13 Σεπ 2010

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Αμεση αποκατάσταση σε 71 χωματερές


Στην άμεση αποκατάσταση 71 ανενεργών χωματερών προχωρεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που ήδη έχει προκηρύξει διαγωνισμό για τις 4 σχετικές εργολαβίες, με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι υπόλοιπες 79, που είναι ακόμα ενεργές, θα αποκαθίστανται σταδιακά, όταν θα εφαρμόζεται η μεταβατική λύση του δεματοποιητή στις περιοχές που αυτές καλύπτουν.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες στην Καλαμάτα ο περιφερειάρχης Φώτης Χατζημιχάλης, προσθέτοντας ότι ήδη από το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός -με προϋπολογισμό 15.000.000 ευρώ- για την αποκατάσταση ενεργών χωματερών σε 3 Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Πελοπόννησος.
Ο περιφερειάρχης βρέθηκε στην Καλαμάτα προκειμένου να παρουσιάσει στην ΤΕΔΚ Μεσσηνίας τον αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), ξεκινώντας έτσι το διάλογο με φορείς της Περιφέρειας. Ο διάλογος, όπως είπε, θα ολοκληρωθεί με τις γνωμοδοτήσεις των φορέων μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ ώς το τέλος του Οκτωβρίου το περιφερειακό συμβούλιο θα έχει εγκρίνει τον ΠΕΣΔΑ.
Οι διαχειριστικές ενότητες είναι τρεις, είπε ο Φ. Χατζημιχάλης -η Μεσσηνία, η Λακωνία και μαζί οι τρεις Νομοί Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, ενώ μία πρόταση εισηγείται να συμμετέχουν και δύο δήμοι της Αρκαδίας στην ενότητα της Μεσσηνίας. Η ολοκληρωμένη διαχείριση, συνέχισε ο περιφερειάρχης, θα γίνει με αποκεντρωμένες μονάδες που θα αναλάβουν αυτό το έργο -«δεν μιλάμε για μία μονάδα στην Πελοπόννησο» τόνισε, και συνέχισε: «Η βάση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων είναι, κατά τη γνώμη μας, η μείωση του όγκου τους, η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση. Πρόσφατα, σε συνάντησή μας η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη δεσμεύθηκε ότι θα εκχωρήσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την προμήθεια κάδων και απορριμματοφόρων για ανακυκλώσιμα υλικά».
Ο Φ. Χατζημιχάλης δήλωσε επίσης ότι θα χρησιμοποιηθούν οι δεματοποιητές στη -διετή, όπως εκτίμησε- μεταβατική φάση, «επειδή τα 9 εκατομμύρια είναι χρήματα του ελληνικού λαού και οφείλω να τα σεβαστώ. Θα ενταχθούν στον ΠΕΣΔΑ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα αξιοποιηθούν είτε ως σταθμοί μεταφόρτωσης, είτε δίπλα στις μονάδες -όταν χρειαστεί συντήρηση η μονάδα τα σκουπίδια θα δεματοποιούνται για να μην δημιουργούνται νέες χωματερές-είτε για το στόχο για τον οποίο ουσιαστικά υπάρχουν, κι αυτός δεν είναι άλλος παρά η δεματοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών». 
ELEFTHERIANEWS