17 Δεκ 2007

Σαλιγκάρια για ανάπτυξη


Σαλιγκάρια
Καινοτόμα και επικερδής η εκτροφή
Η δημιουργία κλειστών οικολογικών μονάδων σαλιγκαροτροφίας ως μία από τις εναλλακτικές δραστηριότητες ανάπτυξης των καμένων περιοχών και ενίσχυσης του εισοδήματος των πυροπλήκτων, παρουσιάσθηκε χθες στη Νομαρχία, σε μια πρώτη συνάντηση – ενημέρωση.Την καινοτόμα αυτή καλλιέργεια παρουσίασε ο τεχνολόγος κλειστών οικολογικών σαλιγκαροεκτροφείων και πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Σαλιγκαροεκτροφείων, Νίκος Γερμανός, ο οποίος προσφέρεται να βοηθήσει αφιλοκερδώς στη δημιουργία και εγκατάσταση σαλιγκαροεκτροφείων στις πυρόπληκτες περιοχές της Μεσσηνίας.
ΚαινοτομίαΗ συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία, παρουσία του αντινομάρχη Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, με τη συμμετοχή στελεχών των Διευθύνσεων Γεωργίας και συνεταιρισμών παραγωγών. Ο κ. Γερμανός μαζί με τους συνεργάτες του παρουσίασαν αναλυτικά τη διαδικασία εγκατάστασης και ανάπτυξης σαλιγκαροεκτροφείων, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα που έχει μια τέτοια ασχολία και πόσο έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο, με τη λειτουργία πλέον εκεί εκατοντάδων εκτροφείων.Σύμφωνα με τον κ. Γερμανό, τα σαλιγκάρια είναι περιζήτητα στην Ευρώπη ως έδεσμα, ενώ ακόμη και στην Ελλάδα, που οι συνθήκες εκτροφής του είναι πολύ καλές, γίνονται εισαγωγές. Το δε σύνολο της παραγωγής από την Κύπρο απορροφάται από τις βιομηχανίες κονσερβοποίησης του εξωτερικού.Προχωρώντας τη σκέψη του παραπέρα, είπε ότι θα μπορούσε κάλλιστα στην Ελλάδα να αναπτυχθεί μια βιομηχανία παραγωγής σαλιγκαριών και να αποκτήσει την αποκλειστικότητα στον ευρωπαϊκό χώρο. Οι χώρες, μάλιστα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε σαλιγκάρια κάνουν εισαγωγή από Τουρκία, Μολδαβία και άλλες χώρες εκτός Ευρώπης.Χαρακτηριστικά ο κ. Γερμανός, σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, είπε ότι αν αυτή τη στιγμή κάποιος προσέφερε 100 τόνους σαλιγκαριών, θα μπορούσαν να διατεθούν άμεσα.ΠλεονεκτήματαΑναφερόμενος στα πλεονεκτήματα, εξήγησε ότι δε χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια για την κατασκευή των εκτροφείων, αλλά πολλή καθαριότητα, καθώς και τοποθέτηση αρωματικών φυτών, όπως βασιλικός, δυόσμος, θυμάρι, ρίγανη κ.λπ.
Το σαλιγκάρι είναι υγιεινό αλλά και θεραπευτικό για πολλές παθήσεις και πωλείται στα φαρμακεία του εξωτερικού, επειδή θεραπεύει ασθένειες όπως έλκος στομάχου, χοληστερίνη, νεφροπάθειες κ.ά.Επίσης, το σαλιγκάρι είναι άοσμο, δε θορυβεί, δε μολύνει το περιβάλλον, αντιθέτως από το κέλυφός του βγαίνει αρκετό ασβέστιο, εμπλουτίζοντας το χώρο στον οποίο ζει.Δίνοντας κάποια στοιχεία για την παραγωγή, σημείωσε ότι σε ένα στρέμμα έκτασης μπορούν να εκτραφούν 4 τόνοι σαλιγκαριών, ενώ το κάθε σαλιγκάρι γεννά 5 φορές το χρόνο από 95-125 αυγά τη φορά. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, παρά μόνο καθαριότητα και έκταση σπαρμένη με τριφύλλι. Υπάρχουν συνολικά 3.156 είδη σαλιγκαριών, μερικά εκ των οποίων παρουσίασε ο κ. Γερμανός, όπως και την ιδιαίτερη ποικιλία Giant. Πρόκειται για σαλιγκάρι εκτροφής που φτάνει σε βάρος το ένα κιλό.Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους και επίλυση αποριών, ενώ προσφέρθηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς μια συνολική προσπάθεια.
Της Βίκυς Βετουλάκη
© 2007 Εφημερίδα της Καλαμάτας και της ΜεσσηνίαςPowered by: e-nt Solutions