23 Ιαν 2010

Πρόταση του υπουργείου, για τον νομό Μεσσηνίας : 4 έως 6 δήμοι



Εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, το ψήφισμα που περιλαμβάνει τις βασικές αρχές και προϋποθέσεις του νέου σχεδίου "Καλλικράτης". Το γενικό αίτημα των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης ήταν όπως αναμενόταν το οικονομικό. Παρασκηνιακά συζητήθηκε και η γεωγραφία των δήμων. Η πρόταση του υπουργείου, για τον νομό Μεσσηνίας, είναι 4 έως 6 δήμους και σε αυτό διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Το σχέδιο πάντως που έχει διαρρεύσει κάνει λόγο για 6 δήμους. Συγκεκριμένα:
1) Δήμος Καλαμάτας αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Αβίας, Άριος, Θουρίας, Καλαμάτας, Λεύκτρου.
2) Δήμος Μεσσήνης αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Ανδρούσας , Αριστομένη, Αρφαρά, Ιθώμης, Βουφράδος, Μεσσήνης.

3) Δήμος Μελιγαλά αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Ανδανίας,Είρας, Οιχαλίας, Μελιγαλά.
4) Δήμος Κυπαρισσίας αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Αετού, Αυλώνος, Δωρίου, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών,

5) Δήμος Πύλου ή Νέστορος αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Γαργαλιάνων, Μεθώνης, Παπαφλέσσα, Χιλιοχωρίων, Νέστορος, Πύλου και

6) Δήμος Κορώνης αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Αίπειας, Κορώνης, Πεταλιδίου.
Η επιλογή αυτή βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους δημάρχους της Μεσσηνίας αν και έχουν επιφυλάξεις φοβούμενοι τοπικιστικές αντιδράσεις. Παράγοντες του υπουργείου λένε πως αυτή η γεωγραφική διαμόρφωση είναι η μόνη που πληροί τα κριτήρια συνενώσεων για τους νέους ισχυρούς δήμους στην Μεσσηνία. Το θέμα αυτό επίσημα θα ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου.
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ