22 Ιουλ 2008

«Πεθαμένο λικέρ» κατάντησε το λάδι




Από 2,60 έως 2,65 ευρώ το κιλό κυμαίνεται η τιμή παραγωγού στη Μεσσηνία, με τους Ιταλούς να επιδεικνύουν απροθυμία αγορών, αλλά και τους παραγωγούς να μη θέλουν να πουλήσουν τόσο χαμηλά. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν σημαντικά αποθέματα, φαινόμενο που απαντάται και στην Κρήτη και ο κίνδυνος κατακρήμνισης τιμών είναι υπαρκτός αν πουλήσουν όλοι πριν την έναρξη της νέας χρονιάς.

Ακόμη και για το ΠΟΠ Καλαμάτα, που πάντα έχει καλύτερη τιμή ως λάδι Ονομασίας Προελεύσεως, η τιμή των 2,82 ευρώ το κιλό στην οποία σημειώθηκε πράξη 15 τόνων την προηγούμενη εβδομάδα είναι απογοητευτική. Και τούτο, δεδομένου ότι το ΠΟΠ είχε 3,30 ευρώ το κιλό στις αρχές Νοεμβρίου και 3,20 μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνηση μόνο από μικρεμπόρους, ενώ δύσκολο είναι να βγει βυτίο για την Ιταλία.

Με το κυάλι
Στην περιοχή Μεθώνης-Φοινικούντας, η τιμή παραγωγού κυμαίνεται περί τα 2,65 ευρώ το κιλό, όπως είπε στο «Θ» ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης, που δραστηριοποιείται εκεί. Οι παραγωγοί δείχνουν απροθυμία να πουλήσουν και οι Ιταλοί να αγοράσουν, ενώ και η κατανάλωση στο ράφι έχει πέσει. «Κάτι πελάτες ξένους που είχαμε, με κάνα κυάλι τους κοιτάμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορακάκης, που αναμένει τη νέα σοδειά στα περυσινά επίπεδα ποσοτήτων....

«Πεθαμένο λικέρ» κατάντησε το λάδι
Του Κώστα Κοντοθανάση ΘΑΡΡΟΣ