19 Φεβ 2010

ΜΕΤΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010

Ενα σκάνδαλο στον ΔΟΑΤΑΠ
Tου Πασχου Μανδραβελη

Ενα παλιό μεράκι όλων των πρωθυπουργών ήταν να αξιοποιήσουν τους πετυχημένους Ελληνες της αλλοδαπής. Ορισμένοι, μάλιστα, έκαναν εκκλήσεις σε ακαδημαϊκούς μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού για να έρθουν εδώ και να συνδράμουν με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους στην αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά και του τόπου γενικότερα.
Κάποιοι από τους Ελληνες του εξωτερικού το αποτόλμησαν και φυσικά το... πλήρωσαν. Η μετριοκρατία των ελληνικών πανεπιστημίων είτε τους έκανε σαν τα μούτρα της είτε τους πολέμησε σκληρά. Ενα παράδειγμα: Το 1998 μια ομάδα 32 πανεπιστημιακών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πρότεινε για μετάκληση τον παγκοσμίου φήμης φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο. Το ενδεκαμελές εκλεκτορικό σώμα του -κατά τα άλλα μεγαλύτερου πνευματικού ιδρύματος της χώρας- απέρριψε την πρόταση με ψήφους 6 - 4!

Μια αντίστοιχη ιστορία διαδραματίζεται αυτές τις μέρες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ξεκίνησε τη διαδικασία μετάκλησης ενός λαμπρού Ελληνα επιστήμονα της αλλοδαπής. Ο κ. Στάμος Καραμούζης είναι κοσμήτορας του τμήματος πληροφορικής του Regis University στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Το εν λόγω πανεπιστήμιο δεν είναι απλώς ένα από τα μεγαλύτερα (16.000 φοιτητές). Κατατάσσεται επί 13 χρόνια 27ο ανάμεσα στα 100 κορυφαία πανεπιστήμια του U. S. News & World Report. Μόνο το τμήμα πληροφορικής στο οποίο είναι κοσμήτορας ο κ. Καραμούζης έχει 165 μέλη ΔΕΠ.
Οπως είναι φυσικό, το Πανεπιστήμιο Regis είναι αναγνωρισμένο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ). Τα πτυχία δεκάδων Ελληνόπουλων έχουν επικυρωθεί χωρίς πρόβλημα και από το παλιό ΔΙΚΑΤΣΑ και από τον σημερινό ΔΟΑΤΑΠ. Από την Παρασκευή όμως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Το 27ο καλύτερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ μπορεί να πάψει να είναι αναγνωρισμένο από την ελληνική πολιτεία.
Οπως είναι φυσικό, η έλευση ενός καταξιωμένου επιστήμονα της αλλοδαπής θορυβεί την ιθαγενή μετριοκρατία. Εκ της εμπειρίας γνωρίζουμε ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να αναπαραγάγει το τέλμα στο οποίο ευημερεί. Ετσι, κάποιοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επιχείρησαν να μπλοκάρουν τη μετάκληση του κ. Καραμούζη στο εκλεκτορικό σώμα, όπως ακριβώς έγινε και με την υπόθεση του κ. Δημήτρη Νανόπουλου. Προς τιμήν τους, οι περισσότεροι των διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία αντιστάθηκαν. Ψήφισαν υπέρ της μετάκλησης. Οι υπερασπιστές, όμως, του τέλματος σκέφθηκαν κάτι σατανικό: απέστειλαν αίτημα στον ειδικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Βασίλειο Παπαζογλου, ζητώντας να αρθεί η αναγνώριση του Regis University από τον ΔΟΑΤΑΠ! Ζήτησαν δηλαδή από την ελληνική πολιτεία να πάψει να αναγνωρίζει ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Και ο πολιτικός προϊστάμενος της Ανώτατης Παιδείας αντί να γελάσει και να πετάξει το αίτημα στο καλάθι των αχρήστων το προώθησε για εξέταση. Ετσι, φτάσαμε στον έσχατο παραλογισμό: προκειμένου να μην έρθει ένας καθηγητής σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, η πολιτεία θα πάψει να αναγνωρίζει το 27ο καλύτερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ! Εχουν άδικο να απελπίζονται οι ξένοι με αυτό που αποκαλούν «ελληνική τραγωδία»;

ΣΧΟΛΙΟ: Δεν μπορώ να πω τίποτα , κλίκες , μέσον, λάσπη και όλοι αυτοί δυστυχώς επιβιώνουν και μας κυβερνούν. Όμως εδώ ταιριάζει το :( δεν θα ήταν αυτοί λύκοι ,αν εμείς δεν ήμασταν πρόβατα)...