3 Δεκ 2007

LEADER





ΚΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


LEADER ....

Πιστεύω η περιοχή μας να χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα Κοινοτικά κονδύλια ,με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη,με σεβασμό στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον. Αναμένονται επενδύσεις στο νομό συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ,που σίγουρα μπορούν να συμβάλλουν στη πραγματική ανάπτυξη του νομού ,χωρίς τις αστοχίες και υπερβολές που βλέπομε σε άλλες περιοχές.
________________________________________________________


Ποιες περιοχές προτείνονται για ΟΠΑΑΧ και ποιες για Leader



ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Της Βίκυς Βετουλάκη

Την ένταξη όλων των περιοχών του νομού σε προγράμματα ανάπτυξης του αγροτουρισμού διεκδικεί η Μεσσηνία και χθες το μεσημέρι, σε σύσκεψη στη Νομαρχία, παρουσιάσθηκε η πρόταση για το ποιες περιοχές προτείνεται να ενταχθούν σε ποια προγράμματα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα Leader προσέγγιση, για το οποίο στόχος είναι να καλύψει όλα τα πεδινά δημοτικά διαμερίσματα της Μεσσηνίας, ενώ τα ορεινά θα ενταχθούν σε δύο χωριστά ΟΠΑΑΧ (Ταϋγέτου και Νέδας με διευρυμένα όρια από αυτά που ίσχυσαν στην προηγούμενη εφαρμογή του προγράμματος). Όλα τα παραλιακά προτείνεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα Leader Αλιείας (αναλυτικά η πρόταση με τα προγράμματα στα οποία προτείνονται να ενταχθούν οι περιοχές της Μεσσηνίας παρουσιάζεται στο διπλανό χάρτη).

Μελέτη
Η σύσκεψη χθες στη Νομαρχία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του νομάρχη Δημήτρη Δράκου και έλαβαν μέρος ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, ο πρόεδρος της Εταιρείας «Πελοπόννησος» κ. Μπερέτσος, ο πρόεδρος και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Χρήστος Ριζάς και Βασίλης Χατζής αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σπύρος Λαγωνικάκος, ο διευθυντής της ΕΑΣ Δημήτρης Ραπτέας και ο κ. Μανώλης Αλοίμονος, εκπρόσωπος του Επιμελητήριου.
Μιλώντας για το πρόγραμμα, ο κ. Δράκος ανέφερε ότι έχει ανατεθεί στην Αναπτυξιακή Εταιρεία η σύνταξη μελέτης για την πρόταση της Μεσσηνίας, ενώ υπάρχει η βούληση της Πολιτείας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εγκριθεί για τη Μεσσηνία ένα «γενναίο» - όπως το ονόμασε- Leader, ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες, να χαράξει πρωτοποριακές γραμμές και να καθοδηγήσει την υποστήριξη της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή. …
© 2007 Εφημερίδα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας
2007-2013




Όλη η Μεσσηνία μέσα σε Leader, ΟΠΑΑΧ
Στόχος της Αναπτυξιακής και της Νομαρχίας για την περίοδο 2007-2013 (Δ΄ ΚΠΣ) είναι να μη μείνει κανένα τμήμα του νομού εκτός πεδίου εφαρμογής των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης Leader, ΟΠΑΑΧ και Leader Αλιείας (σε συνεργασία με άλλες νομαρχίες), τόνισε χθες σε σχετική ημερίδα ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Χρίστος Ριζάς.
Προκειμένου να τον επιτύχει, η Αναπτυξιακή ξεκινά νωρίς και θα εκπονήσει ολοκληρωμένη υποψηφιότητα αφού ενημερώσει με 4 ημερίδες τους ιδιώτες στους οποίους απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό τα προγράμματα αυτά, ιδίως το Leader. Το όνομα του Leader θα είναι «Η ζωή στο μεσσηνιακό ελαιώνα» και έχει ήδη εκπονηθεί ένα ερωτηματολόγιο για τους ενδιαφερόμενους που θα αποτελέσει «βασικό σπινθήρα του σχεδιασμού μας ενόψει των Προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου», είπε ο κ. Ριζάς. Το ερωτηματολόγιο θα βοηθήσει ώστε «να τεκμηριώσουμε την πρότασή μας».

Πάνω από 60 εκατ.
Για τη Μεσσηνία όσον αφορά το Γ΄ΚΠΣ διαπράχθηκε ένα «ατόπημα», επεσήμανε ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος, με αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθεί ο νομός στα προγράμματα Leader. Ο κ. Δράκος τόνισε ότι έχουν ληφθεί διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πως αυτό δε θα επαναληφθεί. Τι ποσό προσδοκά η Μεσσηνία από τα προγράμματα αυτά κατά την περίοδο 2007-2013; Η διεκδίκηση έχει στόχο από πλευράς δημόσιας δαπάνης 20 εκατ. ευρώ για τα ΟΠΑΑΧ, 12 εκατ. ευρώ για το Leader και 5 εκατ. ευρώ στον τομέα της αλιείας, είπε ο κ. Δράκος. Το σύνολο ανέρχεται σε 37 εκατ. ευρώ και μαζί με την ιδιωτική και εθνική συμμετοχή θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ. Για την αλιεία θα υπάρξει συνεργασία με γειτονικές περιοχές όπως η Ηλεία και η Λακωνία, αφού η Μεσσηνία δεν μπορεί να «σηκώσει» μόνη της πρόγραμμα Leader. .....

Πέτυχε το Leader
Για τους λόγους αυτούς η πρωτοβουλία Leader πέτυχε, είπε ο πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικού Σχεδιασμού «Πελοπόννησος» Μαρίνος Μπερέτσος, αποκαλώντας το Leader «εργαστήρι ιδεών και καλών πρακτικών στον αγροτικό χώρο», που «δημιουργεί αύρα ανάπτυξης και συμπαρασύρει τις τοπικές κοινωνίες». Τόνισε ακόμη ότι από την εφαρμογή Leader και ΟΠΑΑΧ φάνηκε ότι προσιδιάζουν στην Πελοπόννησο.
Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Βασίλης Χαντζής έκανε ανακεφαλαίωση της κατάστασης όσον αφορά την υλοποίηση των ΟΠΑΑΧ με την επιτυχημένη συμβολή της Αναπτυξιακής κατά το Γ΄ ΚΠΣ. Σε επίπεδο νομού υλοποιούνται 98 επενδύσεις προϋπολογισμού 17,758 εκατ. ευρώ με δημόσια δαπάνη 11,554 εκατ. ευρώ. Η Αναπτυξιακή μετά από 4 χρόνια δράσης στα ΟΠΑΑΧ έχει σημαντική εμπειρία η οποία «θα πρέπει να αξιοποιηθεί και την Δ΄Προγραμματική Περίοδο προκειμένου η Μεσσηνία να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη», σύμφωνα με τον κ. Χαντζή.







Του Κώστα Κοντοθανάση
© 2007 Εφημερίδα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας
Powered


Ημερίδα για ΟΠΑΑΧ στην Πύλο
9-10-08
Ημερίδα για ΟΠΑΑΧ και Leader αύριο το απόγευμα στην Πύλο
Ημερίδα για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στην 4η Προγραμματική Περίοδο, δηλαδή για τα ΟΠΑΑΧ και τα Leader, πρόκειται να γίνει αύριο στην Πύλο.
Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Μιραμάρε» με εισηγητές τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Χρίστο Ριζά, το διευθυντή της εταιρείας Βασίλη Χαντζή και το Σταύρο Πανόπουλο, συντονιστή ομάδας έργου των ΟΠΑΑΧ.