5 Σεπ 2010

Πόσοι εκλέγονται ανά Δήμο

Image

Έδρα και στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα
Μια σημαντική καινοτομία, ότι έδρα λαμβάνει και ο συνδυασμός με τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων και όχι μόνο αυτός που έχει λάβει αριθμό ψήφων ίσο με το εκλογικό μέτρο, περιλαμβάνει το νέο σύστημα που θα τεθεί σε ισχύ στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Έτσι, επιτυγχάνεται η εκπροσώπηση συνδυασμών που έλαβαν ικανό αριθμό ψήφων σε εκλογικές περιφέρειες, αλλά στο σύνολο του Δήμου δεν μπόρεσαν να «πιάσουν» το εκλογικό μέτρο.

Οι έδρες κατανέμονται στον επιτυχόντα συνδυασμό, που έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων του Δήμου, και στους επιλαχόντες συνδυασμούς. Ο επιτυχών συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 του συνολικού αριθμού των εδρών, αν το ποσοστό του είναι μέχρι 60%, ενώ τα υπόλοιπα 2/5 κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών.
Αν ο επιτυχών συνδυασμός λάβει ποσοστό ψήφων μεγαλύτερο του 60%, οι έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ όλων των συνδυασμών. Αν ουδείς συνδυασμός λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, η εκλογή επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στους επικεφαλής των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Σε αυτή την περίπτωση, οι μισές έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ όλων των συνδυασμών βάσει της πρώτης εκλογής, ενώ οι υπόλοιπες κατανέμονται μεταξύ των δύο μετεχόντων στην επαναληπτική εκλογή συνδυασμών, έτσι ώστε ο επιτυχών συνδυασμός να λάβει, οπωσδήποτε, τα 3/5 του συνολικού αριθμού των εδρών.
Ποιοι εκλέγονται ....

Στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, με πληθυσμό 23.780 άτομα, εκλέγονται 27 σύμβουλοι. Από αυτούς, οι 14 με την πρώτη κατανομή και οι υπόλοιποι 13 με τη δεύτερη. Από το Δήμο Κορώνης με πληθυσμό 5.067 κατοίκων εκλέγονται 6 σύμβουλοι, από το Δήμο Μεθώνης με πληθυσμό 2.638 κατοίκων 3, από το Δήμο Νέστορος με πληθυσμό 5.552 κατοίκων 6, από το Δήμο Παπαφλέσσα με πληθυσμό 2.205 κατοίκων 3, από το Δήμο Πύλου με πληθυσμό 5.402 κατοίκων 6 και από το Δήμο Χιλιοχωρίων με πληθυσμό 2.916 κατοίκων 3. Ο επιτυχών συνδυασμός θα εκλέξει 16 και οι επιλαχόντες συνδυασμοί 11. 
....
THARROS