Επειδή η τεχνολογία προχωρά, και γρήγορα η ψηφιακή τηλεόραση θα εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, καλό θα είναι να ξέρουμε ήδη κάποια πράγματα για τον νέο τρόπο που σε κάποια στιγμή (στο πολύ κοντινό μέλλον) θα τα ζήσουμε και στις δικές μας τηλεοράσεις.
Θα πρέπει να διαβάσετε μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις που σίγουρα θα σας δημιουργηθούν όταν φτάσει η ώρα της μετάβασης από την τωρινή αναλογική στην αυριανή ψηφιακή τηλεόραση.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε (για το δικό σας καλό) στην ερώτηση και απάντηση αριθμός 7 (επτά).
Διαβάστε λοιπόν με προσοχή. ......... FILIATRA
1. Τι είναι η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση;
Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος που σταδιακά θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή αναλογική.
2. Τι σημαίνει ψηφιακή μετάβαση;
Με τον όρο αυτό ορίζεται το... μεσοδιάστημα στο οποίο θα υπάρχει παράλληλη εκπομπή αναλογικού και ψηφιακού σήματος ούτως ώστε να προσαρμοστούν όλοι στη νέα ψηφιακή εποχή. Ενα διάστημα προσαρμογής που παρέχει τη δυνατότητα ενημέρωσης για τη νέα τεχνολογία αλλά και εφοδιασμού με τον κατάλληλο αποκωδικοποιητή ή την τηλεόραση που να τον περιλαμβάνει. Μετά το τέλος της περιόδου αυτής η εκπομπή αναλογικού σήματος θα τερματιστεί καθώς θα υπάρχει μόνο ψηφιακό σήμα.
3. Πότε θα ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση;
Σύμφωνα με την απόφαση της Παγκόσμιας Ενω σης Τηλεπικοινωνιών (ΙΤU), ως το 2015 όλες οι χώρες παγκοσμίως θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την ξεπερασμένη αναλογική τεχνολογία και να έχουν περάσει στην ψηφιακή. Με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης όλες οι χώρες-μέλη, ανάμεσά τους φυσικά και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους ως το τέλος του 2012.
4. Τι προβλήματα μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης;
Κατά την περίοδο της μετάβασης συγκεκριμένες περιοχές αναπόφευκτα θα χάσουν το αναλογικό σήμα. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, θα κλείσει η αναλογική εκπομπή από την Αίγινα όλων των σταθμών, όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη με τις εκπομπές από το Φιλίππειο. Ετσι, λοιπόν, περίπου 40.000 τηλεθεατές που καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από τα δύο συγκεκριμένα κέντρα, δηλαδή οι κάτοικοι στους νοτιανατολικούς πρόποδες του Υμηττού καθώς και γύρω από τον λόφο του Φιλίππειου, θα χάσουν κάθε αναλογικό σήμα και θα χρειαστούν άμεσα την προμήθεια αποκωδικοποιητών προκειμένου να μπορούν να δουν τηλεόραση.
5. Ποια είναι τα οφέλη της ψηφιακής;
Το βασικό όφελος για τους τηλεθεατές είναι η καλύτερη ποιότητα σήματος, που σημαίνει καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς «χιόνια» και παρεμβολές στον ήχο. Παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος ώστε να γνωρίζουν τι παρακολουθούν αλλά και τι πρόκειται να ακολουθήσει. Επίσης οι τηλεθεατές θα μπορούν να προγραμματίζουν την εγγραφή των τηλεοπτικών προγραμμάτων της αρεσκείας τους, για να τα παρακολουθούν όταν έχουν την ευκαιρία. Στο μέλλον οι τηλεθεατές θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν περισσότερα κανάλια, αλλά και να απολαμβάνουν τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και διαδραστικές υπηρεσίες.
6. Υπάρχει συγκεκριμένη τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί;
Το πρωτόκολλο κωδικοποίησης που επελέγη είναι το ΜΡΕG-4, το οποίο θεωρείται και το πλέον σύγχρονο. Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιήθηκε από όλες τις χώρες που ξεκίνησαν το συγκεκριμένο εγχείρημα μετά το 2006, δεδομένου ότι προσφέρει 40% καλύτερη ποιότητα από το προγενέστερο ΜΡΕG-2.
7. Θα χρειαστώ καινούργια κεραία ή πιάτο;
Εδώ ειδικά λίγη προσοχή. Δεν θα χρειαστεί ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΛΛΑΓΗ στην εγκατάσταση της ήδη υπάρχουσας κεραίας προκειμένου να λάβουμε το ψηφιακό σήμα.
Η μετατροπή του σήματος γίνεται εξ ολοκλήρου από τον αποκωδικοποιητή που θα τοποθετήσουμε. Και φυσικά δεν θα χρειαστούμε ΚΑΝΕΝΑ ΠΙΑΤΟ. Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται και τώρα. Μόνο που το σήμα θα είναι ψηφιακό και οι τηλεοράσεις μας δεν θα μπορούν να το "διαβάσουν".
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ γιατί επιτήδιοι τεχνικοί και σε ορισμένες περιπτώσεις δήθεν τεχνικοί, καραδοκούν να σας πουλήσουν παραμύθια για νέες κεραίες μόνο και μόνο για να σας πάρουν επιπλέον χρήματα από το πορτοφόλι σας.
ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΜΕ: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΡΑΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ.
Διαβάστε παρακάτω στην ερώτηση 13 το πόσους αποκωδικοποιητές χρειάζεστε.
8. Τι είναι o αποκωδικοποιητής;
Ο αποκωδικοποιητής είναι η ηλεκτρονική συσκευή που συνδέεται με την τηλεόρασή σας και με την εξωτερική κεραία, σε περίπτωση που η τηλεόρασή σας δεν έχει ψηφιακό δέκτη-αποκωδικοποιητή ή αυτός που έχει δεν είναι συμβατός με το σύστημα κωδικοποίησης της πλατφόρμας.
Οι αποκωδικοποιητές μπορεί να συνδεθούν με οποιαδήποτε τηλεόραση έχει δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερική κεραία, και η σύνδεση είναι τόσο απλή που μπορεί να γίνει χωρίς να χρειάζεται ειδικός τεχνικός. Επίσης οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν τα ψηφιακά κανάλια και μέσω υπολογιστή, αρκεί να προμηθευθούν την ειδική κάρτα από τα εξειδικευμένα καταστήματα
9. Πού θα βρω αποκωδικοποιητή;
Αποκωδικοποιητές μπορούμε να προμηθευτούμε από τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.
10. Προβλέπεται τέλος συνδρομής;
Επισημαίνεται ότι δεν προβλέπεται χρέωση καμιάς συνδρομής για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
11. Χρειάζομαι νέα τηλεόραση;
Δεν απαιτείται αγορά νέας τηλεόρασης για τη λήψη του ψηφιακού σήματος. Ακόμη και με την παλιά σας τηλεόραση είναι δυνατόν να βλέπετε ψηφιακά αρκεί να συνδέσετε έναν απλό αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει το σύστημα εικόνας ΜΡΕG-4.
12. Πόσο θα κοστίσει η αλλαγή;
Το κόστος για έναν απλό αποκωδικοποιητή που αναβαθμίζει την τηλεόρασή σας με μια απλή σύνδεση είναι πραγματικά μικρό και υπολογίζεται γύρω στα 50 ευρώ. Φυσικά, υπάρχουν και πιο περίπλοκοι ψηφιακοί δέκτες στην αγορά και απευθύνονται σε πιο απαιτητικούς τηλεθεατές που παρακολουθούν δορυφορικά και άλλα εξειδικευμένα προγράμματα.
Σε κάθε περίπτωση συνιστούμε να προτιμήσετε να κάνετε έρευνα αγοράς πριν προμηθευτείτε κάποιο αποκωδικοποιητή για να μην τον πληρώσετε χρυσό.
13. Κάθε τηλεόρασή μας θέλει αποκωδικοποιητή;
Θα χρειαστεί ένας διαφορετικός αποκωδικοποιητής για κάθε τηλεόραση που υπάρχει στο σπίτι και δεν διαθέτει ψηφιακό δέκτη που υποστηρίζει το σύστημα ΜΡΕG-4. Ο κάθε αποκωδικοποιητής που συνδέεται στην τηλεόρασή μας ουσιαστικά υποκαθιστά μόνο τον δικό της αναλογικό δέκτη. Επομένως κάθε τηλεόραση που έχουμε στο σπίτι θα χρειαστεί τον δικό της ξεχωριστό αποκωδικοποιητή.
Να δώσουμε ένα παράδειγμα. Έστω ότι σε ένα σπίτι υπάρχουν 3 τηλεοράσεις. Θα χρειαστείτε 3 αποκωδικοποιητές για να παίξουν και οι τρεις τηλεοράσεις ανεξαρτητα του τι παίζει η μια και η άλλη.
Υπάρχει τρόπος σύνδεσης να βλέπουν δυο και τρείς τηλεοράσεις απο ένα αποκωδικοποιητή αλλα θα πρέπει να ξέρετε ότι ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΤΙ ΒΛΕΠΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
Π.Χ. Αν στο σαλόνι ο σύζυγος βλέπει ειδήσεις στο ΜEGA και εσείς στο δωμάτιο θέλετε να δείτε ενα άλλο κανάλι τον ΑΝΤ1 για παράδειγμα τότε δεν θα μπορείτε να το δείτε.
Γι αυτό γράφουμε ότι κάθε συσκευή τηλεόρασης θα πρέπει να έχει την δικό της αποκωδικοποιητή.
14. Τι γίνεται με συσκευές όπως βίντεο, DVD κλπ.;
Ολες οι συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας που διαθέτουν αναλογικό δέκτη θα χρειαστούν οπωσδήποτε τον δικό τους αποκωδικοποιητή. Κάθε συσκευή που έχει δικό της αναλογικό δέκτη (βίντεο, DVD εγγραφής) θα χρειαστεί αποκωδικοποιητή, αν π.χ. θέλετε να βλέπετε ένα πρόγραμμα στην ΤV και να γράφετε άλλο πρόγραμμα στο βίντεό σας ή στο DVD εγγραφής. Το απλό μας DVD, το οποίο μόνο παίζει ταινίες ή άλλο πρόγραμμα που νοικιάζουμε ή αγοράζουμε, συνδέεται απευθείας στην τηλεόρασή μας και δεν επηρεάζεται από τη μετάβαση. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις κονσόλες παιχνιδιών που συνδέονται απευθείας στην τηλεόραση.
Να το εξηγήσουμε λίγο παραπάνω αυτό. Με έναν αποκωδικοποιητή μπορούμε να βλέπουμε και να γράφουμε ένα πρόγραμμα σε video ή DVD. Αν θέλουμε να γράφει ένα κανάλι το DVD μας για παράδειγμα και να βλέπουμε στην τηλεόραση ένα άλλο τότε θα χρειαστούμε για την ίδια τηλεόραση δυο διαφορετικούς αποκωδικοποιητές. Έναν για την τηλεόραση και έναν για το Video ή DVD μας.
15. Πώς μπορούν να προετοιμαστούν οι τηλεθεατές για τη μετάβαση;
Πρέπει να ενημερωθούν για την έναρξη των δοκιμαστικών ψηφιακών εκπομπών που αφορούν την περιοχή όπου διαμένουν ώστε εγκαίρως να προμηθευτούν τον ειδικό αποκωδικοποιητή. Αν το τελευταίο διάστημα έχετε αποκτήσει τηλεόραση που διαθέτει ψηφιακό δέκτη, βεβαιωθείτε ότι αυτός υποστηρίζει το σύστημα κωδικοποίησης ΜΡΕG-4. Αν προγραμματίζετε τώρα να αποκτήσετε νέα τηλεόραση, φροντίστε να καλύπτει αυτή την προδιαγραφή. Ειδάλως θα χρειαστείτε αποκωδικοποιητή.
16. Αν οι τηλεθεατές δεν κάνουν τίποτε, δεν θα βλέπουν τηλεόραση;
Έως ότου ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση στην περιοχή όπου διαμένουν, μπορούν να μην κάνουν τίποτε. Όταν όμως σταματήσει εντελώς η εκπομπή αναλογικού τηλεοπτικού σήματος και δεν έχουν φροντίσει να προμηθευτούν τον αποκωδικοποιητή, δεν θα έχουν πλέον εικόνα στην τηλεόρασή σας.
17. Τι θα γίνει με τα κανάλια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης;
Η ΕΡΤ χρησιμοποιεί ως σήμερα το πρωτόκολλο ΜΡΕG2, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι προμηθευτούν τους απωκοδικοποιητές ΜΡΕG-4 δεν θα μπορούν να δουν τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης. Ωστόσο, όπως συχνά στο παρελθόν έχουν διαβεβαιώσει εκπρόσωποι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η ΕΡΤ θα ακολουθήσει σύντομα το πρωτόκολλο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Όσοι τηλεθεατές έχουν εφοδιαστεί με αποκωδικοποιητές ΜΡΕG-2 ή διαθέτουν συσκευές τηλεόρασης με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή ΜΡΕG-2, θα πρέπει να εφοδιαστούν με νέους αποκωδικοποιητές.
Διαβάστε περισσότερα...
Θα πρέπει να διαβάσετε μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις που σίγουρα θα σας δημιουργηθούν όταν φτάσει η ώρα της μετάβασης από την τωρινή αναλογική στην αυριανή ψηφιακή τηλεόραση.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε (για το δικό σας καλό) στην ερώτηση και απάντηση αριθμός 7 (επτά).
Διαβάστε λοιπόν με προσοχή. ......... FILIATRA
1. Τι είναι η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση;
Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος που σταδιακά θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή αναλογική.
2. Τι σημαίνει ψηφιακή μετάβαση;
Με τον όρο αυτό ορίζεται το... μεσοδιάστημα στο οποίο θα υπάρχει παράλληλη εκπομπή αναλογικού και ψηφιακού σήματος ούτως ώστε να προσαρμοστούν όλοι στη νέα ψηφιακή εποχή. Ενα διάστημα προσαρμογής που παρέχει τη δυνατότητα ενημέρωσης για τη νέα τεχνολογία αλλά και εφοδιασμού με τον κατάλληλο αποκωδικοποιητή ή την τηλεόραση που να τον περιλαμβάνει. Μετά το τέλος της περιόδου αυτής η εκπομπή αναλογικού σήματος θα τερματιστεί καθώς θα υπάρχει μόνο ψηφιακό σήμα.
3. Πότε θα ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση;
Σύμφωνα με την απόφαση της Παγκόσμιας Ενω σης Τηλεπικοινωνιών (ΙΤU), ως το 2015 όλες οι χώρες παγκοσμίως θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την ξεπερασμένη αναλογική τεχνολογία και να έχουν περάσει στην ψηφιακή. Με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης όλες οι χώρες-μέλη, ανάμεσά τους φυσικά και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους ως το τέλος του 2012.
4. Τι προβλήματα μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης;
Κατά την περίοδο της μετάβασης συγκεκριμένες περιοχές αναπόφευκτα θα χάσουν το αναλογικό σήμα. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, θα κλείσει η αναλογική εκπομπή από την Αίγινα όλων των σταθμών, όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη με τις εκπομπές από το Φιλίππειο. Ετσι, λοιπόν, περίπου 40.000 τηλεθεατές που καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από τα δύο συγκεκριμένα κέντρα, δηλαδή οι κάτοικοι στους νοτιανατολικούς πρόποδες του Υμηττού καθώς και γύρω από τον λόφο του Φιλίππειου, θα χάσουν κάθε αναλογικό σήμα και θα χρειαστούν άμεσα την προμήθεια αποκωδικοποιητών προκειμένου να μπορούν να δουν τηλεόραση.
5. Ποια είναι τα οφέλη της ψηφιακής;
Το βασικό όφελος για τους τηλεθεατές είναι η καλύτερη ποιότητα σήματος, που σημαίνει καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς «χιόνια» και παρεμβολές στον ήχο. Παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος ώστε να γνωρίζουν τι παρακολουθούν αλλά και τι πρόκειται να ακολουθήσει. Επίσης οι τηλεθεατές θα μπορούν να προγραμματίζουν την εγγραφή των τηλεοπτικών προγραμμάτων της αρεσκείας τους, για να τα παρακολουθούν όταν έχουν την ευκαιρία. Στο μέλλον οι τηλεθεατές θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν περισσότερα κανάλια, αλλά και να απολαμβάνουν τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και διαδραστικές υπηρεσίες.
6. Υπάρχει συγκεκριμένη τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί;
Το πρωτόκολλο κωδικοποίησης που επελέγη είναι το ΜΡΕG-4, το οποίο θεωρείται και το πλέον σύγχρονο. Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιήθηκε από όλες τις χώρες που ξεκίνησαν το συγκεκριμένο εγχείρημα μετά το 2006, δεδομένου ότι προσφέρει 40% καλύτερη ποιότητα από το προγενέστερο ΜΡΕG-2.
7. Θα χρειαστώ καινούργια κεραία ή πιάτο;
Εδώ ειδικά λίγη προσοχή. Δεν θα χρειαστεί ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΛΛΑΓΗ στην εγκατάσταση της ήδη υπάρχουσας κεραίας προκειμένου να λάβουμε το ψηφιακό σήμα.
Η μετατροπή του σήματος γίνεται εξ ολοκλήρου από τον αποκωδικοποιητή που θα τοποθετήσουμε. Και φυσικά δεν θα χρειαστούμε ΚΑΝΕΝΑ ΠΙΑΤΟ. Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται και τώρα. Μόνο που το σήμα θα είναι ψηφιακό και οι τηλεοράσεις μας δεν θα μπορούν να το "διαβάσουν".
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ γιατί επιτήδιοι τεχνικοί και σε ορισμένες περιπτώσεις δήθεν τεχνικοί, καραδοκούν να σας πουλήσουν παραμύθια για νέες κεραίες μόνο και μόνο για να σας πάρουν επιπλέον χρήματα από το πορτοφόλι σας.
ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΜΕ: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΡΑΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ.
Διαβάστε παρακάτω στην ερώτηση 13 το πόσους αποκωδικοποιητές χρειάζεστε.
8. Τι είναι o αποκωδικοποιητής;
Ο αποκωδικοποιητής είναι η ηλεκτρονική συσκευή που συνδέεται με την τηλεόρασή σας και με την εξωτερική κεραία, σε περίπτωση που η τηλεόρασή σας δεν έχει ψηφιακό δέκτη-αποκωδικοποιητή ή αυτός που έχει δεν είναι συμβατός με το σύστημα κωδικοποίησης της πλατφόρμας.
Οι αποκωδικοποιητές μπορεί να συνδεθούν με οποιαδήποτε τηλεόραση έχει δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερική κεραία, και η σύνδεση είναι τόσο απλή που μπορεί να γίνει χωρίς να χρειάζεται ειδικός τεχνικός. Επίσης οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν τα ψηφιακά κανάλια και μέσω υπολογιστή, αρκεί να προμηθευθούν την ειδική κάρτα από τα εξειδικευμένα καταστήματα
9. Πού θα βρω αποκωδικοποιητή;
Αποκωδικοποιητές μπορούμε να προμηθευτούμε από τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.
10. Προβλέπεται τέλος συνδρομής;
Επισημαίνεται ότι δεν προβλέπεται χρέωση καμιάς συνδρομής για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
11. Χρειάζομαι νέα τηλεόραση;
Δεν απαιτείται αγορά νέας τηλεόρασης για τη λήψη του ψηφιακού σήματος. Ακόμη και με την παλιά σας τηλεόραση είναι δυνατόν να βλέπετε ψηφιακά αρκεί να συνδέσετε έναν απλό αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει το σύστημα εικόνας ΜΡΕG-4.
12. Πόσο θα κοστίσει η αλλαγή;
Το κόστος για έναν απλό αποκωδικοποιητή που αναβαθμίζει την τηλεόρασή σας με μια απλή σύνδεση είναι πραγματικά μικρό και υπολογίζεται γύρω στα 50 ευρώ. Φυσικά, υπάρχουν και πιο περίπλοκοι ψηφιακοί δέκτες στην αγορά και απευθύνονται σε πιο απαιτητικούς τηλεθεατές που παρακολουθούν δορυφορικά και άλλα εξειδικευμένα προγράμματα.
Σε κάθε περίπτωση συνιστούμε να προτιμήσετε να κάνετε έρευνα αγοράς πριν προμηθευτείτε κάποιο αποκωδικοποιητή για να μην τον πληρώσετε χρυσό.
13. Κάθε τηλεόρασή μας θέλει αποκωδικοποιητή;
Θα χρειαστεί ένας διαφορετικός αποκωδικοποιητής για κάθε τηλεόραση που υπάρχει στο σπίτι και δεν διαθέτει ψηφιακό δέκτη που υποστηρίζει το σύστημα ΜΡΕG-4. Ο κάθε αποκωδικοποιητής που συνδέεται στην τηλεόρασή μας ουσιαστικά υποκαθιστά μόνο τον δικό της αναλογικό δέκτη. Επομένως κάθε τηλεόραση που έχουμε στο σπίτι θα χρειαστεί τον δικό της ξεχωριστό αποκωδικοποιητή.
Να δώσουμε ένα παράδειγμα. Έστω ότι σε ένα σπίτι υπάρχουν 3 τηλεοράσεις. Θα χρειαστείτε 3 αποκωδικοποιητές για να παίξουν και οι τρεις τηλεοράσεις ανεξαρτητα του τι παίζει η μια και η άλλη.
Υπάρχει τρόπος σύνδεσης να βλέπουν δυο και τρείς τηλεοράσεις απο ένα αποκωδικοποιητή αλλα θα πρέπει να ξέρετε ότι ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΤΙ ΒΛΕΠΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
Π.Χ. Αν στο σαλόνι ο σύζυγος βλέπει ειδήσεις στο ΜEGA και εσείς στο δωμάτιο θέλετε να δείτε ενα άλλο κανάλι τον ΑΝΤ1 για παράδειγμα τότε δεν θα μπορείτε να το δείτε.
Γι αυτό γράφουμε ότι κάθε συσκευή τηλεόρασης θα πρέπει να έχει την δικό της αποκωδικοποιητή.
14. Τι γίνεται με συσκευές όπως βίντεο, DVD κλπ.;
Ολες οι συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας που διαθέτουν αναλογικό δέκτη θα χρειαστούν οπωσδήποτε τον δικό τους αποκωδικοποιητή. Κάθε συσκευή που έχει δικό της αναλογικό δέκτη (βίντεο, DVD εγγραφής) θα χρειαστεί αποκωδικοποιητή, αν π.χ. θέλετε να βλέπετε ένα πρόγραμμα στην ΤV και να γράφετε άλλο πρόγραμμα στο βίντεό σας ή στο DVD εγγραφής. Το απλό μας DVD, το οποίο μόνο παίζει ταινίες ή άλλο πρόγραμμα που νοικιάζουμε ή αγοράζουμε, συνδέεται απευθείας στην τηλεόρασή μας και δεν επηρεάζεται από τη μετάβαση. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις κονσόλες παιχνιδιών που συνδέονται απευθείας στην τηλεόραση.
Να το εξηγήσουμε λίγο παραπάνω αυτό. Με έναν αποκωδικοποιητή μπορούμε να βλέπουμε και να γράφουμε ένα πρόγραμμα σε video ή DVD. Αν θέλουμε να γράφει ένα κανάλι το DVD μας για παράδειγμα και να βλέπουμε στην τηλεόραση ένα άλλο τότε θα χρειαστούμε για την ίδια τηλεόραση δυο διαφορετικούς αποκωδικοποιητές. Έναν για την τηλεόραση και έναν για το Video ή DVD μας.
15. Πώς μπορούν να προετοιμαστούν οι τηλεθεατές για τη μετάβαση;
Πρέπει να ενημερωθούν για την έναρξη των δοκιμαστικών ψηφιακών εκπομπών που αφορούν την περιοχή όπου διαμένουν ώστε εγκαίρως να προμηθευτούν τον ειδικό αποκωδικοποιητή. Αν το τελευταίο διάστημα έχετε αποκτήσει τηλεόραση που διαθέτει ψηφιακό δέκτη, βεβαιωθείτε ότι αυτός υποστηρίζει το σύστημα κωδικοποίησης ΜΡΕG-4. Αν προγραμματίζετε τώρα να αποκτήσετε νέα τηλεόραση, φροντίστε να καλύπτει αυτή την προδιαγραφή. Ειδάλως θα χρειαστείτε αποκωδικοποιητή.
16. Αν οι τηλεθεατές δεν κάνουν τίποτε, δεν θα βλέπουν τηλεόραση;
Έως ότου ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση στην περιοχή όπου διαμένουν, μπορούν να μην κάνουν τίποτε. Όταν όμως σταματήσει εντελώς η εκπομπή αναλογικού τηλεοπτικού σήματος και δεν έχουν φροντίσει να προμηθευτούν τον αποκωδικοποιητή, δεν θα έχουν πλέον εικόνα στην τηλεόρασή σας.
17. Τι θα γίνει με τα κανάλια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης;
Η ΕΡΤ χρησιμοποιεί ως σήμερα το πρωτόκολλο ΜΡΕG2, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι προμηθευτούν τους απωκοδικοποιητές ΜΡΕG-4 δεν θα μπορούν να δουν τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης. Ωστόσο, όπως συχνά στο παρελθόν έχουν διαβεβαιώσει εκπρόσωποι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η ΕΡΤ θα ακολουθήσει σύντομα το πρωτόκολλο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Όσοι τηλεθεατές έχουν εφοδιαστεί με αποκωδικοποιητές ΜΡΕG-2 ή διαθέτουν συσκευές τηλεόρασης με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή ΜΡΕG-2, θα πρέπει να εφοδιαστούν με νέους αποκωδικοποιητές.
Διαβάστε περισσότερα...