17 Ιουλ 2008

καρέτα- καρέτα στις Λάμπες

Φίλος άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή "Νέα άρνηση για αιολικό πάρκο":

ΒΟΗΘΕΙΑ .....
Ζητείται βοήθεια για τη διάσωση εννέα φωλιών χελώνων καρέτα καρέτα.
Υπάρχει μία παραλία σαν πολλές άλλες. Με χλιδάτο μπιτσόμπαρο-εστιατόριο στη μία άκρη, καντίνα στην άλλη, από την πάνω μεριά ασφαλτοστωμένο δρόμο με εστιατόρια και νεόκτιστα: μπανγκαλόουζ και ξενοδοχείο. Πριν εφτά περίπου χρόνια τίποτα από αυτά δεν υπήρχε, ούτε η άσφαλτος. Η πορεία είναι γνωστή. Ο τουρισμός αναπτύσσεται και "αναπτύσσει".

Μόνο που στην παραλία Λάμπες της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας, κοντά στη Μεθώνη, κάνουν τις φωλιές τους κάθε χρόνο γύρω στις δέκα χελώνες καρέτα-καρέτα. Οι Λάμπες δεν ανήκουν στις παραλίες που έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενες και δεν υπάρχει καμία μέριμνα γενικότερα. Μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας δεν το γνωρίζει καν και μία άλλη, αυτή που έχει τις επιχειρήσεις και τη γη κοντά στην παραλία, προσπαθεί να το καλύψει με το φόβο ότι θα απαγορευτεί η είσοδος στην παραλία. Ο Αρχέλων Κορώνης αν και γνωρίζει την ύπαρξη των φωλιών αρνείται την οποιαδήποτε ενασχόληση του με αυτές λόγω πρακτικών κωλυμάτων και ακολουθώντας την πολιτική του Αρχέλων για τις μη προστατευόμενες παραλίες. Πέρυσι όλες οι φωλιές καταφαγώθηκαν από άγρια ζώα και από σκυλιά. Ελάχιστοι από τους λιγοστούς νεοσσούς κατάφεραν να εκκολαφθούν. Υπάρχει μαρτυρία τουλάχιστον για ένα νεοσσό που βρέθηκε να κολυμπάει σε πισίνα κοντά στην παραλία, προσελκυόμενος προφανώς από τα φώτα και το θόρυβο.

Φέτος στις Λάμπες υπάρχουν ήδη εννέα φωλιές. Ο Αρχέλων ισχυρίστηκε ότι δεν δύναται να τοποθετήσει τα προστατευτικά που ενδείκνυνται σε αυτές τις περιπτώσεις επικαλούμενος έλλειψη χρημάτων (πόσο στοιχίζουν μερικά σιδερένια πλέγματα), εθελοντών (τρία άτομα φτάνουν) και μεταφορικού μέσου (το οποίο τους προσφέρθηκε) αλλά και δεν δέχτηκε να εκπαιδεύσει άτομα που εθελοντικά θέλουν να ασχοληθούν με αυτή τη διαδικασία, ισχυριζόμενος πως ο χρόνος εκπαίδευσης είναι μακρύς και μια ελλειπής πληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα (ποιά αντίθετα αποτελέσματα εφόσον οι φωλιές ούτως ή άλλως είναι καταδικασμένες!). Η έκταση της ελεύθερης παραλίας μειώνεται, η τοπική κοινωνία αγνοεί, ο σύλλογος προστασίας της χελώνας καρέτα-καρέτα αδιαφορεί, οι παράγοντες που αποσπούν την προσοχή της χελώνας και την οδηγούν στον αφανισμό πολλαπλασιάζονται. Όποιος γνωρίζει τη διαδικασία τοποθέτησης των προστατευτικών πλεγμάτων κι επιπλέον πληροφορίες να στείλει μέηλ σχετικά στο: liriahel@yahoo.com