20 Ιουλ 2008

Ξεναγήσεις στον υγροβιότοπο


Γιάλοβα
Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τον υγροβιότοπο της Γιάλοβας και να ξεναγηθούν σ’ αυτόν, έχουν οι επισκέπτες της περιοχής με τη λειτουργία του περιπτέρου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, στο μόλο της Γιάλοβας.
Η δράση αυτή, που διεξάγεται εδώ και δέκα περίπου χρόνια, έχει ως σκοπό να προσελκύσει τους επισκέπτες κοντά στον υγρότοπο και να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία.


Στο περίπτερο μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί για τις δράσεις της ΕΟΕ στη Γιάλοβα και στην Ελλάδα, να προμηθευτεί ενημερωτικά φυλλάδια με οικοτουριστικές πληροφορίες για την περιοχή, να γίνει μέλος της Ε.Ο.Ε., να βρει ενδιαφέροντα βιβλία και λευκώματα για τα πουλιά της Ελλάδας ή να αγοράσει ένα μπλουζάκι, μία κάρτα ή άλλα δώρα ενισχύοντας έτσι τη δράση της Ε.Ο.Ε. Ακόμα στο περίπτερο μπορεί κανείς να οργανώσει μια ξενάγηση στον υγρότοπο, που περιλαμβάνει την παρατήρηση πουλιών στη λιμνοθάλασσα με κιάλια και τηλεσκόπια, καθώς και περίπατο στο μονοπάτι της φύσης όπου περιγράφεται η βιοποικιλότητα του υγροτόπου.
Στον χώρο της λιμνοθάλασσας επίσης λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και χώρος ενημέρωσης και πληροφόρησης στο κτίριο του παλιού Αντλιοστασίου, που πρόσφατα ανακαινίσθηκε με την πρωτοβουλία του Δήμου Πύλου και την οικονομική υποστήριξη του επιχειρηματία και κατοίκου της περιοχής κ. Δημήτρη Βρεττάκο και είναι ανοιχτό πλέον στο κοινό.
Το περίπτερο στο μόλο της Γιάλοβας λειτουργεί από τις 7:00 το απόγευμα έως τις 11:30 το βράδυ κάθε μέρα και θα παραμείνει ανοικτό έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Το Αντλιοστάσιο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9:00 – 13:00 και από τις 5:00 – 8:00 το απόγευμα. Οι ξεναγήσεις γίνονται κάθε Τετάρτη και Σάββατο 7:00 το απόγευμα. Τα γκρουπ είναι μέχρι 10 άτομα. Για μεγαλύτερα γκρουπ οργανώνεται ξενάγηση ανάλογα με τη χρονική διαθεσιμότητα των επισκεπτών.
Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι από το 1998 μέχρι το 2007 έχουν ενημερωθεί από το περίπτερο της Ορνιθολογικής 36.500 επισκέπτες, καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου παραμένει μεγάλο, ενώ διαμορφώνεται η οικολογική ευαισθησία των ανθρώπων για την διαφύλαξη και προστασία των φυσικών μας πόρων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 27230-23046 και 6974747454 στον Νίκο Λυμπερόπουλο και 6972938302 στη Μαρία Μαυρουδή ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ornithologiki.gr.
Νίκος Λυμπερόπουλος
Υπεύθυνος ενημέρωσης και
ευαισθητοποίησης του κοινού
THARROSNEWS.GR