπελ Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το κέντρο Bert Bolin έχουν αναγνωριστεί διεθνώς για την έρευνά τους στους τομείς των κλιματικών αλλαγών και του περιβάλλοντος.
Χαρακτηριστικά αναφέρω κάποιες από τις πρότυπες πρακτικές, που έχουν κερδίσει το σεβασμό της διεθνούς κοινότητας: - Η δόμηση στην Costa Navarino δε θα υπερβεί συνολικά το μισό της επιτρεπόμενης από το νόμο νόμιμης εκμετάλλευσης (δηλαδή το Σ.Δ. 0,1 αντί του επιτρεπόμενου 0,2). Πάνω από 90% της συνολικής επιφάνειας θα παραμείνει ακάλυπτο με κύρια χρήση το φυσικό ή το οργανωμένο πράσινο, διαφυλάσσοντας το χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά της περιοχής.
- Πραγματοποιείται εφαρμογή του μεγαλύτερου προγράμματος μεταφύτευσης ελαιοδέντρων παγκοσμίως.
- Ολοκληρώθηκε η εκπόνηση μελέτης διαχείρισης υδατικών πόρων λεκανών απορροής Πύλου - Ρωμανού.
- Πραγματοποιείται εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας τελευταίας τεχνολογίας, του μεγαλύτερου παγκοσμίως, που τοποθετείται κάτω από γήπεδο γκολφ.
- Εγινε κατασκευή δύο λιμνοδεξαμενών χωρητικότητας 800.000m3 για τη συλλογή της πλεονάζουσας χειμερινής επιφανειακής απορροής των τοπικών ρεμάτων και την άρδευση
των γηπέδων γκολφ.
- Προβλέπεται άρδευση με ανακυκλωμένο νερό από το βιολογικό καθαρισμό των εγκαταστάσεων και των γειτονικών δήμων.
Τέλος, σε μια περίοδο, που όλοι ανησυχούμε και προσπαθούμε να συμβάλουμε στην έξοδο της χώρας μας από την καταλυτική οικονομική κρίση, μια τέτοια απαρχαιωμένη και κυρίως δογματική προσέγγιση οδηγεί σε πλήρη αποθάρρυνση, όχι βέβαια των συμβατικών ξενοδοχειακών επενδύσεων (αφού τέτοιες προωθούνται κατά πολλές χιλιάδες κλίνες ανενόχλητα ακόμη και σε περιοχές, όπου οι τουριστικοί –περιβαλλοντικοί πόροι έχουν προ πολλού απαξιωθεί), αλλά των πρότυπων επενδύσεων, αυτών που ενσωματώνουν μια άλλη αντίληψη για τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.
Στη Μεσσηνία ήμασταν τυχεροί γιατί το όραμα του καπετάν Βασίλη (επενδυτής) ήταν να συμβάλει στη ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του. Πώς αλλιώς κάποιος θα άντεχε να παλεύει 25 χρόνια για να προχωρήσει μια επένδυση, να εξασφαλίσει 3000 υπογραφές από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες που καλώς ή κακώς εμπλέκονται, ώστε να βρεθεί σήμερα ένας αδιάβαστος ευρωβουλευτής να τη συκοφαντήσει;”.

ΕLEFTHERIANEWS

ΣΧΟΛΙΟ : Πράγματι η ΠΟΤΑ είναι η τελευταία ελπίδα της Μεσσηνίας γιά ανάπτυξη και  εργασία μέσα στις δύσκολες μέρες που έρχονται . Φυσικά όλα πρέπει να γίνουν σύννομα και με περιβαλλοντική ευαισθησία ,γιατί ουσιαστικά αυτό το περιβάλλον θα προσελκύσει τουρίστες και επενδυτές. Μου έκανε εντύπωση η χθεσινή αναφορά του Βγενόπουλου (στο Χατζηνικολάου) στην επένδυση του Κωνσταντακόπουλου ,σαν δείγμα προσφοράς του κεφάλαιου στο τόπο.
Ελπίζω όλα να πάνε κατ΄ευχή γιατί δεν σας κρύβω ανησυχώ γιά το μέλλον του τόπου μας.  (Μ.Λ)