27 Ιαν 2009

Μετ' εμποδίων η ανέλκυση του ναυαγίου στη Γιάλοβα



Μετ' εμποδίων η ανέλκυση του ναυαγίου στη Γιάλοβα
«EΘΝΟΣ» 27/1

«Μετ εμποδίων» ξεκίνησε η απομάκρυνση του ναυαγίου από τον γραφικό κόλπο της Γιάλοβας, στην Πύλο.

Λίγες μόλις μέρες μετά την έναρξη των εργασιών ανέλκυσης, διαπιστώθηκε ότι στα αμπάρια του ημιβυθισμένου πλοίου, που βρίσκεται εκεί από το 1986 και έχει γίνει σημείο αναφοράς για την περιοχή, υπήρχαν υπολείμματα του φορτίου του.

Ο δήμαρχος Πύλου, Γιώργος Χρονόπουλος, μιλώντας στο «Εθνος», ανέφερε πως υπάρχουν σακιά με υπολείμματα του υλικού που υπήρχαν σε αυτά, διευκρινίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί περίπτωση μόλυνσης της θάλασσας.

Από τα φορτωτικά έγγραφα του πλοίου, που έχουν στη διάθεσή τους οι λιμενικές Αρχές, προκύπτει ότι το πλοίο μετέφερε 573 τόνους θειικού αργιλίου, συσκευασμένο σε σάκους.

Το συγκεκριμένο υλικό δεν χαρακτηρίζεται ως τοξικό ή επιβλαβές για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

Ωστόσο, μόλις διαπιστώθηκε πως υπάρχουν ακόμα σε σάκους υπολείμματα του φορτίου, οι λιμενικές Αρχές μερίμνησαν ώστε να ληφθούν δείγματα και να σταλούν για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους, ώστε:

Να επιβεβαιωθεί το είδος του υλικού που μετέφερε το πλοίο και ν απομακρυνθεί με όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, ώστε ακολούθως να προχωρήσει η ανέλκυση του ναυαγίου.

Το πλοίο στον κόλπο της Γιάλοβας είναι το αιγυπτιακών συμφερόντων με σημαία Μάλτας φορτηγό «Ραμόνα», το οποίο ταξιδεύοντας το 1983 από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα έπαθε μηχανική βλάβη και έφτασε ρυμουλκούμενο στον όρμο του Ναβαρίνου, όπου αγκυροβόλησε.

Εκεί εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμα και την εταιρεία και τρία χρόνια αργότερα, σε μια ξαφνική κακοκαιρία, παρασύρθηκε και προσάραξε στα αβαθή της Γιάλοβας.

Υστερα από πολυετείς διαδικασίες το ναυάγιο του πλοίου πέρασε στην κυριότητα του Δημοσίου και μετά από ενδιαφέρον που εκδήλωσε, το 2007, τεχνική εταιρεία, εκδόθηκαν οι αναγκαίες άδειες και ξεκίνησαν, χωρίς κόστος για το Δημόσιο, στις 9 Ιανουαρίου, οι εργασίες ανέλκυσης, οι οποίες προς το παρόν διακόπηκαν.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ - ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ -ΕΘΝΟΣ