Ακόμη και ο μετριοπαθής, μη εθνικιστικός τύπος της Θράκης υποδέχθηκε με προβληματισμό την είδηση ότι η αντινομάρχης Ροδόπης και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σιμπέλ Μουσταφάογλου, τέθηκε επικεφαλής αμιγούς μειονοτικού ψηφοδελτίου. Ο συνδυασμός «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» θα διεκδικήσει τον δήμο Κομοτηνής, στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί και ο αμιγής μειονοτικός, δημοτικός, συνδυασμός στην Ξάνθη, ο οποίος είχε συμμετάσχει και στις εκλογές του 2006, εκλέγοντας δυο δημοτικούς συμβούλους. Το όνομά του: «Ισότητα για το δήμο Ξάνθης». Υποψήφια δημοτική σύμβουλος για το δήμο Μύκης Ξάνθης, σε αμιγώς μειονοτικό συνδυασμό, και η Γκιουλ Καραχασάν, που το 2006 ήταν υποψήφια υπερνομάρχης, με το ΠΑΣΟΚ.
Τα πρόσωπα που συμβόλιζαν τα ανοίγματα του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του προέδρου του προς την μουσουλμανική μειονότητα του γυρίζουν τη πλάτη, προκαλώντας μια σειρά ερωτηματικά.
Του Αρίστου Αναγνώστου
« Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου εξαγγέλλει τον Συνδυασμό «Πρώτο Βήμα προς την ισότητα», έχοντας η ίδια υπάρξει οκτώ συναπτά έτη νομαρχιακή σύμβουλος και έχοντας διατελέσει υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠαΣοκ!!!», σχολιάζει ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ της Θράκης. Ποια πρώτα βήματα λοιπόν όταν η ίδια, η κοινωνία της Ροδόπης, οι πολιτικοί της ταγοί, το ΠαΣοΚ τής έχει δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει σε δέκα χρόνια 1000 βήματα μαζί, και όταν μια σειρά εξαιρετικών τούρκικης καταγωγής συμπολιτών είναι, εδώ και μια εικοσαετία το λιγότερο, ήδη ενταγμένοι στην εξυπηρέτηση των πολιτικών μας θεσμών, υπηρετώντας τους με αξιοσύνη, ακεραιότητα και αφοσίωση;»
«Προσκύνησε το τουρκικό προξενείο και τους εξτρεμιστές»
«Η εμφάνισή της ήταν αρχηγική», γράφει ο ΜΑΧΗΤΗΣ της Ξάνθης. «Το παρών στην ανοιχτή συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Κομοτηνής έδωσαν σύσσωμοι οι θρησκευτικοί και πολιτικοί παράγοντες της μειονότητας καθώς επίσης πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και οργανισμών της μειονότητας.
Μεταξύ αυτών ο «ψευτομουφτής» Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερήφ, ο «ψευτομουφτής» Ξάνθης και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας, Αχμέτ Μετέ, ο πρόεδρος της «Ένωσης Τούρκων Δασκάλων», Σαμήτ Οραμάν, ο πρόεδρος του Κόμματος DEP (Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης), Μουσταφά Αλή Τσαούς, ο νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, Κοτζά Μουμίν Ριτβάν, ο Δήμαρχος Φιλύρας, Χασάν Κιαζήφ, και ο πρώην Δήμαρχος Σώστη, Μουσταφά Μουσταφά».
«Πολιτική αυτοκτονία της Σιμπέλ. Προσκύνησε η αντινομάρχης το τουρκικό προξενείο και προσέγγισε τους εξτρεμιστές… Κανείς δεν θα περίμενε η μετριοπαθής άλλοτε Σιμπέλ Μουσταφάογλου, συνεργάτης του Άρη Γιαννακίδη(νομάρχη Ροδόπης), βάζοντας πάνω απ’ όλα την φιλοδοξία της και ποιος ξέρει ποια ακόμη ανταλλάγματα, να ηγείται ενός τέτοιου σχήματος, προσβάλλοντας όλους τους προγενέστερους συνεργάτες της και αποδεικνύοντας ότι τελικά, είναι πολύ εύκολο να φτύσεις το κόμμα που σε ανέδειξε», γράφει η εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ της Κομοτηνής.
Η γοητευτική Σιμπέλ
Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου γεννήθηκε στην Κομοτηνή, αλλά μεγάλωσε στην Γερμανία, όπου πήγαν οι γονείς της για να εργασθούν. Στο βιογραφικό της αναφέρει ότι σπούδασε στο Τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και ότι έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο.
Όλα αυτά, έκαναν την ξανθιά, γοητευτική κοπέλα, με τα γαλάζιο βλέμμα, περιζήτητη νύφη στη μειονότητα. Παντρεύτηκε τον γιο του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μεχμέτ Αχμέτ, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να έχει και μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Το φροντιστήριο ξένων γλωσσών που άνοιξε στην Κομοτηνή, το 1999, έχει πετυχημένη πορεία και μαθητές, κυρίως, παιδιά της μειονότητας.
Το 2002 εκλέχτηκε Νομαρχιακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Άρη Γιαννακίδη. Από το 2002 έως το 2004 υπήρξε Αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου. Από το 2006 ασκεί καθήκοντα Αντινομάρχη με αρμοδιότητα στα θέματα Παιδείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής. Υπήρξε πρόεδρος του κέντρου πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών «ΟΡΦΕΑΣ», ενώ είναι Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Νομαρχιακής Επιχείρησης Ανάπτυξης Νομού Ροδόπης.
Το 2005 εκλέχτηκε μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΠΑΣΟΚ, όπου ήταν υπεύθυνη του τομέα Παιδείας και μέλος των επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διεθνών Σχέσεων. Έχει συνεργαστεί με το ΙΣΤΑΜΕ σε θέματα μειονότητας. Συμμετείχε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σε σειρά συναντήσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, με θέμα «Σεβασμός στην διαφορετικότητα στις μουσουλμανικές κοινότητες». Το 2009 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής
Από την Καραχασάν στην Σιμπέλ
«Η Σιμπέλ δεν είναι Καραχασάν», μου απάντησε δημοσιογράφος της Κομοτηνής, όταν ανέφερα ότι το πείραμα Παπανδρέου με τη μειονότητα στις εκλογές του 2006 ήταν παρακινδυνευμένο και αποτυχημένο και ότι το επανέλαβε και στις ευρωεκλογές του 2009. «Η Καραχασάν ήρθε από το πουθενά το 2006 για την υπερνομαρχία Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας. Κανείς δεν την ήξερε. Δεν είχε κοινωνική και πολιτική εμπειρία. Με την Σιμπέλ τα πράγματα δεν ήταν το ίδιο.
Όταν ο Παπανδρέου την έβαλε στο ευρω-ψηφοδέλτιο, ήταν ήδη αντινομάρχης, πρώτη σε ψήφους στο νομό Ροδόπης. Από την άλλη είναι μια προοδευτική γυναίκα με τελείως διαφορετικό προφίλ. Για αυτό και δυσκολεύονται να πιστέψουν οι σύντροφοί της στο ΠΑΣΟΚ ότι αποφάσισε να «παίξει» με το τουρκικό προξενείο και με όλους αυτούς του κύκλους. Έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά για την Σιμπέλ, και διαψεύσθηκαν».
Μεταξύ αυτών των κύκλων αναφέρεται και το κόμμα Φιλίας Ισότητας και Ειρήνης(DEP) του Αχμέτ Σαδίκ, που σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1995. Στην Κομοτηνή μιλούν για νεκρανάσταση του DEP, και προσπάθειά του να ξαναγίνει ρυθμιστής της μειονότητας και των ψήφων της.
«Φιλία, ειρήνη αλλά και ισότητα»
«Σήμερα 22 Σεπτεμβρίου είναι μια μεγάλη ιστορική ημέρα για την Μειονότητα. Στο μέλλον, αυτοί που θα διαβάζουν τα σημερινά γεγονότα θα μας βλέπουν με μεγάλη εκτίμηση,είπε κατά την παρουσίαση του συνδυασμού, ο Μουσταφά Αλή Τσαβούς, Πρόεδρος του κόμματος Φιλίας Ισότητας και Ειρήνης (D.E.P.) Ο συνδυασμός «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» γεννήθηκε εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια στα προβλήματα η Μειονότητα. Αυτοί που δεν μπόρεσαν να δουν τη διαφορά κάνουν μεγάλο λάθος. Δεν μπορείτε να αγνοήσετε τη Μειονότητα στη Ροδόπη. Με αυτήν την άγνοια δεν θα μπορέσετε να φθάσετε πουθενά. Εμείς στις ομιλίες μας πάντα ζητάμε ισότητα. Βεβαίως είμαστε υπέρ της φιλίας και της ειρήνης, αλλά και της ισότητας.
Έτσι ο συνδυασμός «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» θα είναι η φωνή της Μειονότητας στο δήμο Κομοτηνής. Θα γίνει η φωνή των υπηρεσιών και των δικαιωμάτων της που δεν της δόθηκαν μέχρι σήμερα. Εμείς ως κόμμα στηρίζουμε τον συνδυασμό «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» και θα είμαστε στο πλευρό τους μέχρι το τέλος. Έχουμε ανοιχτές τις πόρτες μας για όλους και από την Μειονότητα και από την Πλειονότητα, αρκεί να βλέπουν τα προβλήματά μας».
« Η ομιλία της Σιμπέλ γράφτηκε στο προξενείο».
Στην παρουσίαση του συνδυασμού, όλες οι ομιλίες έγιναν στα τουρκικά, με εξαίρεση, μια μικρή αναφορά στα ελληνικά, από την επικεφαλής:
«Χαιρόμαστε που δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό το δρόμο και έχουμε μαζί μας όλους τους φορείς της τουρκικής μειονότητας. Αυτός είναι ο σκοπός ίδρυσης του ανεξάρτητου συνδυασμού «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» για το δήμο Κομοτηνής. Είναι η απόδειξη ότι η μειονότητα όταν χρειασθεί μπορεί να γίνει μια γροθιά.
Αυτό που μας ενώνει είναι ο κοινός αγώνας μας για το καλό της μειονότητας. Τελευταία ακούγεται συχνά η φράση ότι έχουμε αποκτήσει τα δικαιώματά μας ως πολίτες αυτής της χώρας που είναι η πατρίδα μας. Εμένα και τους συνεργάτες μου, αυτό δεν μας ικανοποιεί. Σε κάθε δημοκρατική χώρα δεν θα έπρεπε να απολαμβάνει κάθε πολίτης ίσα δικαιώματα; Αυτό δεν είναι αυτονόητο; Γιατί τότε κάθε φορά που καλυτερεύουν κάποια πράγματα κάνουμε λόγο για πράγματα που είναι αυτονόητα; Γιατί τα μπερδεύουμε με τα μειονοτικά μας δικαιώματα;».
«Η ομιλία της Σιμπέλ γράφτηκε στο προξενείο Κομοτηνής, ενώ δεν δέχθηκε καμιά ερώτηση μετά την ομιλία της» αναφέρουν δημοσιογράφοι που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του μειονοτικού συνδυασμού.Η είδηση της συγκρότησής του, πάντως, φαίνεται να προβληματίζει παράγοντες της μειονότητας που δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε ένα υποκινούμενο από την Άγκυρα, εκλογικό σχήμα, αλλά φοβούνται τις συνέπειες της άρνησής τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει δυστοκία στην συγκρότηση των συνδυασμών από τα κόμματα.
ΠΑΣΟΚ: πισωγύρισμα
«Μου κάνει εντύπωση το όνομα του συνδυασμού. «Το πρώτο βήμα για την Ισότητα», ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου και βουλευτή Ροδόπης, Γιώργου Πεταλωτή. Γνωρίζουμε, πολύ καλά πως η ισότητα έχει κατακτηθεί απ’ όλη την κοινωνία, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Αυτό δεν έγινε τυχαία και αυτόματα. Έγινε, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες. Χαίρομαι, γιατί το κόμμα στο οποίο ανήκω ήταν από τους πρώτους κομματικούς σχηματισμούς που πίστεψε στην ισότητα μεταξύ των πολιτών, και έδωσε μάχες σε πολλά επίπεδα. Από εκεί και πέρα, ακολούθησαν και άλλες πολιτικές δυνάμεις.
...Ζούμε σε μια περιοχή όπου το δικαίωμα στην ισότητα είναι και κατεκτημέντο και κατοχυρωμένο. Ο καθένας χρησιμοποιεί αυτή την έννοια κατά το δοκούν. ..Το να υπάρχουν ψηφοδέλτια χωριστά με βάση το θρήσκευμα ή την καταγωγή, είναι πισωγύρισμα, ειδικά για τη μειονότητα. Ο καθένας όμως ας αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι κρίμα, προσπάθειες που γίνονται εδώ και δεκαετίες να τορπιλίζονται. Ο καθένας είναι υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό».
Τα ερωτηματικά.
Το θέμα του μειονοτικού ψηφοδελτίου αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης στα πολιτικά στέκια και τα καφενεία της πόλης, ανεξάρτητα από το αν οι θαμώνες είναι χριστιανοί ή μουσουλμάνοι. Μεταξύ αυτών που ακούγονται είναι ότι «υποψήφιοι σε μεικτά σχήματα, φοβούνται ότι το προξενείο θα τους μαυρίσει. Όπως και απλοί άνθρωποι της μειονότητας, απλοί ψηφοφόροι, που σπουδάζουν τα παιδιά τους στην Τουρκία, φοβούνται για ενδεχόμενες συνέπειες, αν δεν συστρατευθούν».
Σε μια περίοδο όπου βελτιώνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις , γιατί το τουρκικό προξενείο να ενθαρύνει ή και να καθοδηγεί μια κίνηση που αντικειμενικά στρέφεται κατά της ελληνικής κυβέρνησης; Πρόκειται για αντίδραση από το βαθύ κράτος της Τουρκίας στη προσέγγιση; H Σιμπέλ Μουσταφάογλου ξέρει σίγουρα την απάντηση.